Zo is het om apenpokken te hebben

Het aantal gevallen van apenpokken neemt over de hele wereld toe. Volgens de Centros de Controle de Doenças (CDC) tem um momento mais próximo de 23.600 bevestigde besmettingen het apenpokkenvirus. Hoewel Europa het epicentrum van de uitbraak is, zijn er besmettingen in 80 landen en op alle continenten. De Wereldgezondheidsorganisatie (OMS) noemt het ‘een international gevaar voor de volksgezondheid’, en geeft daarmee het hoogste waarschuwingssignaal af. Wetenschappers zijn het er niet over eens of apenpokken al dan niet door de lucht worden overgedragen. Maar wat we weten is dat de ziekte kan worden contato direto da porta verspreid conheci lichaamsvloeistoffen de de blaasjes die op de huid verschijnen, tambémok via anraking com kleding de linnengoed dat em contato é geweest met een besmet pessoa. Het vírus é niet geclassificeerd als een soa, maar kan wel tijdens seks worden overgedragen. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat mannen die seks hebben met mannen tot nu toe oneevenredig zwaar getroffen zijn. O RIVM acabou de julho e começou a conhecer ele vacinar van mensen uit hoogrisicogroepen.

Hoewel de toename van besmettingen zorgelijk is, is het goed om te weten dat de ziekte vaak relatief leve verloopt en dat er weinig mensen aan komen te overlijden. Desondanks zijn er em 2022 73 homens overleden um vírus het.
De meest voorkomende sintoma van een besmetting zijn: koorts, hoofdpijn, spierpijn en rugpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen, uitputting en, kleine blaasjes die er uitzien als puistjes of blaren. Todos os sintomas são encontrados, mas também podem ser infectados pelo vírus, mas também podem ser recuperados do vírus.

Hoe het voelt om besmet te zijn met het apenpokkenvirus is dus voor iedereen anders. De kwaal kan pijnlijk en isolerend zijn — om nog maar te zwijgen over de psychologische effecten. Om de dados e em gezicht te geven, entrevistado VICE Scott McDonald, e um dançarino de 31 jarige em Londres, o herstellende é de apenpokken.

Quer saber mais sobre apenpokken?

Ik hoorde voor het eerst over de ziekte in mei of juni. Ik werkte toen als danser op een cruiseschip. Ik las het nieuws, en dacht, “Oh nee, niet weer”. Op dat moment zat ik al zes maanden op dat schip en ik tinha calcanhar zin om naar de Pride optocht em Sitges te gaan, een stadje op ongeveer een half uur van Barcelona. Ele é uma prática kuststad com veel homobars e homostranden. Ik weet nog dat ik bedacht hoe erg ik het zou vinden als dit mijn bezoek zou verpesten. Ik me fez erg op de zomer verheugd. Toch nam ik het nieuws wel meteen serieuzer dan mijn vrienden, omdat ik tijdens de coronapandemie als verpleegassistent in een ziekenhuis met covid-patiënten had gewerkt. Mijn vrienden trokken zich niets aan van de berichten, zij wilden gewoon plezier feito. Ik era me er dus van bewust dat het virus rondging, maar ik era niet bezorgd genoeg om mijn plannen te wijzigen. Ik ging gewoon naar Sitges en ik had een geweldige tijd.

READ  Franse Gemeenschap vergoedt HPV-vaccin para gongens tot 18 jaar

Wanneer merkte je dat er iets aan de hand was?

Ik bezocht Sitges de 9 a 16 de junho. A semana daarop voelde ik me al niet zo lekker. Ik was moe en had ook lichte koorts. Ik zocht online wat informatie op en las iets over vergrote lymfeklieren in de lie. Het viel me op dat daar bij mij iets zat. Ik grapte tegen een vriend en zei dat ik net para o ‘treino de agachamento’ do YouTube tinha gedaan, dus dat ik misschien wel mijn beenspier tinha verrekt. Op zo’n moment ga je er van alles bijhalen, maar het is net als met corona: je houdt jezelf voor “het is een verkoudheid”, terwijl je weet dat het ook corona kan zijn. Na Stiges ging ik bij veel verschillende vrienden langs omdat ik zo lang van huis was geweest. Dat ik in korte tijd zoveel mensen heb bezocht maakte het contactonderzoek wel ingewikkeld.

Wanneer besloot je dat het tijd era je te laten testen op apenpokken?

Ik merkte dat ik een knobbeltje op mijn anus had. Dat wilde ik laten checken bij de dokter quer dat kan van alles zijn, en ik era net naar een groot fest geweest. Maar het centrum seksuele gezondheid foi overbelast, dus ze belden me pas op woensdag. Ze zeiden dat ik een spoedafspraak kon krijgen op vrijdag 24 de junho, dat foi twee dagen mais tarde.

Bij de dokter hebben ze toen alles onderzocht. Ze name een uitstrijkje van het blaasje, en vertelden me dat de apenpokkenbesmettingen em Londres waren toegenomen. Dit betekende dat ze alles als apenpokken behandelden, tenzij ze met zekerheid konden vaststellen dat het een andere ziekte foi die erop lijkt, zoals herpes of syfilis. Ze zeiden dat ik me isoleren tot de result binnen waren, maar de resulten konden drie tot vier werkdagen op zich laten wachten. Uiteindelijk werden dat vier tot vijf werkdagen, dus het duurde wel even.

READ  Decidam juntos sobre a vacinação

Welke sintoma kreeg je daarna?

Em dagen erna kreeg ik een vlek op mijn gezicht en later op mijn hand en op plaatsen waar je normal geen vlekken verwacht, zoals aan de onderkant en bovenkant van je voet. Toen begon ik serieuzer te isoleren, en enige tijd later kreeg ik het positieve resultat. Ik moest gewoon uitzieken, maar tegen die tijd was het ergste voorbij. Ik heb nooit hele hoge koorts gehad de echt diepe vermoeidheid de zoiets.

Voor mij waren de blaasjes echt het ergste symptoom. De eerste zaten op mijn billen, en die waren het pijnlijkst. Ik kon niet meer zitten. Ele foi een paar dagen echt vreselijk. Ik nam de hele dag pijnstillers, en dan werd ik ‘s nachts wakker omdat de pillen uitgewerkt waren. Daarna verschenen er ook zomaar nieuwe blaasjes, maar daar tinha ik verder geen última van. Ele foi wel erg frustrend en saai. Je moet namelijk wachten tot de blaasjes genezen zijn en pas als de korstjes eraf zijn gevallen en er op die plaats nieuwe huid zit, ben je niet meer besmettelijk. Eerst leken de blaasjes op kleine rode vlekjes, também tinha acne ik, mas mais tarde werden het de typische blaasjes die je ook op foto’s ziet. Een soort donutvorm encontrou pus witte no monturo. Ze zijn rond en klein — ongeveer een meio centímetro de diâmetro.

Hoe lang duurde je quarantaine en wanneer was het afgelopen?

Ik heb nog steeds lichte blaasjes en ik moet kinderen onder de twaalf jaar en zwangere vrouwen vermijden tot ook die blaasjes volledig genezen zijn. Volgens de richtlijnen die het gezondheidscentrum aanhoudt, mag ik uit isolatie komen, zolang ik me bedek.

READ  Não imune à passagem de Corona e do código negro: `` Estou apenas ficando mais confiante '

Om uit quarantaine te mogen moet in de laatste 48 uur geen nieuwe blaasjes hebben gekregen, je moet 72 uur geen koortsvrij zijn geweest, en er moeten korstjes zitten op alle nog resterende. De pijnlijke sintoma duurden zo’n zeven of acht dagen, en ik heb dit virus nu ongeveer twee weken.

Heb je sintoman ervaren die je niet verwachtte?

De lichamelijke sintomaen verdwenen, maar mental foi het moeilijk. Ik raakte gefrustreerd omdat het zo onschuldig leek, het is niet meer dan een vlekje. Tegelijkertijd weet je dat wanneer je het aan een ander doorgeeft, zij misschien hetzelfde moeten doormaken als jij. O impacto mental foi maior dan ik had verwacht. Net também een ​​soa, leiden apenpokken tot schaamte en estigma. Maar het verschil é dat je het ook je vrienden en familie moet inlichten, omdat je het ook aan hen zou kunnen doorgeven. Ik moest mijn moeder bellen, omdat ik haar in de besmettelijke periode had gezien. Zij kon toen toen meer naar de verjaardag van haar kleindochter omdat de apenpokken vooral for kinderen een risico vormen.

Wat wil je tegen anderen zeggen, vooral in de lhbti-gemeenschap, die risico lopen op apenpokken?

Iedereen moet toegang hebben tot de meest actuele informatie, want het verandert de hele tijd. En als je een vlekje ziet op een vreemde plek, realizador je dan dat het apenpokken kan zijn en laat je testen. Além disso, nós também sabemos leren van de aidsepidemie dan is het wet dat estigmatizante alleen maar schade aanricht. Het beste wat we nu kunnen doen é daarvan leren en onszelf goed informeren.

Veja mais informações sobre o diagnóstico e manipulação de apenpokken (monkeypox) no site de van de Wereldgezondheidsorganisatie (OMS) bezoeken. Testa zijn beschikbaar via de GGD de je huisarts.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info