Vlek cego

Precies op de plek waar de oogzenuw het netvlies verlaat, ontbreken staafjes en kegeltjes. Die locatie wordt de papil of blinde vlek genoemd. Het zou misschien beter zijn geweest om hiermee het correspondende del van het gezichtsveld aan te duiden, want daar manifeste zich daadwerkelijk de blinde vlek. Wij zijn ons hiervan echter niet bewust onze hersenen dit ontbrekend stukje van ons gezichtsveld invullen.

Onze medische kennis zit vol blinde vlekken. Dokters weten dat zij niet alles weten – en nog belangrijker: ook niet alles kúnnen weten – maar hun brein is erg knap in het maskeren hiervan. Op alles wat niet verklaarbaar is, kan wel een of ander etiket worden geplakt. Daaraan ontbreekt het bepaald niet in de geneeskunde, want raadselachtige bevindingen die niet kunnen worden weggemoffeld onde termen als ‘functioneel’, ‘essentieel’ ed maken arts onrustig.

Soms zou je wensen dat zo’n raadselachtige bevinding nooit aan het licht era gekomen. Helaas trof dat lote de 30 jarige Natascha. Ze kampte conheceu moeheid en hoofdpijn. Dokters spreken dan al snel over ‘vage klachten’ en daarmee begin de ellende: op de eerste plaats ervaren patiënten hun klachten helemaal niet als vaag en op de tweede plaats kleeft aan dat agus’ woordje ‘ibieets’ Patiënten merken dan snel dat ze minder serieus worden genoman.

Natascha tinha geen bloedarmoede maar wel een te laag ferritina. Em 1982 wijdde het Nederlands Tijdschrift para Geneeskunde een artigo aan ferritina. Weinig dokters hadden toen ooit gehoord van dit eiwit dat ijzer in het lichaam opslaat. Em vier decennia é ferritina echter een spil bij onderzoek naar bloedarmoede geworden. Ook goed geïnformeerde patiënten zijn hiervan op de hoogte. Bij gewillige huisartsen kunnen zij por mail de telefonisch een lab-bepaling regelen.

‘Blinde vlekken in medische kennis vormen het ideale domein voor privéklinieken en alternatieve therapeuten’

De vage klachten de Natascha leidden direto naar zo’n beroerde blinde vlek. Een te laag ferritine zonder bloedarmoede komt namelijk in huisartspraktijken zelden of nooit voor. De verklaring é simples: doorgaans wordt louter bij bloedarmoede het ferritine bepaald. Natascha maakte het haar huisarts wel heel lastig. Na een kuur staaltabletten steeg het Hb (hemoglobinegehalte) maar daalde het ferritina naar een nog lager niveau. Dat zou mij als huisarts bepaald niet lekker zitten.

READ  Novo diagnóstico de DII pode substituir a colonoscopia

Van de doktersassistente kreeg Natascha vooralsnog het advies om toch maar door te gaan met staaltabletten.

Wanneer dokters conheceu een blinde vlek em hun medische kennis worden geconfronteerd, mogen wij ervan uitgaan dat patiënten in deze situatie de nodige vragen hebben. Zo ook Natascha: er een relatie tussen haar klachten en de laboratoriumuitslagen, o que é de reden van haar extrema lage ferritina en – vooral – o que é de behandeling hiervan?

Blinde vlekken in medische kennis vormen het ideale domein para privéklinieken en alternatieve therapeuten. Reguliere dokters staan ​​​​niet te trappelen om patiënten hiernaar toe te sturen. Maar patiënten met vage klachten voelen zich door hen wel in de steek gelaten. Inmiddels é ook in reguliere geneeskunde bekend dat ook een te laag ferritine zonder bloedarmoed moeheid en hoofdpijn kan veroorzaken. De hoop é gevestigd op een ijzerinfuus bij een particuliere kliniek…

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info