Waarom zouden we moeten stilstaan ​​​​bij Wereld Leverdag?

Gisteren

leestijd 3 minutos

191 keer bekeken

Lever Stijl em Leeuwarden

E um pouco de bevolking de 18 anos de idade em cima da alavanca, ver MDL-arts Herold Metselaar de Erasmus MC. Hoe komt dat? En wat kun je doen om het te voorkomen?

Volgens Metselaar krijgt een kwart van deze groep een leverontsteking (NASH): ‘Hiervan krijgt een kwart levelcirrose en/of Leverontsteking. Meu inschatting é dat ongeveer 800.000 18-plussers NASH hebben en dat dit aantal zal toenemen de komende jaren als er niets verandert.’

Leefstijlverbetering
«Je levensstijl aanpassen is erg belangrijk», vertelt Sipke Jan Bousema. Hij é initiatiefnemer van het traject LeverStijl, een maatschappelijke campagne die mensen duurzaam wil informar sobre a alavanca, alavanca vervetting en leefstijlverbetering. Bousema: ‘Em 2014, kreeg mijn voormalige zwager op jonge leeftijd een leveltransplantatie. Zo kwam ik em contato com artsen, zusters en organisaties die zich hiervoor inzetten. A alavanca é een belangrijk organ. Nós hebben de koppen bij elkaar gestoken en gekeken wat nós kunnen doen om het op de kaart te zetten en mensen te ondersteunen met leefstijlverbetering.’

Varanda
Deborah (42) schreef zich in voor het traject: ‘Ik wist vooraf niet dat overgewicht ook voor levelvervetting kan zorgen. Toen ik hierachter kwam, ben ik daarna direct mijn levensstijl aan gaan passen.’ Dit doet ze aan de hand van een gedragsexpert en een leefstijlcoach. ‘Ik ben gezonder gaan eten, en gaan sporten. Ok beber ik helemaal geen álcool meer. Ik ben inmiddels al 8 kilos afgevallen. Ik had daarvoor al veel dingen gedaan om af te vallen, omdat ik achter mijn kinderen aan wil rennen. Maar het programma heeft mij bewust gemaakt dat het ook je alavanca kan aantasten.’

READ  Siga uma dieta estrita de TDAH: apenas sal, pimenta, peru, repolho e arroz devem ser consumidos.

Débora

Débora

© Stefan Ammerlaan

Volgens Metselaar kan overgewicht leiden tot een levelziekte: ‘A alavanca é het grootste én een zeer belangrijk orgaan. Een gezonde levensstijl é daarom belangrijk: sporten en gezond eten. Também je je gedrag aanpast, zie je dat je conheceu een kleine afname van je gewicht veel goeds kan doen. Niemand denkt dan daarbij aan de alavanca, maar die is well belangrijk.’ Mannen conheceu een buikomvang de meer dan 102 cm e vrouwen conheceu een buikomvang de meer dan 88 cm hebben meer kans op levelvervetting, vertelt Bousema.

Gevolgen
De gevolgen van levelproblemen zijn groot, legt Metselaar uit: ‘In Nederland heeft de helft van de bevolking overgewicht; ongeveer een kwart heeft leverontssteking. Dat beschadigt uiteindelijk de alavanca. Dat kan leiden tot levelcirrose en in een eindstadium Leverkanker. Dan é de enige oprimido e um transplante de alavanca. Voorkomen é melhor dan genezen, aldus Metselaar.

Factoren
Verschillende factoren lijken een rol te spelen, licht Metselaar toe: ‘Uit onderzoek blijkt dat overgewicht meer voorkomt bij mensen met een laag opleidingsniveau. Ok zien nós regionale verdelingen. Em Limburg zien nós meergewicht dan in de regio Den Haag.’ Daarbij zouden oudere mensen meer last van overgewicht hebben dan jongere mensen.

Artes MDL Herold Metselaar van ErasmusMC

Artes MDL Herold Metselaar van ErasmusMC

© Stefan Ammerlaan

Jongeren
Een van de oorzaken van leveziektes, overgewicht, treft ook kinderen. 15 procent van de kinderen in Nederland heeft overgewicht, zegt Metselaar: ‘Dat vind ik het meest verontrustende.’ Deborah é zich hier ook erg bewust van: ‘Ik ben werkzaam als docente en ik heb het hier ook over in mijn klaslokaal. Jongeren kopen conheceu hun eigen geld erder ongezonde dingen. Een vette hap, of ze lopen’s ochtends conheceu een zak chips op school etc. Weinig leerlingen kiezen voor een gezond ontbijt.’ Ook haar eigen kinderen probeert ze het belang van een gezonde levensstijl mee te geven. ‘Ik gaf ze voorheen wel iets lekkers als ze lief waren geweest, também een ​​soort van pertencendo. Omdat ik zelf zo geprogrammeerd era: na een lange werkdag, wil ik mezelf belonen met lekker eten’, vertelt ze. Maar dat doet ze niet meer. ‘Als het niet goed é voor mij, is het ook niet goed voor mijn kinderen’, aldus Deborah.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info