Zinvol om mensen com hoog risico op alvleesklierkanker te screenen

De screening bestaat uit een jaarlijkse MRI-scan en wordt alleen aangeboden aan mensen die een dna-fout hebben in het gen dat het recept voor eiwit p16 bevat. Deze dna-fout verhoogt de kans op alvleesklierkanker met bem 20 procent. A conclusão do estudo sobre o programa de 20 exibições de lopendes é duplo: het jaarlijks screenen van mensen met een genetisch verhoogd risico op alvleesklierkanker heeft zin. Mais de 80 procent de deelnemers waarbij alvleesklierkanker werd gevonden, kon geopereerd worden.

In de normale bevolking is dit slechts in 20 procent van de patiënten het geval omdat de tumor vaak al te groot of uitgezaaid is. Daarnaast foi de gemiddelde overleving 5 jaar na diagnostic onde deelnemers 32 procent, terwijl dit in de algemene bevolking maar op 5 procent ligt. “Onze resultaten late zien dat deze screening leidt tot of opsporing van alvleesklierkanker in een vroeg stadium, met een betere overleving”, vertelt maag-darm-leverarts Monique van Leerdam.

P16-Leiden

Uiteindelijk hebben 350 mensen conheceu quatro em het p16-gen meegedaan aan de screening. Maar hoe kom je erachter dat je deze fout hebt? LUMC-artsen tinha al langere tijd family uit de omgeving in het vizier waarbij melanomen relatief veel voorkwamen. De oorzaak bleek em het p16-gen te liggen. Het viel op dat bij deze zogenoemde p16-Leiden-dragers ook vaak alvleesklierkanker ontstond. Isso foi feito para maag-darm-leverarts Hans Vasen no início de 2000, que começou a conhecer een jaarlijkse alvleesklierkankerscreening bij deze groep.

Ondanks de positieve resultten is het belangrijk om te beseffen dat er ook een keerzijde zit aan screensprogramma’s. Dat é onde mais de kans op vals-positieven, ofwel patiënten die een tumor lijken te hebben op de scan maar dit uiteindelijk niet zo blijkt te zijn. In deze studie kwam dit in 7 gevallen voor.

READ  Um terço das crianças recebeu o primeiro golpe de coronavírus: elas já são as favoritas aqui (Antuérpia)

Volgens arts-onderzoeker Derk Klatte en maag-darm-leverarts Monique van Leerdam é o programa de exibições uniek in the wereld en alleen maar mogelijk door of deelname van p16-Leiden-dragers en de 20 jaar lange inzet van een toegewijd, team radiologen, bestlogen Chirurgen pathologen, klinisch genetici e dermatologen.

Porta: Nationale Zorggids

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info