‘We hebben een inschattingsfout gemaakt’

De tafel van vier, de nieuwe talkhow van Gert Verhulst, está há uma semana em het nieuws. Met dank aan een uit de hand gelopen discutindo sobre acordei, conheci todas as gecancelde schheldwoorden die daarbij horen. O apresentador maakt na een bewogen week de balans op. ‘Ik weet dat mensen het niet zullen geloven, maar ik wil met dit programma vooral verbinden.’

Peter Dumon

“Moe maar tevreden”, zegt Gert Verhulst wanneer we hem vragen hoe hij terugkijkt op de eerste week van De tafel van vier. Die vermoeidheid lijkt logisch. Een mediastorm zoals die waarin hij en zijn programma afgelopen week terechtkwamen, zou zelfs de meest doorgewinterde televisiemaker slapeloze nachten bezorgen. Ele foi inderdaad een slapeloze nacht, geeft Verhulst toe. Al é o niet aan de heisa rond Tabela te wijten. De hond des huizes blijkt com spijsverteringsproblemen te sukkelen. Conheci af en toe een nachtelijk ongelukje tot gevolg.

Dat vreet meer aan de nachtrust van Verhulst dan de zorgen om zijn nieuwe programma. “Ik ben tevreden in zijn totaliteit. Nós hebben vier programma’s gemaakt die ergens over gingen. Nós tínhamos goede gasten, nós hebben goede gesprekken gevoerd maar nós zijn ook af en toe de mist in gegaan. Dat é onvermijdelijk bije een programma dat volledig live gaat. Maar dat moet je los kunnen laten.”

“Ele conheceu Jean-Marie Dedecker durante o bijvoorbeeld klimaatopwarming foi o que aconteceu. Het draaide op gigeven moment te veel over getallen en cijfers omdat Jean-Marie wou laten zien hoe onderlegd hij was. Toen hij over CO2-partikels começou, wist ik dat het meer goed zou komen. Ik tinha moeten ingrijpen, maar ik stond erbij en ik keek ernaar. Spijtig.”

Valt het veelbesproken wakedebat in de eerste aflevering ook onder de categorie ‘de mist in gegaan’?

“Ik blijf erbij dat de discussie over wake absoluut gevoerd moet worden. Líquido de discussão sobre o n-woord. Het feit data er deze week zoveel reactie op die uitzending is gekomen bewijst dat. En ik vind ook nog corcéis dat je tijdens discute o tipo bij zijn naam moet noemen. Vandaar de keuze om het n-woord te gebruiken. Maar de manier waarop, de toon, en het gebruik zelf, daar hebben we dus duidelijk een inschattingsfout gemaakt. Esse geef ik dedo do pé.”

Foi o hele rel niet gewoon een slim opgezette marketingtruc? Você quer que você Margriet Hermans em todos os minutos do programa e stapel Melocakes conheceu o n-woord que pode ser descrito, gaat u toch op zoek naar controverse?

“Ik wist dat dat woord iets teweeg zou brengen. Maar dat het zo gevoelig lag?”

Dat weet toch iedereen?

“Je mag me een naïeve stommerik vinden, maar ik wist dat niet. En dan kun je me vragen waar ik de afgelopen jaren dan wel gezeten heb. A antword é simpel: in mijn bubbel. Net zoals nós allemaal em onze eigen bubbel zitten. En dan durf je al eens te vergeten dat wat in jouw bubbel gebeurt niet per se de realiteit is. Maar goed, ik gebruik het n-woord in mijn privéleven al dertig jaar niet meer.”

Waarom dan op antenne wel?

Omdat ik vind dat je em zo’n discutir o tipo bij zijn naam moet noemen. Maar dat foi ainda inschattingsfout. Ik wist niet dat het zó gevoelig lag. Daarom heb ik me ook verontschuldigd. Oprecht. Mensen zijn me komen zeggen dat die uitzending hen echt pijn heeft gedaan. Natuurlijk vind ik dat jammer. Você pode me dizer que não é mais do que isso e que nós discutimos mais de uma vez. Door onze uitzending é morrer em volle hevigheid losgebarsten. Vergelijk ele conheceu een fikse echtelijke ruzie. Nu is het tijd para goedmaakseks die beide partijen dichter bij elkaar brengt.

“Ik weet dat mensen het na manag niet zullen geloven, maar ik wil met dit programma vooral verbinden. Ik wil dat mensen elkaar meer gaan begrijpen. Vandaar ook dat ik gefrustreerd ben over het gesprek met Jean-Marie Dedecker, waarbij hij en de klimaatwetenschapper die we te gast hadden naast elkaar bleven praten. Ik wil dat de wakekant begrijpt dat veel mensen het n-woord hebben gebruikt zonder enige racistische bijbedoeling. Dat é belangrijk. Net zoals wij ook moeten leren begrijpen waarom dat woord zo ongelofelijk gevoelig ligt. Nós sempre olhamos sobre blijven hebben. Het moet een vervolg krijgen. Alleen hoeft dat niet meer per se bij ons aan tafel.”

Em toque. Porta het n-woord te laten vallen staat De tafel van vier al heel de week in alle kranten. Onder het lema Não existe publicidade ruim isso é touch een meevaller?

(cinismo) “Ja, natuurlijk hebben nós het daarom gedaan. Kijk, também je op voorhand zou weten dat je daar zoveel mensen mee kwetst, e também je op voorhand zou weten dat het je zoveel bagger op zou leveen, dan gebruik je dat word niet. Zo zit ik niet in elkaar. Vooral het feit dat we mensen hebben gekwetst, raakt me. Die bagger ben ik ondertussen gewoon. Al é het deze week wel heel persoonlijk geworden. Ik heb op Instagram berichten gekregen die er echt over waren. Maar ik wil me niet in een slachtofferrol wentelen. In de mídia moet je tegenwoordig een olifantenvel hebben. Anders spring je van de Boerentoren.”

Hoe u het achteraf gezien moeten aanpakken?

“Het n-woord tinha vermeden moeten worden. Maar langs de andere kant, hadden we het niet gebruikt dan hadden we vandaag dit gesprek niet gehad. En ik vind het juist heel belangrijk dat het debate gevoerd wordt over wat wel en niet meer kan. Maar ik zeg nog eens, klaar en duidelijk: nós hebben daar een inschattingsfout gemaakt. En daar desculpar ik me voor. Ik weet dat sommige mensen me niet geloven wanneer ik dat zeg. Maar als mijn desculpas niet meer geloofd worden, dan houdt het op natuurlijk.”

De heisa zorgde ervoor de Elias Van Dingenen, een van Jullie redacteurs, al naén uitzending opstapte. Hij tilde vooral zwaar aan het feit dat u niet zelf op de redactievergadering was komen uitleggen hoe en waarom het die eerste uitzending fout gelopen was.

“Isso é nu eenmaal de manier waarop que werken. Ik heb drie hoofdredacteurs die de redactie leiden. Ik comunicador conheceu hen, maar zij zijn baas over de redactie. Ik wil daar niet tussen komen fietsen. Ik vind dat niet gezond. Dus neen, ik was er’s morgens op de redactievergadering niet bij.”

Begrijpt u waarom hij é optestapt?

“Ele é zijn keuze en ik respecteer die. Também hij denkt dat dit niet de biotoop is waarin hij kan werken, dan heb ik daar alle respect voor.”

U geeft als apresentador uitdrukkelijk uw eigen mening tijdens discussões. É uma estratégia bewuste?

“Porta zelf te zeggen wat ik denk, hoop ik dat de gasten rond de tafel dat ook durven te doen. We willen niet dezelfde, voorgekauwde talkshow feito o je overal ziet. Ik zit al vijfendertig jaar in allerhande talkshows, en overal merk ik hetzelfde: wanneer je voor de show in de Quarto verde zit, heeft iedereen uitgesproken meningen over zowat alles. Ik heb politici op zulke momenten meer dan eens dingen horen verkondigen die lijnrecht ingingen tegen de partijlijn. Maar eens de camera’s draaien, vertellen ze plots een totaal ander verhaal. Zo ontstaat een soort televisierealiteit die niets the maken heeft met wat die mensen rond de tafel echt denken. Ik wil dat mijn gasten vertellen wat ze echt over een bepaald onderwerp vinden. Ook al weet ik dat zulke gesprekken snel de stempel ‘toogpraat’ de ‘populisme’ zullen krijgen.

Zijn er buitenlandse voorbeelden waar jullie naar kijken? Na de eerste uitzending werd de vergelijking gemaakt met het Nederlandse Vandaag dentro, waar Johan Derksen em co om de zoveel tijd voor een rel zorgen.

Vandaag dentro é o talk show geen. Isso é cabaré. Pas op, ik kan daarvan genieten. Maar het é um cabaré en blijft. Ik wil dat onze kijkers, wanneer ze de tv uitzetten, het gevoel hebben dat ze wijzer geworden zijn. En dat é deze semana af en toe gelukt. De berekening van de energieprijzen bijvoorbeeld hebben nós uitgelegd op de meest bevattelijke manier van de afgelopen maanden. Natuurlijk zijn er dan critici die vinden dat we dat voor de 100.000ste keer doen, maar misschien moeten ook die eens buiten hun eigen bubbel kijken. Calcanhar veel mensen weten over bepaalde onderwerpen nog niets. Wat trouwens absoluut geen schande é. Ik wist tot por deze week ook niet hoe het precies met die energieprijzen zat. Daarom é altijd de bedoeling om hier aan tafel van nul te beginnen. Outros talkshows são feitos para todos os gostos. Wij willen dat anders doen zo het verschil maken.”

READ  Enchimentos de Amy Schumer removidos: 'Ela parecia Malévola' | show biz

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info