Waarom Portugal de coronacrisis beter doorkomt

Als Miguel Moura een sigaretje rookt op het balkon van zijn huis mesmo buiten Lissabon ziet hij veel disciplina op straat. De bankjes in het park, waar senioren gewend zijn de dag door te nemen, zijn leeg. Als er al iemand langsloopt, heeft die bijna altijd een mondkapje op en handschoenen aan, valt de twintiger Moura op.

Voor de noodzakelijke inkopen hoeft bijna niemand lang buiten te zijn. Boodschappen zijn vaak vooraf besteld en worden afgehaald de thuisbezorgd. Niet alleen bij de supermarkt – Moura kan ook através do aplicativo bij de Bakker em groenteboer bij hem in de buurt bestellen.

Alles vanuit huis

“Het is prachtig weer, dus ik ga eigenlijk alleen naar buiten om wat te joggen of te fietsen”, zegt Moura, morre no centro de Lisboa een werkplaats heeft waar hij de bekende Português azulesjo erttegel.

Nu doet hij alles vanuit huis. Na een aanvankelijke hapering, zijn grondstoffen en verf weer goed verkrijgbaar. “Online-verkoop zat altijd al in mijn hoofd, maar ik heb de afgelopen maand aan een website gewerkt om het process te versnellen.”

Pal naast coronabrandhaard Spanje doorstaat buurland Portugal de coronacrisis een stuk beter. Em Espanha, zijn inmiddels meer dan 200.000 besmettingen gemeld en kwamen 21.282 mensen om het leven als gevolg van het coronavirus.

Minder sterfgevallen

Em Portugal acendeu-se o besmettingsaantal pas rond de 20.000 en vielen er 735 doden. O Português bevolking é muito ruim em termos de qualidade, mas tem mais de uma porcentagem na maioria das terras ocidentais da Europa e também está localizada na região da Espanha.

READ  Réveillon com Omikron: quais ações os outros países estão tomando?

Hoe komt het dat Portugal relatief goed de coronacrisis door lijkt te komen? Het ging net als veel andere landen rond half maart in lockdown: op 19 maart, zelfs een paar dagen later dan Spanje.

Het verschil é dat het eerste coronageval pas begin vorige maand werd geconstateerd, terwijl het virus in andere landen al veel verder verspreid was. Portugal kon daardoor leren van de uitbraken in Spanje en Elders en snel maatregelen nemen.

Scholen snel dicht

Toen het land een lockdown afkondigde (o mais forte é dan na Holanda, mas o strikt dan na Espanha) waren er in het land pas een paar honderd besmettingen. Scholen sloten snel em 1200 quilômetros de extensão de terra com Spanje ging op slot.

A política portuguesa ajudou a proteger o coronavírus, zegt da jornalista Catarina Fernandes. “De rechtse oppositieleider heeft openlijk gezegd nu geen oppositie te voeren”, zegt zij. Dat é een groot verschil com buurland Spanje, waar oppositiepartijen en autonome regio’s zoals Catalonië zware kritiek hebben op het beleid uit Madrid.

Volgzame Volksaard

Fernandes zit bij haar ouders em confinamento na cidade de Castelo Branco, na terra portuguesa. “Er zijn hier nauwelijks auto’s op straat en maar vijf besmettingen.” Portugezen waren zich al snel bewust van de ernst van de coronacrisis door de nauwe banden dat heeft land met Spanje en Italië, denkt Fernandes.

“Portugezen kennen daardoor veel coronaverhalen uit de eerste hand en niet alleen van het nieuws”, zegt Fernandes, die de schijnbare lockdown-disciplinar ook toeschrijft aan de Portuguese Volksaard. “Portugezen zijn nu eenmaal erg volgzaam.”

READ  O Facebook teve um grande sucesso | A Hora

Toerisme belangrijk

Toch zijn de zorgen groot. Que estado da economia portuguesa te wachten na de gezondheidscrisis? Portugal heeft tijdens de financiële crisis van 2008, toen het land op een bankroet afstevende, sterk ingezet op toerisme.

Ook voor de azulejo-handel van Miguel Moura zijn toeristen belangrijk. “Ik moet eerlijk zijn: de meeste verkoop kreeg ik van buitenlanders die zomaar de winkel binnenliepen.” Hij vreest dat het moeilijk wordt om nog workshops azulejo-schilderen te organiseren in zijn krappe werkplaats. “Ik hoop dat het meevalt. Misschien ajudou ele que nós laten zien dat que ele não fez.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info