O patriarca Kirill tem 75 anos em 2009, o casco do autónomo Russisch-orthodoxe kerk. Die telt meer dan 100 miljoen gelovigen en é de grootste kerk binnen na cristandade ortodoxa. Sinds zijn antreden heeft Kirill het nationalistische beleid van de Russische presidente Vladimir Poetin altijd gesteund en er een religieuze betekenis aan gegeven. Om die reden é hij nu no vizir van de Europese Unie gekomen.
Die staat niet alleen met de kritiek. Onlangs verweet paus Franciscus Kirill “een misdienaar van Poetin” te zijn. Ook binnen de orthodoxe kerk é a casa do patriarca Kirill erg omstreden. Een aantal mensen en geestelijken zijn uit de russo-ortodoxo kerk getreden en hebben zich aangesloten bij outro gemeenschappen ortodoxo. Ook do patriarca de Constantinopel (nu Istanbul) Bartholomeos, o casco de todos os ortodoxos kerken, heeft kritiek op Kirill.
Anders dan de katholieke kerk bestaat het cristandade ortodoxa uit een aantal zelfbesturende kerken, meestal georganiseerd op based van een land of natie. Die kerken in onder meer Servië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland e Georgië staan dus niet zonder meer onder het gezag van de opperste patriarch in Constantinopel. Zo scheurde de Oekraïens-orthodoxe kerk zich em 2019 los van het gezag van de Russische kerk aan wie het daarvoor onderworpen was.
“Pembaca. Penggemar perjalanan yang sangat rendah hati. Sarjana makanan ekstrim. Penulis. Penghubung.”