Waarom krijgen volwassenen geen HPV-prik (terwijl dat wel nuttig kan zijn)?

HPV staat para o Papilomavírus Humano: een vírus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het virus kan via elk seksueel contact worden overgedragen en 80 tot 90 procent van de mensen krijgt het. Meestal ruimt het afweersysteem het virus weer op.

Em 10 a 20 procent van de gevallen gebeurt dat niet en dan is er dus een kans dat het virus zorgt voor baarmoederhalskanker. Dat komt vooral para onder jonge vrouwen. Daarom krijgen vrouwen tussen de 30 e 60 jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Crianças e adolescentes de 10 a 18 anos já devem ser testados e não devem ser vacinados gratuitamente contra o HPV.

Afwijkende cellen

Maar wil je als volwasene een vaccinatie, dan word je flink op kosten gejaagd, ondervond de Utrechtse Rachel (35). Waar haar eerste uitstrijkje op haar 30ste nog helemaal goed was, bleek het bij haar tweede uitstrijkje mis: er werden afwijkende cellen gevonden.

Dat betekende nog niet direct iets ernstigs, maar Rachel moest wel behandeld worden. Ze onderging een lisexcisie; een behandeling waarbij een dunne metalen lis elektrisch wordt verhit. Daarmee wordt het afwijkende deel van de Baarmoedermond weggehaald.

Eind goed al goed, zou je denken, ware het niet dat de behandeling misschien niet nodig was geweest als Rachel had geweten van het bestaan ​​van HPV-vaccinaties voor volwassenen, zegt ze. “Daarover hoorde ik voor het eerst bij de gynaecloog. Ze vertelde me dat je die kunt nemen als je schoon bent.”

Geen gelijke kansen

Die vaccinatie bleek peperduur: para o total de vaccinatie, die drie prikken omvat, mais ze zo’n 450 euro betalen. Ze noemt dat ‘frappant’. Vooral omdat dit om het voorkomen van kanker gaat, en niet om een ​​​​reisvaccinatie – die soms wel wordt vergoed. “Ik heb het geluk dat ik een spaarpotje heb waaruit ik dit kan betalen, maar dat hebben heel veel mensen niet. Op deze manier zijn er geen gelijke kansen.”

READ  A gripe aviária chegou: não entre em pânico

Rachel vindt dat zorgelijk. “Er is nu veel aandacht for HPV, maar de gerar waar ik toe behoor, loopt onnodig veel risico. Wij zijn net de generatie die niet mee kan doen het vaccinatieprogramma.” En kanker krijgen é geen pretje en onnodig als je weet dat dit voorkomen kan worden met een vaccinatie.”

Steeds meer volwassenen kopen HPV-prik

Construído com o Rijksvaccinatieprogramma om, nemen steeds meer volwassenen in Nederland op auto-iniciatief een HPV-vaccinatie, blijkt uit cijfers of Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Het aantal groeit al jaren gestaag, en de afgelopen twee jaar liep het sneller op.

  • em 2020 nome 5566 homens* een vacina contra o HPV op eigen initiatief
  • Em 2021 nome 8213 homens* een vacina contra o HPV op eigen initiatief

Het gaat vooral om vrouwen, maar ook ruim 1000 mannen name in thefgelopen jaren een HPV-vaccinatie.

*De cijfers gaan voornamelijk om volwassenen, maar ook een paar honderd minderjarigen hebben op eigen initiatief een HPV-vaccinatie gehaald. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk uitgesplitst in de cijfers.

Wat Rachel betreft moet er betere voorlichting komen over de HPV-prik for volwassenen en moet (em ieder geval een deel) vergoed worden.

Dat dat nu nog niet zo is, heeft alles te maken met de effectiviteit van het vaccin. Heb je nog geen besmetting com HPV gehad, dan é eficaz no grootst, schrijft het Rijksinstituut para Volksgezondheid en Milieu.

‘Dit hadden we kunnen voorkomen’

Toch kunnen volwassen vrouwen ook wel degelijk baat hebben bijeen vacinatie, zegt Ruud Bekkers, ginecologista em Catharinaziekenhuis e hoogleraar Preventiegyneacologische kanker em Maastricht. Hij behandelt vrouwen conheceu baarmoederhalskanker. “Bij iedere patiënt denk ik: dit hadden we kunnen voorkomen.”

READ  As pílulas corona nos libertarão da epidemia?

In de volksmond wordter er wel eens makkelijk gedacht over afwijkende cellen, ziet hij. ‘Ach dan haal je het weg.’ Maar zo’n ingreep aan de baarmoederhals is gewoon geen pretje. En bovendien heb je daarna meer kans op vroeggeboorte. Die kans gaat van 6 naar 9 procent.”

Tweede uitstrijkje

Bekkers pleit ervoor om alle vrouwen die ooit behandeld zijn aan een voorstadium van baarmoederhalskanker te vacinaren. “Maar dat é vanwege de kosten waarschijnlijk niet haalbaar.”

Daarom zou hij em ieder geval willen beginnen met vaccinatie van risicopatiënten. “Dan heb ik het over vrouwen die al een ingreep hebben moeten ondergaan naar aanleiding van onrustige cellen. Também zij voor de tweede keer een uitstrijkje hebben waaruit blijkt dat ze HPV hebben yat ei dan is gen go is het virus zelf op te ruimen. Die patiëntengroep zou zeker gebaat zijn bijeen HPV-vaccin.”

Ele é aconselhado sobre o estado de vacinação de zo’n nu nog niet in the richtlijnen van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). Gynaecoloog Bekkers: “Alleen wanneer een vrouw een tweede keer een behandeling moet ondergaan, bespreken we de mogelijkheid.

Underzoek

O NVOG não é necessário para iniciar a vacinação contra o vírus HPV. “Als onze studie positief uitvalt, gaan we druk zetten. We willen dat de verzekering het gaat vergoeden en dan kan de minister de prijs naar beneden krijgen.”

Naast de vrouwen bij wie dus voor de tweede keer HPV wordt vastgesteld, dat zijn er ongeveer 5000 tot 6000 per jaar, hebben ook anderen mogelijk baat bije een vaccin. “Het gaat dan homoseksuele mannen, mensen met een nier- of andere orgaantransplantatie of mensen die om een ​​andere reden een lage afweer hebben.” Volgens Bekker gaat het om tientot twintigduizend vacinas per jaar. “Isso é een tiende van het aantal HPV-vacinaties dat nu gedaan wordt, en we kunnen er wel levens mee redden.”

READ  Em Leidschendam-Noord é o projeto 'Kind naar Gezonder Gewicht' van start gegaan

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info