Veulen eet zand?! – Friso

‘Diarree kan er voor zorgen dat de conditie van een veulen snel achteruit gaat’ (Foto: Karin Sevink)

Iedere fokker ziet zijn de haar veulen graag em gezondheid opgroeien maar dat é niet altijd vanzelfsprekend. Veulens kunnen ziek worden van een heel scala aan bacteriën, virussen andere onstandigheden en soms ligt de uiteindelijke diagnostic niet zo voor de hand. Zo zag dierenarts Ids de Boer een Fries hengstveulen, Tjitse, dat last had van flinke diarree: ‘De eigenaren van Tjitse zijn ervaren fokkers en dachten dat de diarree te maken had met de hengstigheid motif van Tjitse, ou m zijn. De diarree bleef echter aan houden, al wisselde de mest wel wat qua consistente’.

Estado de Goede

De Boer onderzocht het veulen: Tjitse estava em goede conditie en er waren, naast de diarree, geen bijzonderheden. Ontworming era gedaan. Diarree kan er voor zorgen dat de conditie van een veulen snel achteruit gaat, dus het was belangrijk om dat eerst aan te pakken. Tjitse kreeg een pasta om de mest wat in te dikken e een outras massas wat moet helpen om de darmpjes wat tot rust te brengen. Deze medicatie maakte gelukkig wel een duidelijk verschil. Helaas bleef de mest wel te wisselend; de consistente varieerde van “koeienvlaai” tot bijna normal, wel was er vaak dan wat mestwater wat er voor, tijdens of na het mesten mee naar buiten kwam.

Koliek agudo

‘Op een ochtend had Tjitse echter acuut koliekachtige klachten; hij ging vaak liggen en keek ook regelmatig naar zijn buik. Aqui está onderzoek waren de slijmvliezen goed, de hartslag foi wat verhoogd en de darmgeluiden waren “te waterig”. Na pijnstilling en darmontspanners te hebben toegediend, heb ik daarna gelijk op de kliniek mestonderzoek gedaan,’ legt De Boer uit. Er was geen worminfectie gaande, wel bleek er een beetje zand in de mest te zitten.

READ  Delftse onderzoekers ontvangen Koningin Máxima e Eurocommissaris Mariya Gabriel

Veulens zelden problemen door zand

Hij vervolgt: ‘Bij veulens zien we, in vergelijking met volwassen paarden, maar zelden problemen door zand, dus dat was niet het eerste wat bij mij was opgekomen als oorzaak’. Om een ​​goed beeld te hebben van de hoeveelheid zand in het maagdarmkanaal werd er op de kliniek een röntgenfoto gemaakt van Tjitse’s buikholte. Overduidelijk kwam naar voren dat er dat erdaad een enorme hoeveelheid zand no dikke darm zat, de oorzaak van de koliek e diarree. Door het zand wordt de mest vaak te waterig, dit komt doordat het zand over de slijmvliezen van het maagdarmkanaal schuurt en irriteert. Ook wordt door het zand een redelijke oppervlakte van de darmen geblokkeerd waardoor de opname van water minder optimaal is.

Op de rontgenfoto foi het zand duidelijk te zien.

Controle Mest

Ele foi bij de eigenaren niet opgevallen, toch zal Tjitse stiekem buiten in de paddock en/of weide zand eten. Este é o doorloop naar de weide een paddock com zandbodem, ele é normalmente aberto. Nu gingen ze deze doorgang maar afsluiten. Daarnaast bleef Tjitse zijn pasta’s krijgen en ook kreeg hij dagelijks wat slobber met psyllium (vlozaad) er door om de zand afvoer uit de darmen te stimuleren. De Boer: ‘Binnen twee weken was de mest gelukkig wel volledig genormaliseerd. De eigenaren hebben nog regelmatig de mest gecontroleerd, er bleek geen tot minimaal zand terug te vinden zijn’.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Ids de Boer em Phryso Augustus

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info