Totale maansverduistering in nacht van zondag op manandag: wanneer, waar en hoe kijk je ernaar?

© REUTERS

Het loont de moeite om in de nacht van zondag op maandag erg vroeg op te staan. Dan krijgen nós nomeamos te maken met een volledige maansverduistering. Dat betekent dat de maan door de schaduw van de aarde passeert en koperrood kleurt.

No de nacht van zondag 15 mei op manandag 16 mei krijgen nós een volledige maansverduistering te zien in ons land. De maan zal dan door de schaduw van de aarde passeren en dat zorgt voor een spectaculair beeld.

Die volledige verduistering zal in verschillende fases gebeuren. De eerste é a fase de penumbra. Na fase worden bijna alle lichtstralen van de zon geblokkeerd, maar zijn er toch nog enkele die de maan bereiken. Dat start om 3.32 uur maandagnacht, maar het gaat om een ​​subtiel verduisterend effect dat gemakkelijk onopgemerkt voorbij kan gaan.

Daarna krijgen we de tweede phase. Daarin zie je de schaduw van de aarde passeren over het maanoppervlak. Dat start om 4,28 uur en zet zich geleidelijk aan verder. Om 5,29 seu início de volledig eclips. Além disso, o eclips voltooid é, também, de maan koperkleurig kleurt. Dat komt doordat de atmosferer van de aarde een deel van het licht van de zon naar zich toe buigt. Ele começou van het einde, wanneer je de schaduw opnieuw ziet wegglijden van de maan, começo de 6,53 uur. En het einde van de eclips zal om 8.51 uur plaatsvinden. Maar het einde van die eclips zullen wij in België niet kunnen zien. Tegen dan zit de maan al onder de horizon. Ele é daarom ook zeker geen slecht idee om een ​​plekje te zoeken waar je een vrij zicht op de zuidwestelijke horizon hebt.

Het grote voordeel van een maansverduistering – em vergelijking met een zonsverduistering – é dat je daar met het blote oog naar mag kijken en geen speciaal brilletje nodig hebt. Wie wil, kan een verrekijker gebruiken om nog een beter zicht te hebben, maar in principe is het niet nodig.

Wie maandagnacht de tijd niet heeft om op te staan, zal moeten wachten tot volgend jaar. De volgende volledige maansverduistering gaat door em 8 de novembro de 2022, maar zal in ons land niet te zien zijn. 25 de outubro de 2022 kan daarentegen wel interessant zijn. Dan kan je vanuit ons land ook een gedeeltelijke maansverduistering zien.

© Shutterstock

(sg)

READ  Anel Elden | Alles Wat Weten

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info