Waddenzee Krijgt 3D-geprinte Schelpdierriffen – MO*

Een mosselbank bijeb op Schiermonniksoog

Nederlandse wetenschappers gaan aan de slag met 3D-geprinte rifstructuren de mossel- en oesterriffen in de Waddenzee te herstellen. De kunstriffen moeten de natuurlijke riffen een duwtje in de tapete te geven om tot volwassendom te komen.

A sua iniciativa foi o projeto “Bouwen met Biobouwers” ​​dat volgende maand van start gaat en als doel heeft om mossel- en oesterriffen in de Waddenzee te herstellen. Hiervoor zullen wetenschappers artificiële rifstructuren van biologisch afbreekbaar material 3D-printen. Op deze structuren kunnen mosselen en oesters zich op een natuurlijke manier vestigen, waarna de geprinte riffen vanzelf afbreken.

Biobouwers

Gezonde zeeën rekenen op biobouwers. Dit zijn diersoorten die hun eigen omgeving zodanig beïnvloeden dat ze ideale leefomstandigheden creëren en habitat bieden aan tal van andere soorten. ‘Biobouwers zijn kickstarters van biodiversiteit’, zegt Ralph Temmink, marien ecoloog aan de Universiteit Utrecht een van de onderzoekers van het project.

‘Em de Waddenzee zijn rifvormende schelpdieren, conhecido como mosselen en oesters, belangrijke biobouwers. Voor succesvolle vestiging op een lege wadplaat hebben deze soorten vaak een duwtje in de tapete nodig, want hun larven zijn prooi voor krabben of worden weggespoeld door de golven.’

Tijdelijke 3D-geprinte artificiële rifstructuren kunnen dan het verschil maken tussen een kale zandplaat en een rif door for jonge mossel- en oesterlarven een schuilplaats te bied tegen roofdieren en golven. ‘Hiermee simuleren de structuren in feite een volwassen rif, dat van nature bescherming bidt en daarmee een fundamento vormt voor de volgende generatie. De kunstmatige riffen moeten tijdelijk die rol op het kale zand overnemen.’

READ  especial | Início de Pokémon Legends: Arceus

‘Als de mosselen en oesters groot genoeg zijn om zelf het rif te vormen, breekt de onderliggende structuur helemaal af.’ Netto blijft er dus geen 3D-geen material achter, maar wel een natuurlijk rif,’ aldus Temmink.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info