Verdwijnen van zenuwbanen in hersenen oorzaak MS-symptomen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 08 de fevereiro de 2022 – 08:12

Svenja Kiljan: Traduzindo de macroescala para microescala na esclerose múltipla: fundamentos histológicos de alterações macroscópicas estruturais e funcionais na EM
De hersenen bestaan ​​​​uit witte en uit grijze stof. De grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie, terwijl de witte stof de communicatie tussen de zenuwcellen verzorgt. Bij mensen met MS – een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) – wordt steeds duidelijker dat zij niet alleen schade in de witte stof hebben, maar ook veel schade in de grijze stof.

Deze grijzestofschade é zichtbaar op MRI-beelden, mas ele era tot nu toe onvoldoende duidelijk welke veranderingen in het hersenweefsel de veranderingen in het MRI-beeld veroorzaken. Kiljan vergeleek verschillende soorten MRI-beelden com microscopiche beelden de hersenen van overleden MS-patënten. Ze ontdekte dat grijzestofschade die zichtbaar é em MRI te wijten é um verdwijnen de uitlopers van hersencellen, de zenuwbanen.

Met een padrão MRI-scan kun je ook beschadigingen in the witte stof bij MS goed in beeld brengen. De ernst van de schade in witte stof en subtiele veranderingen in de witte en grijze stof zie je echter niet op de beelden. Hiervoor é een geavanceerde scan nodig, zoals diffusie MRI (DTI). Eerder onderzoek heeft laten zien dat de subtiele veranderingen in de grijze en witte stof op MRI-beelden samenhangen met veranderingen in the cognitief functioneren.

Kiljan ontdekte dat grijzestofgebieden die er afwijkend uitzien op DTI minder zenuwbanen hebben. Ook blijkt dat zowel schade in de witte stof als schade in de grijze stof bijdraagt ​​​​aan het verdwijnen van axonen, de uitlopers van zenuwcellen. Als het lukt om te achterhalen of en hoe specifiek dit proces afgeremd kan worden, ligt een therapie die het verdwijnen van de zenuwbanen voorkomt, binnen handbereik.
Link naar proefschrift

READ  Zoetermeers Dagblad | Unesco-leerstoel 'AI & Data Science' bij De Haagse Hogeschool

Bron: UVA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws for zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat for hen relevante kan zijn. Zowel lekennieuws também é especificado para zorgverleners e voorschrijvers. Mídias Sociais, Saúde da Mulher, Defesa do Paciente, Opinião do Paciente, Medicina Personalizada e Zorg 2.0 e o domínio social que você pode usar para obter informações extras.

Eu estudo fisioterapia em cuidados de saúde bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreeerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel exercendo diversas funções em de zorg, het social domein en medische-, farmaceutische industrie, nacional e internacional. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van de voo een opdrachtgever of werkgever.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info