‘Volgens de peilingen verliest Erdogan de verkiezingen’

70 procent inflatie é uizonderlijk hoog. Hoe komt dat?

«Turkije heeft natuurlijk net als andere landen last van de oorlog in Oekraïne, die de energie- en graanprijzen opstuwt. Maar de belangrijkste verklaring é toch wel dat de regering, e dan conheceu o nome do presidente Erdogan, het verkeerd aanpakt. Erdogan heeft namelijk de eigenzinnige theorie dat je de rente laag moet houden om inflatie tegen te gaan.

“Alle economen vinden dat onzin.” Om inflatie tegen te gaan moet je de rente juist verhogen. Maar Erdogan houdt vol, met als resultados dat de inflatie maar blijft stijgen en de lira hard onderuit gaat. Hoe Erdogan aan zijn ideeën komt é een groot mysterie. Em afgelopen jaren heeft hij al heel wat voorzitters van de Centrale Bank versleten, vanwege de slechte resulta de omdat ze hem tegenspreken, en vervangt hij ze dan door iemand die doet wat hij wil. Zo heeft hij veel jaknikkers om zich heen verzameld.’

Que sonda Erdogan conheceu dit beleid te bereiken?

‘Het idee erachter é dat je door de lage rente investeringen uit binnen- en buitenland aantrekt, die voor economische groei zorgen. En de lage koers van de lira é gunstig para exportação. Em zekere zin werkt dat ook. Dankzij de lage rente é er de afgelopen twintig jaar veel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in de bouw. Maar nu werkt het niet meer, of is het in ieder geval onvoldoende om de prijzen onder control te houden. De inflatie loopt echt uit de hand, 70 procent is waanzinnig.

O que merken gewone Turken daarvan?

‘Koophuizen, huren, voedsel, kleren, energie, alles wordt flink duurder. Winkeliers en fabrieken die spullen of grondstoffen moeten importeren betalen daar door de zwakke lira flink meer voor, dus zij raken ook in the problemen en moeten hun prijzen verhogen. Op straat wordt een stuk meer gemopperd dan voorheen.

‘De regering heeft wel wat koopkrachtmaatregelen genoman voor lagere inkomens, zoals het subsidiëren van energieprijzen.’ Mais de nieuwe inflatie heeft efeito daarvan alweer teniet gedaan. Ondertussen blijft de president zeggen: ‘Let maar op, de inflatie gaat dalen.’ Voorlopig lijkt het daar echter niet op, en anangezien er volgend jaar juni verkiezingen zijn, moet die omslag voor Erdogan snel komen.’

Qual é a situação de economia envolvida na situação de verkiezingen hebben?

‘De economie wordt het grote thema van de verkiezingen, dat kan niet anders in deze situatie. Voor de oppositiepartijen é o que quer que seja feito para abrir o doel. Zij houden niet op over het rampzalige beleid, overigens zonder daar zelf een heel duidelijk ander programma tegenover te stellen.

‘De aanhang van Erdogan en zijn AK-partij é gestaag gekrompen. Als de verkiezingen nu zouden worden gehouden, zou hij ze volgens de peilingen verliezen. Erdogan heeft nog steeds een trouwe kern van stemmers die – overigens niet zonder reden – vinden dat ze veel te danken hebben aan hem en zijn partij, en hem niet in de steek zullen laten. Maar veel zwevende kiezers overwegen nu wel om ergens anders op te stemmen.

Erdogan é links en rechts de banden aan het aanhalen met landen waar hij voorheen ruzie mee had, heeft dat te maken met zijn economische zorgen?

Zeker. Turkije heeft in de afgelopen jaren een assertieve, zo niet agressieve buitenlandpolitiek gevoerd. Het ondersteunde de opstanden van de Arabische Lente en bemoeide zich met de conflicten in Syrië, Libië e Nagorno-Karabach. Daarmee heeft Erdogan weinig vrienden gemaakt, maar dat probeert hij nu goed te maken.

O último foi Erdogan op bezoek in Saoedi-Arabië om te praten over handel en investeringen. Kortgeleden lagen die landen nog conheceu elkaar no clinche vanwege de moord do jornalista Jamal Khashoggi em Istambul, zeer waarschijnlijk in opdracht van de Saoedische kroonprins.

‘Ok de Verenigde Arabische Emiraten doen graag zaken met Turkije, en Erdogan kan investeringen goed gebruiken. Daar staat waarschijnlijk wel tegenover dat Turkije zich voorzichter gaat gedragen in de regio. Militaire avonturen kan het zich ook economisch niet meer veroorloven.’

READ  TUI pede mais relaxamento após o fim da proibição de viagens - empresas

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info