Vandaag is het Suikerfeest: wat staat er dan zoal op het menu? “Eigenlijk eten we zelfs niet zoveel suiker dan” | Eten

Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij. Nu é het tijd para Eid al-Fitr de het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot die dag? En in welke mate ziet dat er hetzelfde uit bij iedereen? Wij gaan langs bij twee gezinnen die ons meenemen door het menu. “Omdat we de afgelopen weken minder aten, beginnen we altijd met licht eten zoals dadels om onze maag niet te overbelasten.”

Tijdens Eid al-Fitr vieren moslims naar jaarlijkse gewoonte het einde van de ramadan, een periode waarin moslims onde meer niet mogen eten, bebido de roken tussen zonsopgang en -ondergang. Eid al-Fitr vindt plaats op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische calender. Deze kalender houdt rekening com o stand van de maan, waardoor Eid al-Fitr ieder jaar com ongeveer 10 tot 12 dagen wordt verplaatst.

É o Suikerfeest wel een suikerfeest?

O termo Suikerfeest doet veel niet-moslims vooral denken aan buffetten vol met heerlijke zoetigheden. “Dat beeld klopt niet volledig”, weet Elhasbia Zayou (34) uit Geel ons te vertellen. De vrouw conheceu raízes marokkaanse viet dit jaar voor de eerste keer Eid al-Fitr als mama. “In de ochtend gaan de mannen en vrouwen naar de moskee voor het festgebed. De thuisblijvers bereiden intussen een soort feestontbijt voor. Nós arrastamos o dag ook allemaal onze mooiste kleren.”

Elhasbia en haar zoontje Nizar.

Elhasbia en haar zoontje Nizar. © Pieter-Jan Vanstockstraeten

“Het ontbijt eten we samen met de volledige familie. Ele é de bedoeling dat iedereen iets meebrengt. Er staan ​​​​onder meer vers brood met olijfolie en honing, muntthee en koffiekoeken op tafel. Ook serveren nós tipificamos Marokkaanse koekjes en pannenkoekjes. Zo heb je de baghrir, dat zijn ronde, sponsachtige pannenkoeken met heel veel gaatjes in. De msemmen é dan weer een vierkante, bladerachtige pannenkoek. De pannenkoeken zijn niet zoet, zoals de Belgische. Je kan ze bijvoorbeeld combina perfeitamente com platte kaas.”


Citar

Msemmen é een vierkante, bladerachtige pannenkoek die niét zoet is zoals de Belgische, wel eten we ze soms met platte kaas.

Elhasbia Zayou

Em de namiddag gaat Elhasbia op bezoek bij haar andere familieleden en vrienden. “Daar eten we meestal warme gerechten. Dat kan gaan van tajine tot cuscuz de zelfs een barbecue. Er é geen vaste regel voor. Ok denken nós aan onze buren. Ik maak ieder jaar snoepzakjes voor kindjes, die aan mijn deur komen om on gezin een ‘Eid Mubarak’ te wensen. Dit jaar kijk ik extra uit naar Eid al-Fitr, quero que ele seja de eerste keer dat mijn zoontje Nizar erbij is. En dan kan ik hem in een typisch Arabische outfit steken”, zegt Elhasbia verheugd.

Baghrir em msemmen

Baghrir em msemmen © Shutterstock

Mix van eten uit verschillende culturen

Bij Elshafei Babiker (47) é Turnhout gaat het er iets anders aan toe. O homem conheceu as raízes soedaneses ao lado de Suikerfeest com Jaar com zijn vrouw Ineke (46) e hun zoontje Mohammed (6). “In de ochtend gaan mijn zoon en ik naar een plein om samen te bidden. Dat gebeurt met moslims van verschillende nationaliten. Nós wensen elkaar daar allemaal een ‘Eid Mubarak’. Daarna gaan nós terug naar huis om onze familie hetzelfde te wensen. Mais tarde, die dag gaan, conhecemos z’n allen naar een park, waar opnieuw moslims van verschillende nationaliteiten sameenkomen”, zegt Ineke, die zelf katholiek is. “Het is echt een fest van samenhorigheid voor iedereen. De kinderen krijgen speelgoed en kunnen zich bijvoorbeeld uitleven op springkastelen.”

Elshafei, parceiro de zijn Ineke e hun zoon Mohammed zijn klaar para o Suikerfeest.

Elshafei, parceiro de zijn Ineke e hun zoon Mohammed zijn klaar para o Suikerfeest. © Joel Hoylaerts / Photonews

“Iedereen brengt ook eten mee van zijn eigen cultuur”, gaat Elshafei verder. “Nós começamos eenvoudig e conhecemos dadels en krokante koekjes. Als we onmiddelijk met de zwaardere gerechten beginnen, zou dat ons niet goed bevallen na een maand vasten. Nadat de lichte maaltijden zijn verteerd, is het tijd voor typisch Soedanese gerechten: “Zo is er asida. Dat é een soort deegklomp, morremos em een ​​kommetje met een yoghurtsaus. Een ander voorbeeld é shaaria. Dat is een dunne, zoete pasta die wordt afgewerkt met suiker, boter of melk. Af en toe steken nós ook de churrasco aan. Dan bak ik lamsvlees e kruid het met komijn, citroen en look. Het is de ideale manier om mensen te verbinden.”


Citar

Nós começamos eenvoudig conheceu dadels en krokante koekjes, de zwaardere gerechten komen pas depois, die zouden ons niet goed bevallen na het vasten.

Elshafei Babiker

Ook in Soedan zelf é o verbondenheid tijdens het Suikerfeest goed te merken. “De keer dat we Eid al-Fitr in het land van mijn man hebben gevierd, was fantastisch”, zegt Ineke. “Iedereen é o ochtends bezig de daar al van heel vroeg. De vrouwen zijn dan aan het koken, en de mannen feito de eetplaats schoon. Ze leggen grote kleden op straat en zetten daar schalen met eten op. Iedereen gaat naast elkaar op de grond zitten, oudere mensen kunnen op stoelen zitten. Isso é allemaal heel gezellig.” Daarna começou o bezoek. “We gaan de hele wijk af”, vult Elshafei aan. “Dat kunnen zo’n 500 huizen zijn. Daar ben je wel até zoet mee.”

Asida, een typisch Soedanees gerecht.

Asida, een typisch Soedanees gerecht. © Shutterstock

Lee ok

3 BV’s over eten tijdens de ramadan: “De honger is bijkomstig, maar opnieuw kunneu drinken voelt als een verlossing” (+)

Bijna 50% van de Belgen heeft een te hoge colesterol: diëtiste scheidt 9 feiten van fabels om er vanaf te geraken (+)

É het gezond om te sporten op een nuchtere maag?

READ  Os líderes europeus querem reprimir as pessoas não vacinadas. Mas acontece que não é tão fácil

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info