Waarom regering Portugal geen frontpaginanieuws é

Portugal wordt sinds 26 de novembro de 2015 a porta een minderheidsregering van de social-democratische PS, com steun van drie kleine links partijen. Die gaat volledig in tegen het Europese inleveringsbeleid. Alle sociale besparingen werden gestopt, de lonen werden verhoogd. De economische resultten zijn schitterend. Toch hoor je daar na mídia européia zo goed als niets over. O que é er gaande?

Op 4 out 2015 werden in Portugal parlementaire verkiezingen gehouden. Er werd door de buitenwereld conheceu abrangendo naar gekeken. Ele foi de erste verkiezing em outras terras Zuid-Europees, não havia nada no Syriza na Griekenland e bijna volledig tinha recebido ordens da Europese trojka van Europese Commissie, do Europese Centrale Bank (ECB) e do International (IM Muntfond). Sindsdien gaat Griekenland gebukt onde een moordend besparingsbeleid com vreselijke sociale gevolgen para een groot deel van de bevolking.

Zouden de Portugezen conheceu hun stem ook neen zeggen aan de neoliberale dogma’s van de Europese instellingen? Ondanks een unanime steuncampagne door de grote Portugese (grotendeels privé) media verloren de twee conservatieve partijen1 van de uittredende regering samen 11,8 procent van de stemmen. Met hun gemeenschappelijk kartel behaalden ze nog 38,6 procent van de stemmen. Tweede grootste partij werd de socialistische PS die 4,3 procent voando em 32,3 procent behaalde.

Links economicisch beleid

Toen de rechtse uittredende coalitie, als nog altijd grootste partij, er niet in slaagde als eerste een regeringsmeerderheid te vormen met andere partijen (of steun te vinden voor een minderheidsregering van PS) de voes de voes de president PS-voorzitter Antonio Costa verraste vriend en vijand door snel een minderheidsregering te vormen, die steun vond bij drie kleine linksse partijen, de comunistas PCP, de partij Links Blok en de ecologische PEP.

READ  O Google está trabalhando em uma opção para armazenar criptografia por meio de cartões de pagamento digital » Crypto Insiders

Sindsdien voert zijn regering een social beleid dat volledig ingaat tegen alle dogma’s die vanuit de trojka em Brussel worden afgekondigd als de enige mogelijke. In mediacommentaren in binnen- en buitenland werd de – nochtans volledig volgens de grondwettelijke procedures gevormde – regering van de PS een ‘coup’ genoemd (zoals ondermeer in De Standaard, zie Kwaliteitskrant sobre Portugal: nederlaag wordt overwinning, democratische meerderheid een coup). De uittredende rechtse coalitie era immers de ‘overwinnaar’ – ook al had ze 11,8 procent van de stemmen verloren – en hoorde dus de nieuwe regering te vormen. Comentarista waren het erover eens dat deze linkse regering geen lang leven beschoren zou zijn.

Ondertussen zijn we 20 maanden verder en is wat in Portugal gebeurt volledig onder de mediaradar verdwenen. Veremd. Terwijl Europese politici en media mais de daken schreeuwen dat er geen alternatief é para a força de besparingsbeleid gaat én EU-lidstaat daar volledig tegenin, com sucesso. Blijkbaar menen zij dat de burguers Europese niet gediend é encontrado informações volgende.

“Economisch mirakel”

A economia portuguesa não tem nada a ver com kwartalen na elkaar (9 meses) melhor e mais preciosa da zona euro. Dat zegt niet een of ander links blaadje maar de Nederlandse zakenwebsite Express Business (zie: “Portugal: einde van besparingspolitiek leidde tot economisch mirakel”).

“A economia portuguesa é aan een indrukwekkend herstel bezig. Em amper een jaar is het lander in geslaagd de economie volledig op de rails te krijgen. Geschat wordt dat de economische groei dit trimester op 2,9 procent zal uitkomen, os melhores resultados em 17 anos. Voor de eerste zes maanden van 2017 kon al een groei van 2,8 procent worden opgetekend.”

READ  TotalEnergies en Engie winnen aanbesteding for laadpalen in Vlaanderen - IT Pro - Nieuws

De regering van eerste ministro Antonio Costa bespaart niet langer op sociale uitkeringen en pensioenen en laat de lonen stijgen. Het land keert zich daarmee volledig af van het dogma dat alleen overheidsbesparingen en lage lonen investeerders zouden aantrekken. O resultado é onmiskenbaar. Na última semana de 2017, o investimento de investimento atingiu 10 procent, o de exportação steeg atingiu 9 procent. “Dat zijn “porcentagens superiores aan die van Nederland en Duitsland” volgens Express Business.

Críticas zullen er twijfel op wijzen dat elk land eigen specifieke omstandigheden kent en dat een overname van het Portuguese beleid niet zomaar tot gelijke successen zal leiden em outros países europeus. dat klopt. Het zijn echter diezelfde critici die vinden dat er wel een identiek inleveringsbeleid moet worden opgelegd aan alle EU-lidstaten.

Geen aandacht waard?

Zonder twijfel kunnen er nuanceringen worden geplaatst bij het Português sucesso. Dat de linkse regering van de PS geen media-aandacht krijgt in the rest van de EU is echter tekenend, zowel voor de eenvormigheid van het medialandschap als for de politieke onwil om te erkennen dat het huidinggel voor de eenvormigheid van het medialandschap als for de politieke onwil om te erkennen dat het huidingijt voor de eenvormigheid van het medialandschap.

De Europese burgers horen te weten dat een land está na UE dat helemaal anders aanpakt dan hun eigen regeringen. Ele é uma mão da informação dat zij kunnen ordelen of ze het beleid van hun overheid aanvaardbaar vinden of niet.

Dat media en politici hierover zwijgen zegt alles over hun ware agenda: het huidige sociale inleveringsbeleid é geen noodzaak, geen natuurwet, ele é een politieke keuze. Sociale inleveringen zijn geen ‘noodzakelijk gevolg van het beleid’ maar de bewuste doelstelling. De echte drijfveer achter het neoliberalisme é hertekenen van de maatschappelijke orde, de ontmanteling van de sociale welvaartstaat. Portugal é voor die agenda een stoorzender.

READ  Fim do contacto entre empregador e trabalhador após o expediente em Portugal

PS. Portugal está bem aberto e ander vlak wegbereider, com steun van linkse en rechtse partijen. Todas as drogasgebruik werd gedecriminaliseerd com groot sucesso (zie Portugal: 15 anos de sucesso descriminalizar drogasgebruik)

1 O PSD é ondanks haar naam ‘Sociaal-Democratische partij’ een rechtse, extreem-liberal partij. De CDS-PP noemt zich Christen-Democratische Volkspartij maar is aartsconservatief.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info