U kunt wel degelijk corona krijgen van uw kat

Voor het eerst hebben onderzoekers kunnen aantonen dat een kat een mens besmet heeft. Al é dat waarschijnlijk geen belangrijke besmettingsroute.

Dat mensen het coronavirus kunnen doorgeven aan hun kat, é al herhaaldelijk vastgesteld. Al in marart 2020 beschreven onderzoekers van de Universiteit van Luik het allereerste geval.

Maar het omgekeerde, dat een kat een mens besmet, era nooit eerder aangetoond. Para não.

Thaise underzoekers onderzochten het bijzondere geval van een 64-jarige man en zijn 32-jarige zoon. Você está testando em augustus vorig jaar positief em hoofdstad Bangkok. Omdat er geen ziekenhuisbedden beschikbaar waren, reisden ze, samen met hun kat, 900 quilômetros em uma ambulância. De kat tinha na cama hetzelfde geslapen als de patiënten.

Bij aankomst werd de kat onderzocht door drie dierenartsen. De kat kreeg een wisser in de neus, en niesde daarbij in het gezicht van een van de dierenartsen. Die dierenarts kreeg ainda mais tarde koorts, een loopneus e een hoest. Ze bleek conheceu corona melhor.

Ok de kat tinha vírus veel em de neus, zo bleek depois. Zodra geweten era dat de kat positief era, mocht ze haar baasjes vergezellen in het ziekenhuis. Samen conheceu een van de patiënten mocht de kat het ziekenhuis weer verlaten.

Graspop blijkt bron van coronabesmettingen

Via contatopsporing werden alle menselijke contacten van de dierenarts getest. Slechts één van hen had ook corona, maar het ging zelfs niet om dezelfde virusvariant. Bovendien circule de variante de dierenarts opliep niet in de Thaise provincie waar ze woonde en werkte.

Uit de genetische analize bleek de dierenarts melhor com dezelfde virusstam als de twee mannen en de kat. Gezien de dierenarts de twee mannen nooit heeft ontmoet, luidt de conclusie: het moet de kat geweest zijn.

READ  “Ze werd geboren en ze was práchtig”

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) não é literal. ‘Ele é de eerste keer dat het aangetoond wordt, maar voor mij é het een evidente. Als je virus kan aantreffen in de neus, dan is het waarschijnlijk ook mogelijk dat het dier het virus kan doorgeven.’

Dat een dieen mens kan aansteken met het coronavirus, mag niemand van zijn melk brengen. Também dat niet zou kunnen, dan hadden we de voorbije jaren immers geen pandemie gekend.

Nertsen, hamsters, herten

Uit esperar análises blijkt dat heel wat zoogdieren het virus kunnen oplopen, gezien ze de receiveren hebben waarop het virus zich richt. Você pode usar o dinheiro do overdracht para os homens e todos os documentos, é voorlopig kort. Nertsen dada a porta do vírus het na Holanda, hamsters em Hong Kong pt herte no Canadá. Aan dat lijstje wordt nu dus een Thaise kat toegevoegd.

Katten blijken gevoeliger te zijn voor een coronabesmetting e outros huisdieren. Ook honden kunnen besmet raken, mas het virus vermenigvuldigt zich traag bij honden. Use een experimente blijkt dat katten ook também katten kunnen aansteken.

Hoewel nu blijkt dat katten mensen kunnen aansteken, é het waarschijnlijk geen belangrijke transmissieroute, stellen de auteurs van de studie. Katten stoten het virus minder lang uit. ‘Em het geheel van de epidemie é het een fait divers. De verspreiding tussen mensen não é altijd de allerbelangrijkste route’, zegt Van Gucht.

Maar virusverspreiding van dier op mens é potentieel wel gevaarlijk. Als virussen circuleren in dieren, kunnen ze daar muteren tot een nieuwe variante. Porta sobre te springen naar mensen kan zo een potentieel gevaarlijke nieuwe variante geïntroduceerd worden bij mensen. Om die reden werden nertsen in Nederland en Denemarken massaal afgemaakt. ‘Dat speelt bij katten minder, omdat het vrij solitaire dieren zijn. Maar bij herten em Noord-Amerika circulam bem. Daar é een dierlijk reservatório ontstaan’, zegt Van Gucht.

READ  Idosos com demência muitas vezes ainda recebem substâncias psicotrópicas

De onderzoekers trekken twee less uit hun gevalstudie. De eerste les é dat dierenartsen het best ook een gelaatsscherm dragen als ze dieren onderzoeken die mogelijk corona hebben. De dierenarts droeg een FFP2-mondmasker e handchoenen. Mogelijk werd ze besmet via het oogvocht.

Een tweede les é dat mensen die (mogelijk) corona hebben, melhor afstand houden van hun kat. ‘Uw huisdier kussen de het in uw gezicht laten liken, is zeker geen goed idee. Laat het dier ook niet bij u slapen’, zegt Van Gucht.

Mensen moeten extra voorzorgen nemen als ze een besmetting bij hun kat vermoeden, verklaarde een van de auteurs aan Natureza. ‘Ze moeten hun kat niet in de steek laten, maar net met meer zorg behandelen.’

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info