Vierdaagse werkweek zonder loonverlies: kan dat?

Kortere werkweken conheceu behoud van loon? Verschillende overheden en privébedrijven in het buitenland experimentren ermee en hopen op gunstige effecten voor werknemer en werkgever. Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) é cético: ‘Een drastische arbeidsduurverkorting kan rampzalig zijn voor een land.’

Zondag, op de Dag van de Arbeid, herdenkt de arbeidersbeweging de strijd para achturige werkdag. Honderd jaar geleden werd de algemene arbeidsduur for het eerst ingekort. De razendsnel evolução tecnológica nam steeds meer menselijke arbeid over. Vijftig jaar geleden werd de zesdaagse werkweek verkort tot vijf dagen. Intussen gaat de technologie nog steeds in ijltempo vooruit en blijft de productiviteit stijgen. Tegelijk piekt het antal burn-outs. Kan de arbeidsweek nog korter? Como nós conhecemos zijn allen minder werken voor hetzelfde loon?

Na Bélgica, besliste de federale regering in februari nog om – voor wie dat wil – een vierdaagse werkweek in te voeren. Alleen zouden werknemers em total nog evenveel uren por semana mais de werken. Wat niet noodzakelijk beter é de geestelijke gezondheid van de werknemer. ‘Bij mensen die langere werkdagen kloppen, ontstaan ​​vaker mentale klachten en burn-outs’, weet arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).

Groeiende interesse

De Spaanse regering kondigde al in marart 2021 een experiment aan waarbij 2000 a 3000 werknemers zullen overschakelen naar een vierdaagse werkweek van 32 uren. O projeto zou 50 miljoen euro kosten, 200 bedrijven zullen eraan deelnemen. Íñigo Errejón, de voorzitter van de linkse partij Más País, lance-lhe o voorstel al voor de pandemie. Corona bleek para regering een goede impuls: het project zal uiteindelijk dit jaar van start gaan.

READ  Benzina e diesel worden nog maar eens duurder, maar ze zijn niet overal mesmo duur

Veja em Verenigd Koninkrijk kunnen meer e 3000 werknemers em junho deelnemen aan een testfase van de vierdaagse werkweek gedurende zeven maanden. Het project wordt gerund door de universityiten van Oxford en Cambridge.

O primeiro-ministro português António Costa zette de verkorte werkweek dan weer hoog op de agenda toen hij zich in 2019 kandidaat stelde voor zijn herverkiezing.

Veja Jacinda Ardern, premier em Nieuw-Zeeland, completa em meados de 2020 durante a semana de semana de verão na covid-19. Die zou niet alleen meer productiviteit en een betere work-privébalans moeten opleveren, maar ook het binnenlandse toerisme opnieuw opdrijven.

Proefprojecten

Verschillende bedrijven test em momento o novo modelo de sua própria iniciativa: de softwarebedrijven Delsol e CIB Group in Spanje en voedingsbedrijf Unilever in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Em IJsland deden meer dan 2500 ambtenaren mee aan een proefproject tussen 2015 en 2019 waarin ze van 40 naar 35 of 36 werkuren gingen zonder loonverlies. Na een sucesvol resultat paste de IJslandse regering de verminderde arbeidsduur toe op alle ambtenaren.

Arbeidsecnoom Stijn Baert nuanceert de gunstige IJslandse resulta. De studie beperkte zich tot de overheid, waardoor de bevindingen moeilijk vertaalbaar zijn naar bedrijven op de vrije markt. ‘Er zijn ook estuda die amper een gunstig effect vinden. Dus is er meer onderzoek nodig naar de effecten van arbeidsduurvermindering: het huidige onderzoek zit ergens tussen “geen effect” en “gunstig effect.”’

Arbeidsexpert Sonja Teughels van de werkgeversorganisatie Voka ziet de vertaling van die sucesso naar de hele economie ook moeilijk gebeuren. ‘Met zo veel economische onzekerheid als vandaag vind ik het wereldvreemd om een ​​vierdaagse werkweek in te voeren. Er é al krapte op de arbeidsmarkt, en dan zouden de loonkosten nog eens omhoogschieten. Bedrijven zullen een verlies van competitiviteit vrezen.’

READ  Caos em Gent-Sint-Pieters, Infrabel biedt verontschuldingen aan

Efeito Gunstige

O impacto op de werknemers é positivo nos estudos. Zeerren minder stress e zijn minder gevoelig para een burnout. Ze zitten beter in hun vel en de werk-privébalans zit goed. Ook para werkever blijkt de verkorte werkweek gunstig: de werknemers zijn productiever en minder vaak afwezig. Tijdens de werktijd wordt er efficiënter gehandeld om tijdverspilling te vermijden: urenlange vergaderingen en uitgebreide lunches nemen af. “Em teoria, nós zeker een dag minder werken, maar dan heb je ook een efficiëntieverhoging van twintig procent nodig”, zegt Teughels. ‘De technologie om die te realiseren zie ik niet. Bovendien zal ook elke koffiepauze en elke babbel met een collega uit je dag geknipt moeten worden, want elke minuut moet renderen.’ Uit bevragingen van Voka blijkt dat welbevinden op de werkvloer en de combinação com o gezin goed zit, maar dat de werkdruk toch stijgt. ‘De arbeidstijd é altijd afgenomen, maar de stress stijgt. Als je de werkweek nog verkort, zie ik die stress alleen maar toenemen.’

No ano passado, o projeto de projeto de software do Delsol nam de verkoop encontrou 20 procent toe e nam het aantal afwezigheden conheceu 20 procent af. No experimento de IJslandse foi o groot do minder do efeito. De productiviteit steeg niet snel genoeg. ‘Ze hebben daar meer werkkrachten moeten inzetten en de loonkosten voor het bedrijf namen toe’, zegt Baert.

Een kortere werkweek maakt banen in theorie ook antrekkelijker for sollicitanten. Bij softwarebedrijf CIB Group zagen ze meteen meer kandidaturen binnenstromen. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek é doorgaans het omgekeerde waar. Stijn Baert: ‘Werk creëert werk. Als meer mensen meer uren werken, hoeft de overheid per gewerkt uur minder belastingen af ​​te houden. En dat Levert meer consumptie, meer ondernemen, meer welvaart en meer jobs op.’

READ  S10 é a porta naar de finale, deze negen landen ook | NU

Loonkosten

De meeste experten zijn het erover eens dat een arbeidsduurverkorting met behoud van loon automatisch leidt tot hogere loonkosten, wat het minder aantrekkelijk maakt om mensen in dienst te nemen in België. «Werkgevers zullen geneigd zijn arbeidsprocessen te automatiseren of hun productie naar het buitenland te verhuizen», waarschuwt Baert. ‘Een drastische arbeidsduurverkorting, uitgevoerd in een kleine open economie als België is een receita para o desastre. Ik geloof alleen in een heel geleidelijke en mondiale vermindering van de arbeidsduur.’

Nel Lauwerier

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info