Weinig diminuir o getrokken uit corona: het lijkt opnieuw ieder for zich bij Europese aanpak apenpokkenvirus

Estive no fim de semana e também no centro de vacinação em Rijsel, mas você pode estar em Belgen zich lieten inenten tegen het apenpokkenvirus. Zij voldoen wel aan de Franse voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prik, maar niet aan de Belgische. Die zijn noodgedwongen strenger door een tekort aan vacinas em eigen land. Nochtans foi het de bedoeling om Europees samen te werken, om verschillen te voorkomen.

Koen Baumers

Er waren in België maar iets meer dan dryuizend vacinas tegen het apenpokkenvirus in stock, waardoor het onmogelijk is om alle risicogroepen op te roepen. Em Frankrijk doen ze het wel – daar kunnen mensen zelfs zonder afspraak langskomen.

LEI OK. Vaccin tegen apenpokkenvirus lokt heel wat Belgen de grens over naar Frankrijk

Dat leidde tot lange wachtrijen em Rijsel, vlak over de grens conheceu West-Vlaanderen. Ele estava a 100 metros aanschuiven op de stoep. Met in de rij ook heel wat Belgen die wel aan de Franse, maar niet aan de Belgische regels voldoen. Frankrijk heeft “genoeg om heel het doelpubliek – zo’n 250.000 mensen – te vacinaren”, zei Frans ministro van Volksgezondheid François Braun.

De voo belga bestelde 30.000 dosissen zijn pas voor het najaar. Nochtans had de Europese Unie zich voorgenomen om beter te gaan samenwerken. “De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat er in noodsituaties op gezondheidsgebied gecoördineerde actie in EU-verband nodig is”, meldde de Europese Commissie begin vorig jaar. “Er zijn lacunes aan het licht getreden in de sfeer van vraag en aanbod, paraatheid en respons.”

HERA mais de oplossing bieden. Autoridade de Preparação e Resposta a Emergências DeHealth ging voor een “betere paraatheid” zorgen, en een “betere respons bij ernstige grensoverschrijdende bedreigingen”. En dat door “snel de nodige voorzieningen beschikbaar te stellen, toegankelijk te maken en te verspreiden”.

LEI OK. Claude liep het apenpokkenvirus op: “Met apenpokken voelde ik me geen patiënt, maar een paria” (+)

De wachtrij em Rijsel zaterdagochtend.

De wachtrij em Rijsel zaterdagochtend. © AFP

Maar de respons lijkt traag en ongecoördineerd. De eerste gevallen van apenpokken doken op in mei, maar pas half juni bestelde HERA de eerste dosissen. Duitsland en Spanje hadden toen op eigen houtje al bestellingen geplaatst. De Wereldgezondheidsorganisatie drong er begin juli bij de EU op aan om het virus ernstiger te nemen, omdat 90 procent van de gevallen zich op dat continente bevonden.

HERA verhoogde half juli de bestseller tot een total van 163.620. Er zijn intussen 13.000 gevallen bevestigd na Europa, waarvan zowat vijfhonderd na Bélgica. Ter vergelijking: Australië, waar 57 gevallen zijn geteld, bestelde meteen 450.000 dosissen. Em de Verenigde Staten, o presidente Joe Biden vorige week e weer de noodtoestand voor volksgezondheid uit.

READ  Hydrogel houdt vaccinatievloeistof tegen lage kosten lekker koud

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info