Wat te doen als je verslaafd bent geraakt aan neusspray?

Wanneer je neus helemaal vol zit, é neusspray natuurlijk een ware parceiro no crime. Maar gebruik de spray niet al te lang, want je lichaam raakt hier al snel aan gewend, waardoor een neussprayverslaving op de loer ligt. É het al te laat? Wij vertellen wat je dan kunt doen.

Verslavend stofje

A xilometazolina é het stofje dat neusspray een verslavende werking geeft. Het zorgt ervoor dat bloedvaten krimpen, waardoor je neusslijmvlies minder opgezwollen é en je weer vrij kunt ademen. Gebruik je neusspray echter langer dan een week, dan zorgt het er juist voor dat je neus weer ‘verstopt’ raakt. De bloedvaten raken aan het stofje gewend en zetten weer uit. Op het moment dat je neusspray gebruikt, krimpen ze pas weer. Je bent dan dus ineens afhankelijk van neusspray om vrij te kunnen ademen.

Pior cenário

Naast die verslavende weeft neusspray negatieve effecten op de lange termijn. KNO-artes Jolijn Brouwer legt het uit aan LINDA.: “Wat er gebeurt bij overmatig gebruik, wisselt per person. Het kan in theorie dat de bloedvaten de hele tijd zijn dichtgeknepen en daardoor te weinig bloed vervoeren naar de slijmvliezen. Die kunnen depois de daardoor kan er een gaatje em je tussenschot van je neus ontstaan. Dit gebeurt alleen erg weinig.”

Verschillende oplossingen

Een neussprayverslaving komt behoorlijk vaak voor en kan erg vervelend zijn. Hoe kom je er weer van af? Je kunt van het ene op het outro momento stoppen. Dat zorgt er dan wel wel voor dat je neus veel dicht zal zitten en dat je een aantal slapeloze nachten door moet. Dit kan weken, maar in de ergste gevallen ook maanden duren. Voor veel mensen é dit een te grote stap, dus is het verstandiger om per neusgat af te bouwen. Je sprayt de neusspray daarbij eerst alleen nog maar in het ene neusgat. Dat maakt de stap om volledig te stoppen een stuk minder groot. Daarnaast kan het helpen om de kindervariant te gebruiken (com half zoveel xylometazoline erin) em om elke dag minder te sprayen e dag ervoor.

READ  O treinamento de caminhada evita a cirurgia de doença vascular de "pernas compridas"

Langs de huisarts

Mocht je er zelf echt niet uitkomen, dan kan een huisarts je altijd helpen. Hij/zij kan je een neusspray voorschrijven waar geen xylometazoline in zit, die je wel langer kunt gebruiken. Verder geldt dus vooral het advies: houd je aan de voorgeschreven regel en gebruik neusspray niet langer dan een week! Dat scheelt je naderhand een hoop problemen.

Bron: MAX Vandaag, Linda, Tips en Weetjes | Nome: iStock

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info