Verdeelde reacties op akkoord kernuitstap: van “gevolg van 20 jaar non-beleid” para “opgelucht en verbolgen”

Voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci é het energieakkoord dat zopas werd gesloten een belangrijke stap vooruit naar honderd procent hernieuwbare energie. “Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, swingden de energieprijzen de pan uit”. De versnelling van hernieuwbare energie é a melhor maneira de energieonafhankelijk te worden en de energiefacturen structureel te verlagen.

Almaci está bem informado dat de regering em het kader van de bevoorradingszekerheid heeft bestlist om tegen 2025 Voldoende flexibele energie te voorzien in de vorm van gascentrales. “De nood aan flexibele gascentrales is het gevolg van ons beleid, de energywitch naar hernieuwbare energie het gevolg van ons beleid”, besluit Almaci.

Federaal oppositiepartij N-VA reageert “zowel opgelucht als verbolgen” op het energieakkoord van de federale regering. O especialista em energias da Volgens Bert Wollants é het een goede zaak dat de kernuitstap er niet komt em 2025, maar de verlenging conheceu 10 jaar gaat volgens hem niet ver genoeg. Volgens Wollants estava sempre se aproximando de minstens 20 jaar nodig.

LEI OK. Akkoord over kernuitstap: twee reactoren blijven open, twee nieuwe gascentrales

Federação Tecnológica agoria wijst er op dat er een oorlog in Oekraïne nodig was, met een diepe energiecrisis als gevolg, om duidelijk te maken hoe belangrijk energiebevoorrading is”, zegt Bart Steukers.

“Ook al gaat het slechts om het opstarten van onderhandelingen, beslissing vandaag biedt terug perspectiva aan zowel energieverbruikers als investeerders e dus ook alavancanciers van energietechnologie. Dat het energieakkoord ook een aantal maatregelen bevat voor de langere termijn, namelijk de versnelling van de energietransitie, was noodzakelijk”, zegt Bart Steukers.

READ  Banco que aceita "sacos de lixo cheios de dinheiro" de criminosos cobra multa altíssima | Notícias

“De aangekondigde investeringen in hernieuwbare energie, waterstof en kernenergie zullen de koolstofintensiteit van de Belgische energiemix volgens Agoria sterk verlagen, iets wat ook bedrijven steeds belangrijker vinden. Klanten verwachten immers steeds vaker een klimaatneutraal product of dienst. Wat betreft windenergie é o que não é necessário naar hoe dit betreft vorm zal krijgen met specifieke aandacht for beroepsprocedures bij de Raad van State.”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, é opgelucht over de principiële beslissing van de federale regering om de levensduur van de twee jongste kernreactoren in ons land met 10 jaar te verlengen. “De federale regering neemt de juiste beslissing. Nós mogen voor onze energievoorziening niet afhangen van onstabile buitenlandse regimes. Nós moeten kiezen para energiemix waarbij het risico op stroomtekorten zo minimaal mogelijk gehouden wordt. En we moeten de CO2-uitstoot drastisch beperken”, zegt Hans Maertens, líder de sucesso da Voka.

“Nós zijn tevreden dat de federale regering er eindelijk in slaagt om een ​​​​consensus te bereiken in het energiebeleiid”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Dat alleen al is een grote stap vooruit.”

UNIZO wijst erop dat ten opzichte van andere EU-lidstaten Vlaanderen nog een grote achterstand in de aanleg van warmte- en koudenetten en microgrids heeft. Zo moet het aantal laadpalen para elektrische wagens drastisch worden uitgebreid.

“Op langere termijn moeten we hernieuwbare energie niet allemaal zelf produtoren in ons kleine land. Via een pan-Europees elektriciteitsnetwerk kunnen nós energie binnenhalen van plaatsen na Europa waar er plek genoeg é en de natuur em ons voordeel speelt. Isso é goedkope zonne-energie uit het zuiden e windenergie uit het noorden”, também Danny Van Assche.

READ  Van hogere minimumlonen tot invoering van de vliegtuigtaks: dit verandert er op 1 April

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil eerst todos os detalhes de beslissing bestuderen voordat er uitgebreid gereageerd wordt. “Maar in de bedrijfswereld overheerst wel een drievoudig gevoel. Nós zijn vooreerst opgelucht dat beslissing rond de verlenging van de kernreactoren genoman is. Daarnaast zijn nós ook tevreden met de vastberaden intenties om de energietransitie te versnellen”, disse o CEO Pieter Timmermans. “Als laatste hopt het VBO dat er nu ook een gevoel van hoogdringendheid is on snel de vereiste vergunningen te verkrijgen voor de broodnodige investeringen om de toekomstige energiemix effectief the realiseren.”

Engiedat de kernreactoren Doel 4 em Tihange 3 uitbaat, zal samen met de regering de haalbaarheid en de uitvoeringsvoorwaarden van de in dit stadium beoogde oplossingen bestuderen”, clique aqui.

De uitbater stipt voorts ook aan dat de beslissing van de federale regering om de levensduur van de twee jongste reactoren te verlengen, gepaard gaat met aanzienlijke vereisten op het vlakuit van veiligheid, en voreglement.

Gekozen voor zowel pest als cólera

Bond Peter Leefmileu pt Paz verde zijn niet te spreken over het akkoord dat de regering vrijdag heeft bereikt over het langer openhouden van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. “Dit is een grote gemiste kans om onze energietoekomst tee, herlinktrijven.

Voor Jan Vande Putte van Greenpeace é “onbegrijpelijk” dat de regring nog langer afhankelijk wil blijven van kernenergie. “Zelfs in vredestijd vormen kerncentrales een onaanvaardbaar risico met zware gevolgen, zeker in dichtbevolkt gebied zoals rond Doel en Tihange”, zo zegt hij. “Bovendien zal een eventuele verlenging de hoge energieprijzen niet drukken, de bevoorradingszekerheid niet verbeteren, en het gasverbruik amper verminderen.”

READ  OVERZICHT. Aantal nieuwe besmettingen blijft verder toenemen, ook ziekenhuisopnames stijgen nog, maar wel vijfde minder coronapatiënten op intensieve | Coronavírus wat je moet weten

Van Benjamin ClarysseBond Beter Leefmilieu vem de resto de seu akkoord teleurstellend. “Hoe kunnen nós somos dat we onze afhankelijkheid van Russische olie willen verminderen en tegelijkertijd zo’n voordelige belastingregeling for bedrijfswagens en tankkaarten handhaven? Er moet een paradigmaverschuiving plaatsvinden en die zien we niet in het besluit vandaag.”

De burgerbewegingen Tegengas pt Parar Kernergie zeggen: “Met kernenergie en fossiel gas, heeft de regering gekozen voor zowel de pest als de cholera”, zo klinkt het bij Tegengas.

De burgerbeweging zegt vastbesloten te zijn om zich niet bij de belissing neer te leggen. “Op straat en in de rechtbanken zullen we alles op alles zetten om zowel kernenergie als fossiel gas zo snel mogelijk naar de vuilbak van de geschiedenis te verbannen.”

Ook Stop Kernenergie não é o que está falando sobre o bereikte akkoord. “Een veel gehoord argument para verlenging van de twee jongste kerncentrales is de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Inzetten op kernenergie biedt echter geen oplossing”, zegt Leo Tubbax van Stop Kernenergie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info