Van spectaculair mislukte verrassingsaanval tot het gezonken vlaggenschip: de oorlog in 10 beklijvende momenten

1. Espetacular mislukte verrassingsaanval

Slag bij de luchthaven van Hostomel – van 24 tot 25 februari (dag 1 and 2)

De slag bij Hostomel foi eerste kantelpunt em oorlog. Met een spectaculaire verrassingsaanval hoopten Russische parachutisten op dag éen deze luchthaven nabij Kiev te veroveren. Die zou vervolgens als springplank dienen om de hoofdstad zelf in te nemen. De aanval mislukte. Russische soldaten werden teruggedreven en zeker éen transportvliegtuig com een ​​honderdtal manschapppen aan boord werd neergehaald.

Oekraïense soldaat bij een verwoeste hangar © EPA-EFE

Voor presidente Zelenski foi het eerste opsteker, waarna hij zich ontpopte tot charismatische oorlogsleider. “Ik heb munitie nodig, geen lift”, zei hij die dag nog op een aanbod van de Amerikanen om hem te evacueren. “Toch foi Hostomel in de eerste plaats een Russisch falen en geen knap staaltje verdedigingswerk”, zegt Patrick Bolder, analista bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. “De Russen hebben de operatie enorm slecht uitgevoerd”. Hadden ze de luchthaven wel meteen in handen gekregen, dan was Kiev misschien in enkele dagen gevallen.”

LEI OK. Slimme zet de wanhoopspoging? Oekraïne zet zwaar in op herovering van Cherson, de eerste gevallen stad

2. Een fatale vluchtpoging

Jong gezin komt om bij Russische mortieraanval – 6 mar (dia 11)

Nós temos que ver Irpin, e também viajar de Kiev waarlangs duizenden vluchtelingen proberen te ontkomen aan het naderende oorlogsgeweld. Een moeder ligt samen met haar twee kinderen en een vriend op de grond, tussen hen rugzakken en rolkoffertjes. Tatania (43), Mikita (18) e Alisa (9) foram tiradas da porta e em Russische mortieraanval, para o seu tempo de jornalista e fotografia. Voor het eerst wordt duidelijk dat Rusland er niet voor terugdeinst om burgers te treffen.

Het getroffen gezinnetje

Het getroffen gezinnetje © AP

Volgens de VN hebben intussen 14 miljoen Oekraïners hun wining moeten ontvluchten. Zo’n 6,6 miljoen hebben zelfs het land verlaten. De meesten verblijven in buurlanden Polen (3,5 miljoen) em Roemenië (1 miljoen). Na Bélgica staat de teller op meer dan 40.000.

3. Odessa gered, porta dorpelingen

Herovering van Voznesensk em redding van Odessa – 13 mar (dia 18)

De Russische opmars komt bij Kiev tot stilstand. Een kmlang konvooi staat schijnbaar klaar om de stad binnen te trekken, maar beweegt nauwelijks en trekt zich final terug. Em het zuiden veroveren ze wel de grote stad Cherson. Ook de weg naar Odessa acendeu. Maar de doortocht naar de ‘parel van de Zwarte Zee’ loopt vasto no estádio Voznesensk. Daar boeken Oekraïense soldaten com hulp van dorpelingen een klinkende overwinning door het amper drie dagen te herooveren.

Odessa tinha zich voorbereid op een belegering

Odessa tinha zich voorbereid op een belegering © REUTERS

“Daar en in de zuidelijker gelegen stad Mykolaiv hebben ze de inname van Odessa weten te voorkomen”, zegt veiligheidsexpert Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies. Odessa krijgt nog regelmatig raketaanvallen te verduren, maar hoeft geen Russisch offensief te vrezen. Em het zuiden zijn de kaarten herschikt, zegt Wijninga. “Oekraïne wil een tegenoffensief starten bij Cherson”. Het is afwachten hoe dat zal verlopen.”

LEES OK: Pas na maand komt Russische afgang naar buiten: dorp verjoeg 400 soldaten en maakte 30 tanks buit (+)

4. Zware oorlogsmisdaden

Bombardementen op de materniteit en het theatre van Marioepol – 9 en 16 maart (dagen 14 en 21)

Sinds eind februari wordt de havestad Marioepol afgesneden van de buitenwereld. Een paar honderdduizend burgers leven er em schuilkelders. Zonder stromend água, eletricamente e quente. Op 9 mart vindt de eerste flagrante oorlogsmisdaad plaats. Een materniteit wordt getroffen. Zeker vier mensen komen om, waaronder een hoogzwangere vrouw.

Bombardeio de Materniteit

Bombardeio de Materniteit © AP

Uma semana depois, vindt de tot nog toe zwaarste aanval plaats. No teatro van de stad hadden ongeveer duizend vluchtelingen een schuilplaats gezocht. Bijeen bombardeio kwamen naar schatting 600 mensen om. Dat aantal é niet bevestigd, quer ele rampagebied foi dagenlang onbereikbaar voor reddingspogingen. Volgens Oekraïne werden bij de maandenlange beleging van Marioepol em total meer e 22.000 hambúrgueres gedood.

LEI OK. Hongarije blokkeert EU-akkoord door sancties voor steenrijke Russische patriarca: “Denk niet dat het Orbán echt om die man te doen is”

5. Gruwel van Boetsja

Ontdekking bloedbad van Boetsja – 2 de abril (dia 38)

Boetsja staat vandaag symbool para al het akelige waartoe Russische soldaten in staat zijn. Bevrijding on het voorstadje van Kiev lagen de lijken nog op straat, sommigen gekneveld. Een foto de een jongetje bije een haastig gegraven graf van zijn moeder laat niemand onberoerd. Toen Zelenski de plaats bezocht, stond de gruwel van wat er had plaatsgevonden af ​​te lezen op zijn gezicht.

Een jongetje staat bij het graf van zijn moeder

Een jongetje staat bij het graf van zijn moeder © AP

Boetsja está disponível e em kantelmoment em oorlog zelf. De Russische economie kreeg nieuwe sanctiepakketten te verduren en Zelenski kreeg eindelijk waar hij al weken naar vroeg. Zwaardere desperta. “Het levelen van tanks en artillerie kwam sindsdien op gang”, zegt Wijninga. Sinds deze maand horen daar zelfs raketsystemen bij.

Zelenski bij zijn bezoek aan Boetsja

Zelenski bij zijn bezoek aan Boetsja © AFP

6. Foco em Donbas

Raketaanval op treinstation van Kramatorsk – 8 de abril (dia 44)

Comece abril palavrat duidelijk dat Poetin zijn focus verlegt naar de Donbas. Het front bij Kiev e mais tarde ook Charkov wordt verlaten om de províncias Loehansk e Donetsk te ‘bevrijden’. Aan de oproep om de regio te ontvluchten wordt massaal gehoor ggeven. Op het treinstation van Kramatorsk, waar ontelbare vluchtelingen staan ​​​​samengepakt, vindt een Russische raketaanval plaats. Er vielen 59 doden, waaronder 7 kinderen.

Een slachtoffer van de raketaanval em Kramatorsk

Een slachtoffer van de raketaanval em Kramatorsk © AFP

De aanval foi een voorbode op de artillerie-oorlog die in de Donbas zou losbarsten. Vandaag ligt de stad Severodonetsk em frontlijn. Ele é bijna ingenomen door de Russen, maar geen gebouw bleef ongeschonden.

7. Gezonken vlaggenschip

Zinken van de Moskva – 14 de abril (dia 50)

De Russische Zwarte Zee-vloot ligt op de bodem. Rusland wijst op uitzonderlijke weersomstandigheden, maar het waren vrijwel zeker Oekraïense raketten die de Moskva hebben doen zinken. Publicitair foi um enorme stunt no sterkte het gevoel bij de Oekraïners dat ze iets betekenen in deze oorlog. “Dit heeft enorm bijgedragen tot het moreel van de troepen”, zegt Wijninga, die het uitschakelen van de kruiser ook militair belangrijk vindt. “Het beschikte over een indrukwekkend luchtverdedigingssystemem waarmee het de vloot beschermde. Die is er nu niet meer.”

Beeld van de zinkend Moskva

Beeld van de zinkend Moskva

8. Corredores humanitários de Nauwelijks

Vluchtelingen uit Marioepol em Zaporizhia – 8 mei (dag 74)

Dagelijks wordt erover gesproken en onderhandeld, maar humanitaire corredores zijn em Marioepol een zeldzaamheid. Landmijnen en aanhoudende beschietingen feito para hambúrgueres vaak onmogelijk om te ontkomen. Op 8 mei lukte het wel. Toen chegou een konvooi van 8 bussen em Zaporizhia encontrou vluchtelingen uit de paraíso, waaronder een veertigtal die zich hadden schuilgehouden in de fabriek van Azovstal.

Vluchtelingen aangekomen em Zaporizhia

Vluchtelingen aangekomen em Zaporizhia © AFP

Er werden ook corredores opgezet richting Rusland. Tienduizenden Oekraïners zouden zo in het land van de vijand zijn terechtgekomen. Sommigen vonden alsnog de weg naar Europa. Anderen zouden her der na Rússia em ‘opvangkampen’ verblijven.

LEES OK: Natalia (48) em zoon Roman (19) você pode ligar para o hel van Marioepol e herademen nu bijeen jeugdvriendin em Leuven: relaas van hun ijzingwekkende vlucht van 5.000 km (+)

9. Geen oorlog, volgens Poetin

Vladimir Poetin op de 9 mei-viering in moskou – 9 mei (dag 75)

Em 24 de fevereiro, a Rusland, na van de madeira, o presidente Poetin, conheceu uma ‘operação militar especial’ em Oekraïne. Honderd dagen mais tarde é o operatie nog steeds bezig. O Kremlin pode falar de uma vez por todas. Op 9 mei, de dag dat Rusland de overwinning op Nazi-Duitsland viert, werd verwacht dat Poetin fors zou escaleren. Hij zou Oekraïne formeel de oorlog verklaren en de algemene mobilisatie afkondigen. Dat ação hij niet.

Vladimir Poetin tijdens de 9 mei-viering com een ​​portret van zijn vader die vocht tijdens WOII

Vladimir Poetin tijdens de 9 mei-viering com een ​​portret van zijn vader die vocht tijdens WOII © REUTERS

“Dus blijven de Russen milímetro de porta”. Zo omschrijft Wijninga het langzame ofensief em Donbas. “Ze blijven aanvallen en boeken terreinwinst, beetje bij beetje.” Ele ‘sucesso’ dankt Rusland uma artilharia de massa no momento. Oekraïne moet nog enkele weken wachten op de Westerse raketten om een ​​antwoord te kunnen bieden. “Zeker tot dan gaan de Russen stug door.” Quer saber? “Ik denk dat Poetin zeker heel de Donbas wil. Als het lukt dan volstaat dat misschien voor hem.”

10. Dan toch gevallen

Overgave van de laatste verdedigers van Azovstal – 16 mei (dag 82)

Bijna 80 dagen bleek Marioepol oninneembaar. Vooral het enorme fabriekscomplex de Azovstal, amigo no centro, bleek para laatste Oekraïense verdedigers e em fort ideal. Poetin beval zijn troepen om de fabriek te omsingelen, zodat geen vlieg onopgemerkt kon ontkomen.

Em onderaardse gangen van de fabriek verbleven naast soldten nog honderden burgers. Dagelijks werden ze gebombardeerd. Beelden van de provisoire ziekenboeg tonen de benarde omstandigheden waarin geleefd werd in deze ondergrondse, belegerde stad. Pas op 16 mei ging de witte vlag uit. De Oekraïense soldaten zitten nu in Russisch gevangenschap, wellicht in afwachting van een rechtszaak. “Na Rússia, werd de val van Marioepol echt als een overwinning gezien”, zegt Bolder. “Dat zal binnenkort ook zo zijn bij Severodonetsk.”

Portret van én van de laatste verdedigers van de Azovstal-fabriek

Portret van én van de laatste verdedigers van de Azovstal-fabriek © AFP

READ  Uma controvérsia sobre verkrachtingsverhaal: Johan Derksen pode ir atrás de você na tv | televisão

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info