Vlaamse sociale partners sluiten akkoord om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken | Binnenland

Om de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt dit en de komende jaren aan te pakken, hebben de sociale partners binnen de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) een werkelegenheidsakkoord gesloten. Dat fusão de SERV zaterdag. “Goed dat er een akkoord is”, reagiu o ministro de Vlaams, van Werk Hilde Crevits (CD&V). Vanuit meerderheidspartij N-VA é al kritiek te horen op enkele voorstellen.

Onder de noemer “Iedereen nodig, iedereen mee”, doet de SERV de Vlaamse regering een veertigtal voorstellen om de problemen aan te pakken. Você pode obter mais de um RSZ-korting bij de aanwerving van langdurig werklozen of een transitiepremie for wie zijn of haar job echt niet meer aankan.

De werkgevers en werknemers stelden vasta dat bijna alle sector onde druk staan ​​porta een tekort aan arbeidskrachten, maar dat er tegelijk nog een grote reserve is aan mensen die niet actief (kunnen) deelneid aanmark de ark

Ze erkennen daarnaast ook dat de werkbaarheid cruciaal is om de werkzaamheidsgraad op te krikken. Levenslang leren é een andere uitdaging — Vlaanderen loopt hier achterop tegenover andere Europese regio’s.

Werkgevers en werknemers verwachten dat de krapte op de arbeidsmarkt de komende tien jaar een structureel problema zal blijven. Dat verklaart de nood para “vele en structurele maatregelen in een werkelegenheidsakkoord”.

Vier pijlers

Dat akkoord st op vier pijlers: ativos com meer resultados em herintreders antrekken, opleiding sterker aanmoedigen, inzetten op werkbaar work en tot slot kansen benutten van interregionale mobiliteit en economische migratie.

“Het brandt op de Vlaamse arbeidsmarkt”, zegt SERV-voorziter Hans Maertens. “Om de krapte en de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken, slaan we de handen in elkaar met de werknemersorganisaties om zo snel mogelijk de agudo problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.” Hij denkt daarbij aan “snellere en intensievere begeleiding” para werkzoekenden e een “correcte en stipte” naleving van controle e sanctionering.

READ  Regelmatig last van een stinkende frigo als je terugkomt van vakantie? Met dez 6 dicas vermijd je het makkelijk | Reisgids

No SERV-voorstel é dan ook een belangrijke taak weggelegd para VDAB. Die moet op “zeer korte termijn” zijn contactstrategie versnellen, maar ook “zo snel mogelijk alle werkzoekenden opnieuw screenen”. De VDAB moet ook grondiger screenen op te hoge vereisten in vacatures.

E mais uma vez para VDAB wordt het opzetten van brede projecten rond interregionale mobiliteit, com Brussel en het Waals gewest, en vacatures van verschillende ondernemingen clusteren, zoals nu al gebeurt voor bedrijluch thavend in Zavend de vend

Iedereen die al zeker twee jaar niet gewerkt heeft moet wat de sociale partners betreft anders benaderd worden en “uit verschillende hoeken” incentivos krijgen. Daarbij wordt gedacht aan een premie als ze een langdurige opleiding volgen die naar een knelpuntberoep leidt, en voor de werkgevers een RSZ-korting om zogenaamde “herintreders” aan te werven.

SERV-ondervoorzitter Caroline Copers beklemtoont dan weer dat in de worstellen structureel wordt ingezet op werkbaar werk “porta een werkbaarheidsfonds op te richten en de werkbaarheidscheques duurzaam enrankel te verankeren”. Een transitiepremie moet het loonverlies tijdelijk compenseren van mensen die door of zwaarte van het work of door ziekte hun job niet green kunnen uitvoeren, in de hoop dat ze zo actief blijven.

No kader van de werkbaarheid houdt de SERV ook een pleidooi voor “een behoeftedekkende, betaalbare en voldoende flexibele kinderopvang”.

De SERV trekt nu met dit voorstel naar de Vlaamse regering om ook met hen hierover zo snel mogelijk een akkoord te sluiten en de maatregelen concreet uit te voeren.

Reações da política

A ministra de Vlaamse van Werk Hilde Crevits (CD&V) reagiu com grande positividade ao seu conhecimento.

READ  Recticel encontra comprador português para o seu negócio de colchões - Empresas

Vanuit meerderheidspartij N-VA zet Vlaams parlementslid Axel Ronse alvast vraagtekens bij de premie om een ​​knelpuntoleiding te volgen. “Dat voorstel vind ik stuitend”, clique aqui. “Er alles aan doen om job te vinden is net de voorwaarde voor werkloosheidsuitkering. Het moet net omgekeerd zijn: wie niet op zo’n opleidingsaanbod ingaat zou moeten geschrapt worden van de uitkering.

Veja o plano do loonverlies door de overheid te laten bijpassen als iemand om medische redenen overschakelt naar een job die minder betaalt, é Ronse niet entusiasta.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info