Viroloog LUMC: ‘Huidige griepgolf voorproefje inhaalslag influenzavirus’

Viroloog Louis Kroes de LUMC. (Foto: ANP).

Leiden, 16 de abril de 2022, 13:23 uur door de redactie

Hoewel het voorjaar al een par weken in volle gang é en koude winterdagen plaats hebben gemaakt voor een warme lentezon, trekt er een opvallend late griepgolf door het land. Na twee jaar afwezigheid door coronamaatregelen is het influenzavirus nu met een inhaalslag bezig. “Daarvan krijgen we nu een voorproefje”, zegt viroloog Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Volgens Kroes é o único agente do vírus da gripe nog rondwaart, omdat het beter gedijt in de koude winterperiode wanneer men veel binnen en dicht bij elkaar zit. “Dat is tegen deze tijd meestal al wat minder. Dat é o mesmo que beperking die ervoor zorgt dat deze golf niet heel erg zal zijn. A gripe está em de zomermaanden vaak afwezig”, zegt hij tegen parceiro de mídia Omroep West.

Dat het virus nu toch om zich heen grijpt, heeft volgens Kroes te fez com verminderde immuniteit omdat het virus twee jaar niet heeft kunnen circuleren onde de bevolking. “Omdat het virus niet heeft gecirculeerd é de immuniteit dalende, zeker bij diegenen die bijvoorbeeld gezondheidsproblemen hebben. Zij kunnen ernstig ziek worden met allerlei complicações.”

Geen drastische veranderingen
Além disso, o coronavírus muteert também é o regelmatig do griepvirus. Door het gebrek aan data van de afgelopen twee jaar, is het zeker hoe het virus zich sinds voor de coronacrisis heeft ontwikkeld. Dat kan gevolgen hebben para immuniteit en hoe ziek iemand van een besmetting wordt.

READ  A gripe está piorando este ano: você precisa saber disso

“Influenza heeft de neiging om voortdurend variaties aan te brengen in de antigenen die de immuniteit bepalen”, legt viroloog Louis Kroes uit. “Van jaar tot jaar zijn er kleine wijzigingen, maar soms zijn die groter. Isso é een situatie die we all lang kennen en die ook al jaren voor de nodige zorgbelasting heeft gezorgd.”

Volgens de viroloog lijkt het er gelukkig op dat het influenzavirus ‘geen drastische veranderingen’ heeft doorgemaakt. Ele é volgens hem dan ook niet nodig dat men nu massaal een griepprik gaat halen, omdat deze voorjaarsgolf lijkt mee te vallen. “Maar: de besmettingen die nu plaatsvinden kunnen de immuniteit in het najaar well al wat verbeteren.”

Najaar lastig in te schatten
Kroes waarschuwt wel dat ook ziekte door griep nog altijd een flinke impact kan hebben, zowel op de persoon zelf als de maatschappij. “Immuniteit porta vacinas é natuurlijk het mooiste, omdat je dan niet met het ziektebeeld te maken krijgt.”

“Nós zijn nieuwsgierig hoe het virus zich gaat ontwikkelen. Wanneer er dan geen enkele coronarestrictie meer is, kan influenza ook z’n gang gaan. Feit is well dat ze beiden dit najaar terugkomen en het is moeilijk om in te schatten of dat ernstig wordt”, waarschuwt Kroes. “Maar als er geen gekke varianten opduiken, denk ik dat we ons met de immuniteit die we hebben opgebouwd niet dark hoeven te stellen.”

Wat daarbij helpt is de hoeveelheid kennis die al beschikbaar is over het influenzavirus. “Nós sabemos que natuurlijk al veel langer dan het coronavirus, dus we zijn beter voorbereid dan bij de coronacrisis. De vaccinatie é al langer beschikbaar en goed georganiseerd. De antivirale middelen zijn em specifieke gevallen ook al ontwikkeld en beschikbaar. Vaccinatie van risicogroepen estava bem ao ar livre.

Publicidade

Leiden Ciência

READ  Tina de Roeselare canaliza frustração desenhando bonecas

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info