‘Voor zulke gvechten zijn twee zaken cruciaal’

De legers van Rusland e Oekraïne voeren zware artillerieduels uit in de Donbas. Nog para Amerikaanse en Britse raketsystemen op het slagveld chegaram, proberen de Russen zoveel mogelijk gebied te veroveren. Hoe ziet de artilleriestrijd eruit?

Stephen Ramdharie

De ‘God van de Oorlog’, zo noemde Sovjet-leider Jozef Stalin artillerie ooit. Conheci o homem em macht probeert het Oekraïense leger dezer dagen, com hulp van het Westen, het machtige Russische wapen, dat al 105 dagen dood em verderf zait in steden en op het slagveld, het zwijgen op te leggen.

Amerikaanse AN/TPQ-36-radarsystemen berekenen een Russische aanval vliegensvlug waarvandaan de granaten e raketten zijn afgevuurd. Met hun moderne Amerikaanse en Franse houwitsers kunnen de Oekraïners daarna em tenentallen seconden terugslaan om de Russische TOS–1-raketsystemen em Msta-houwitsers te vernietigen.

Een TOS-1-eenheid kreeg daar vrijdag mee te maken. Zo’n vijftig seconden nadat een Russische raket was afgevuurd, zo is te zien op een video van de Russische krant Izvestia, nam de Oekraïense artillerie de lanceerplek al onder vuur. Na twee minuten sloeg iedereen op de vlucht.

Het problem is alleen: de Russen beschikken over heel veel artillerie-stukken em Oost-Oekraïne. Ze kunnen bovendien vaak ongestraft vanaf grote afstand het Oekraïense leger outorgada omdat Kiev niet beschikt over granaten en raketten met zo’n groot bereik. Alavancagem no meio do caminho pode ser feita na América e no sistema britânico de armas, armas de artilharia Russische em 80 quilômetros que podem ser alcançadas, mais e mais influência no atraso de artilharia.

Ele é een strijd die nu grotendeels aan het zicht wordt onttrokken. Beelden zijn er genoeg van Russische eenheden die in de Donbas op open terrein in korte tijd talloze raketten afvuren op Oekraïense posities. Filmpjes van Oekraïense vendidos em hun Amerikaanse M777 em Franse Ceasar-houwitsers afvuren, zijn er ook genoeg. Maar wat we niet zien é het kat-en-muisspel dat beide legers opvoeren om elkaar zo hard mogelijk te treffen en te ontwijken in de artillerieduels.

READ  Sebastian Kurz, o homem maravilhoso da política austríaca, desiste: 'O entusiasmo diminuiu'

De middelen

“Voor zo’n artilleriegevecht zijn twee zaken cruciaal”, zegt de Nederlandse luitenant-generaal Hans van Griensven, oud-hoofd Operaties van de Koninklijke Landmacht. “Je moet weten waar je tegenstander zit en je moet de middelen hebben om die aan te vallen. Com os radares americanos, os radares de Oekraïners podem ser encontrados à mão com o geluid e as receitas de raket de informação que são enviadas para a artilharia Russische schiet. Maar als je niet over genoeg middelen beschikt om terug te schieten, houdt het op. Dat nadeel heeft Oekraïne nu. Op de juiste plek en op het juiste moment, kunnen ze straks met de vier Amerikaanse Himars-raketsystemen wel wat weerstand bieden.”

Voorwaarde é bem vindo da Rusland de Amerikaanse e Britse wapens niet snel vernietigt. Beide legers hanteren de ‘atirar e fugir-regel’ om hun artillerie te behouden: schieten en je pijlsnel verplaatsen. “Statisch zijn, is in zo’n artillerieduel levensgevaarlijk”, aldus Van Griensven, ooit lessen tactiek gaf op de Hogere Krijgsschool. “Als de tegenstander heeft uitgerekend waar je bent, moet je daar weg zijn. Een paar honderd meter verderop é al voldoende om veilig te zijn. Tenzij de Russen een drone op je afsturen om je actuele situatie te bepalen. Ze hoeven dan alleen de coördinaten in te tikken om je te vernietigen.”

O oficier denkt overigens não tem a estrutura do sistema de raketse westerse de doorslag zal geven in de oorlog. Want het gevecht draait volgens hem uit uitputtingsslag “waarin alles kapot wordt geschoten, met moderne oorlogsvoering heeft dit niets te maken”. Van Griensven: “Deze wapens zullen Oekraïne een tijdelijk voordeel geven en helpen om de Russen lokaal te verslaan. Maar de oorlog ermee winnen, zit er niet in.”

Zwakke plekken

Het Russische leger moet er dus rekening mee houden dat het binnenkort, all is het tijdelijk, niet meer ongestraft zijn artillerie kan inzetten in de Donbass. “De Russen ploegen met hun artillerie nu hele gebieden om”, zegt de Nederlandse general-majoor bd Harm de Jonge. “Ze zetten enorm veel artillerie in totdat ze denken dat de Oekraïners voldoende verliezen hebben geleden. Ze zoeken naar zwakke plekken in hun verdedigingslinie, ze stapelen en stapelen hun vuurkracht, en gaan dan vuren totdat ze erdoorheen zijn op zo’n zwakke plek. Het grote nadeel van deze aanpak is wel dat ze grote verliezen incasseren”, aldus De Jonge, o comandante da plaatsvervagend foi van de geallieerde militairen no Zuid-Afeganistão.

De beste manier voor Oekraïne om de Russen in de Donbas te bestrijden, meent De Jonge, é om verspreid op te treden bijeen Russische aanval op de grond. “Het is de beste manier om die Russische stoomwals te stoppen. Ele está in ieder geval beter dan afwachten in je loopgraaf”, escreveu De Jonge. “Dus steeds ergens anders aanvallen en klappen uitdelen, met kleine eenheden om die stoomwals heen. Oekraïne moet mobiel zijn. Vergelijk ele conheceu een olifant die wordt aangevallen door een bijenzwerm.”

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in onze blog ao vivo.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info