Wordt Oekraïne lid van de EU? ‘Lidmaatschap é momenteel helemaal niet aan de orde’

Het aanmeldformulier voor EU-lidmaatschap é al overhandigd aan de Oekraïense presidente Zelensky. Waar de een daar sterke bedenkingen over heeft, vindt de ander het vooral een mooi symbolisch gebaar. Drie deskundigen gaan conheceu elkaar em gesprek.

“Het zal geen jaren duren, zoals gebruikelijk”, beneficente de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen toen zij het EU-aanmeldformulier aan president Zelensky overhandigde. Você quer saber de deskundigen ernaar?

Momento Vreugdevol

Oud-staatssecretaris Dzsingisz Gábor (CDA) weet hoe het voor de bevolking van een Oost-Europees land é om door West-Europa met open arm te worden ontvangen. Na de Hongaarse Opstand de 1956 vluchtte Gábor zelf naar Nederland. Em 2004 werd Hongarije lid van de Europese Unie.

“Isso foi zeker een zeer vreugdevol moment. Nós fizemos o meu melhor deel uit van de Unie. Dat teve veel positieve effecten. Ineens konden dingen wel. Het gaf een hele positieve sfeer door het land thuis”, zegt hij. “Hoewel Oekraïne in een heel ander conflict is, gaat het ook hier om een ​​sterke hang naar vrijheid en welvaart.”

Tudo bem

Geen gevaarlijke stap

Hoogleraar bestuurskunde Antoaneta Dimitrova, para oorsprong Bulgaarse, doet al jarenlang onderzoek naar hoe kandidaat-lidstaten zich voorbereiden op een EU-lidmaatschap. Daarbij kijkt ze welke regels effectief blijken te zijn voor de economische en bestuurlijke hervormingen die nodig zijn om toe te kunnen treden.

“Een kandidaat-lidmaatschap geeft perspectief”, vertelt ze. “Voral de symbolische kant van toetreding is belangrijk for Oekraïners. Het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne is geen gevaarlijke stap. Er zijn 35 momenten waarop het proces stopgezet kan worden.”

Lidmaatschap niet aan de orde

VVD-europarlementariër Bart Groothuis é, também como membro da defensiecommissie, blij met de grote militaire hulp die door Amerika en nu ook door Duitsland wordt geboden aan Oekraïne. Als het gaat om een ​​​​EU-lidmaatschap voor Oekraïne, is hij echter zeer terughoudend.

READ  Deliveroo revela os 20 pedidos mais populares de 2022: ...

“Nós moeten geen valse verwachtingen wekken. Dat lidmaatschap é momenteel helemaal niet aan de orde. Wat wel aan de orde is, é dat we steun geven in economische en militaire zin”, vindt hij.

Marshallplan para Oekraïne

Hij wil nog niet nadenken over een mogelijk EU-lidmaatschap voor dessa terra. “Er moet nu nagedacht worden over een herstelplan voor Oekraïne. Zodra het mogelijk é, mais e mais nós temos um tipo de Marshallplan hebben waarmee de wederopbouw van Oekraïne kan starten.”

De europarlementariër é niet blij met de ambitie van Ursula von der Leyen om de procedure voor het EU-lidmaatschap for Oekraïne te versnellen. Ook zijn partijgenoot premier Mark Rutte staat niet te springen en hamert erop dat de procedure nauwkeurig gevolgd moet worden.

Tudo bem

‘Semi-ditadura’

Dzsingisz Gábor deelt de opvatting dat er eerst een wederopbouwprogramma moet komen, mocht de orlog stoppen, voordat er serieus gepraat kan worden op toetreding. Een procedure kan volgens hem gestart worden, maar hij ziet wel obstakels.

“De procedure voor een eventueel Oekraïens EU-lidmaatschap kan probleemloos gestart worden, maar de procedure versnellen lijkt me geen goed idee.” Gábor vindt dat we ons go moeten realiseren dat we te maken hebben met een ‘semi-dictatuur’.

Stap por stap

“O regime é zeer autoritair en zeer hard for minderheden. Er zijn allerlei taboes, zoals genderpolitiek”, legt hij uit.

Ook de rechtspraak in Oekraïne laat volgens Gábor te wensen over. “Er moet heel veel gebeuren, maar dat moet stap voor stap. Je hebt een gewenningsproces nodig.”

Eerdere caminhando

Dimitrova ziet wel mogelijkheden om eerder tot toetreding te komen. “Ele também não pode abrir em uma semana. Além disso, nós temos mais de uma semana e outra de uma vez, e nós temos um procedimento de 5 anos em um número de 10 anos.” Ze voegt daaraan toe dat er dan er wel veel ambtelijke slagkracht nodig é.

READ  Qual é o aumento dos custos para as famílias espanholas devido à crise energética

‘Bij een versnelde toetreding kun je denken aan Portugal en Griekenland in de jaren 80. In die tijd lag het acentuate puur op economische integratie.’ Inmiddels é uma integração entre a economia e a vida. “Er worden meer eisen gesteld aan de politieke en democratische instituties.”

Tudo bem

Terreno em oorlog

Het feit dat Oekraïne midden em een ​​oorlog zit, é volgens Bart Groothuis een grote belemmering. Hij verwijst daarmee naar het verdrag van Kopenhagen uit 1993. Daarin bepaalden EU-landen aan welke voorwaarden niet-EU-landen moeten voldoen om lid te kunnen worden.

Groothuis: “We hebben binnen de EU met elkaar afgesproken dat een land in oorlog geen lid kan worden. Oekraïne is een land in puin. We hebben te maken met een land waarvan we de grenzen nog niet eens weten. Dat zij kan het best je een oorlog importeert als je dat land lid maakt.”

Harde eisen

Gábor deelt de opvatting dat het lastig is omeen ​​land in oorlog te toetsen op stabiele instellingen en het waarborgen van mensenrechten. “Dat zijn harde eisen voor een lidmaatschap.”

Dimitrova não é nenhum argumento de porta aberta. “Nós hebben ook Chipre toegelaten als lid. Daar speelt al decennia een grensconflict.”

Al veel na gangue

Dimitrova benadrukt dat de relatie tussen de Europese Unie en Oekraïne steeds sterker wordt. “O que foi feito de handel hebben, todos nós entramos em gang gezet. Nós temos o hábito de associar. Dan spreken nós na Europa olhamos ‘tudo menos as instituições’.”

“De economische verbondenheid is er al. En die andere zaken, zoals hervormingen en corruptiebestrijding daar moet Oekraïne zeker aan werken, maar dat gaat sneller in een process van onderhandeling naar lidmaatschap.”

READ  8 Belgen op de 10 vinden het nu te duur om huis te kopen, aannemers melden annulaties van bestaande projecten door hoge prijzen

Gene Vertrouwen

Bart Groothuis heeft er geen vertrouwen in dat die economische samenwerking garantie geeft voor een duurzame relatie tussen de EU en Oekraïne. “Dat hele principe kan overboord”, zegt hij.

Hij doelt daarmee op de relatie met Rusland. “Jarenlang hebben we gedacht, com nome de Duitsers, dat Rusland democratischer zou worden door handel. De verwachting foi dat een wederzijdse economische afhankelijkheid zou zorgen voor een vrede.

Tudo bem

Leren van het verleden

O que você pode fazer da UE para aprender sobre como chegar em terras da Oost-Europese em 2004 e 2007? Dzsingisz Gábor: “Het Westers kapitalisme name alles over, maar het eigen system werd uitgeschakeld en dat zorgde voor een enorme werkloosheid. Veel programma’s in de landbouw zijn in 2004 van de ene op ag da gest de gestopet.

Een functionele markteconomie é éen van deisen para lidmaatschap van de EU. “Dat werkte niet, zeker niet zo snel. Het level of onvrede op. Kijk naar Hongarije: er ontstonden bad 1 miljoen werklozen. De bevolking merkt dus toe nu toe te weinig voordeel”, Aldus Gábor.

Teleurstellingen

Dimitrova denkt dat nog meer kunnen leren uit het verleden: “Wees eerlijk en voer een open debate. Nationale bevolkingen, met name in Frankrijk en Nederland, volgen dit zeer kritisch.”

Ze vindt dat de EU eerlijk moet zijn over eventuele teleurstellingen. “Nós dat de gepaard gaande injectie van financiële middelen ook para corruptie kan zorgen. Dat moet je uitleggen.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info