Verminderde cognitie Alzheimerpatiënten door slechtere doorbloeding hersenen

Bij Alzheimer bestaat al lang het vermoeden dat veranderingen in the doorbloeding van de hersenen over de tijd een rol spelen bij het ziektebeloop. Wereldwijd zijn enkele estuda uitgevoerd, die dat niet eenduidig ​​​​aantonen. Deze estuda waren relatief klein en het ontbrak daardoor mogelijk aan statistische kracht. Hoe meer data je immers verzamelt, enxada sterker de statistiek. Onderzoekers van het Radboudumc hebben daarom vijf vergelijkbare studies bij elkaar genoman e deze grotere gecombineerde dataset geanalyseerd.

Inzoomen

“Nós zien in onze analyse nu wel een duidelijk verband tussen de afname in de hersendoorbloeding en de achteruitgang van hersenfuncties”, disse Ralf Weijs. “Bij gezonde mensen gaat de doorbloeding achteruit naarmate nós ouder worden, ongeveer 0,1 tot 0,5 procent per place. Bij patiënten met Alzheimer’s zien nós echter een tot tien keer sterkere afname. de afname van cognitieve functies.”

Overigens laten niet alle gebieden in hersenen dezelfde afname in doorbloeding zien. “De afname over de gehele hersenen is niet zo groot, vandaar dat die in eerdere individuele studies gemist is”, legt Weijs uit. “Maar als we inzoomen, zien we dat in sommige hersengebieden de doorbloeding niet of nauwelijks vermindert, en in other gebieden juist duidelijk afneemt. Dit suggereerert dat de afname in hersendoorbloeding, hersendoorbloeding, over hesen de helge in resulten de helge kleinere hersengebieden. sobre a estrutura de algemeen die geassocieerd zijn met het geheugen e de uitvoering van taked, e die in geassocieken gelinkt zijn aan Alzheimer.”

De kip de het ei?

Nu é een belangrijke vraag waar veel Alzheimeronderzoekers al lang mee piorelen: ontstaat eerst de verslechterde doorbloeding en veroorzaakt dat hersenschade en daarmee Alzheimer? De ontstaat eerst de hersenschade en heeft dat een efeito negativo op de doorbloeding? “Isso é net zo’n soort vraag als: wat was er erder, de kip of het ei?” zegt Dick Thijssen, hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie. “Daar zijn we nog niet uit, maar onze studie geeft wel nieuwe inzichten.”

READ  Médicos: campanha de vacinas em bairros de alto risco, 'Muitas pessoas têm informações completamente enganosas'

De onderzoekers sluiten uit dat de afname in doorbloeding een algemeen process is, dat bij iedereen in dezelfde mate aanwezig is. Zij denken daarom dat toch eerst de hersenschade ontstaat, door bijvoorbeeld de voor Alzheimer typerende eiwitstapeling in hersencellen. Die schade leidt dan tot een afname van de doorbloeding. Thijssen: “Als het in eerste instantie aan de doorbloeding lag, dan zou je veel meer dezelfde vermindering van bloedtoevoer verwachten in alle hersengebieden, maar dat zien we niet.

Weinig beweging

Klinisch geriater Jurgen Claassen voegt daaraan toe: “De hamvraag blijft: é de verminderde doorbloeding een logisch gevolg van minder vraag vanuit het beschadigde hersenweefsel? meer af? Voor dat laatste komen de laatste tijd steeds meer aanwijzingen.”

De verminderde hersendoorbloeding bij Alzheimer geeft nieuwe aanknopingspunten voor behandeling. Thijssen: “Weten dat leefstijlfactoren een grote invloed hebben op de gezondheid van onze bloedvaten. Zo hebben roken, een hoge bloeddruk en weinig beweging een negatief effect. Dat zijn ico men ook bennezen de ek ek maar we gaan wel onderzoeken of bijvoorbeeld beweging de” doorbloeding kan verbeteren en daarmee de ziekte kan afremmen.”

Porta: Nationale Zorggids

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info