Steden van de toekomst moeten het klimaat redden

Je stad é volledig veranderd. Nós schrijven 2050, en je kijkt uit het raam. Tussen de gebouwen liggen vennetjes en meren. Het lawaai van het verkeer dat ooit de straten vulde, é verstomd. En de buitenwijken in de verte hebben plaatsgemaakt voor bos.

Je mag een traantje wegpinken om het verlies van je ouderlijk huis, maar het had echt niet anders gekund.

Zo zal de werkelijkheid er sobre een paar decennia mogelijk uitzien voor een groot deel van de weldbevolking.

Vandaag de dag woont 55 procent van de 8 miljard aardbewoners na cidade. Em 2050 zal dat volgens de VN 68 procent zijn – en zullen steden 2,5 miljard meer inwoners huisvesten dan nu.

Dat stelt ons voor uitdagingen, omdat de levensomstandigheden in de steden verslechteren naarmate het meer regent, warmer wordt en de zeespiegel stijgt door de klimaatveranderingen.

Maar het schept ook mogelijkheden. Bij grotere, dichter bevolkte steden denk je misschien aan meer vervuiling, maar dat hoeft niet zo te zijn. De steden van de toekomst bieden ons juist een gouden kans om de schade die we de planet hebben toegebracht te herstellen.

Steden piore com hitte

De temperatuur stijgt, en volgens een VN-rapport uit 2022 vooral na cidade.

Het rapport beschrijft ho steden zijn blootgesteld aan het hitte-eilandeffect, waardoor het daar nog 2 °C warmer kan worden bovenop de temperatuurstijging van 4-5 °C die we voor 2100 al verwachten door de opwarming van de aarde.

Ele tem um efeito de alta qualidade na porta do asfalto de zonnewarmte absorbeert. Tegelijk kan de wind de hete lucht niet aan de lijzijde van gebouwen.

De klimaatverandering brengt ook meer regen, en weer vooral in steden. Hoge gebouwen versterken de turbulentie in de luchten die de zwaarste stormen voortbrengen. En tegels, beton en asfalt verhinderen dat water wegloopt.

Het water kan alleen weg via het riool, dat vaak niet groot genoeg is on the heel veel van the kunnen verstouwen, met verwoestende overstromingen tot gevolg.

O problema de aquecimento em água pode ser encontrado em outras palavras com eenvoudige maatregel: parken bouwen.

Em een ​​chinês underzoek uit 2021 ontdekten wetenschappers dat de parken in de stad Wuhan koeler waren dan de bebouwing. Op sommige plaatsen foi a temperatura de temperatura ruim de 7 °C.

Estratégias geplaatste groene zones kunnen dus helpen steden te koelen. Ook strroomt het regenwater er beter door weg, zodat we overstromingen voorkomen.

Em parken kan de grote hoeveelheid regenwater zelfs gebruikt worden om het verkoelende effect te vergroten – vijvers verlagen de temperatuur namelijk nog verder, volgens het onderzoek em Wuhan.

Ele tem efeito de parken komt niet alleen de openbare ruimte ten goede. Bij winingen en kantoren kunnen verticale geveltuinen de temperatuur binnen wel 4°C verlagen.

Een bijkomend voordeel é dat tuinen de lucht zuiveren van onder outro stikstofverbindingen uit uitlaatgassen.

Iedereen kan van alles doen

Vervuiling door auto’s zal in toekomst echter minder een problem zijn, também het aan de wetenschappers ligt. Fossiele marcas também diesel en benzine zullen geleidelijk uit de steden verdwijnen.

Het doel não é tudo de verbetering van de luchtkwaliteit, mas também terugdringen van de uitstoot van broeikasgas.

Een grote stap naar lagere emissies é de behoefte aan vervoer te verminderen. Steden moeten zo ontworpen worden dat alle dagelijkse activiteten, zoals work, winkelen, gezondheidszorg, onderwijs en ontspanning, kunnen worden gedaan met maximaal 15 minutos abrir.

Tegelijk moeten de buitenwijken weg, quero porta hun vrij verspreide bebouwing zijn de vervoersafstanden langer.

Também mensen uit buitenwijken dicht op elkaar komen wonen in de stad, leggen ze kortere afstanden af. Tegelijk komen de oppervlakten van de buitenwijken vrij para aanwas van bossen, die broeikasgassen uit de lucht kunnen halen.

Elektrische auto slaat energia op

Het vervoer dat er nog is, moet rijden op groene energie. De overstap op elektrisch vervoer é al aan de gang. Em Noorwegen foi em 2021 bijvoorbeeld 64,5 procent van de nieuwe personenauto’s elektrisch.

Não há nenhum minder koolstofdioxide uit dan benzineauto’s, ze spelen ook een outro grote roll no steden van de toekomst: ze kunnen energie van zon en wind opslaan en afstaan ​​aan het net.

No momento em que nos encontramos com a energia do vento da zona. Die is te wisselvallig – de stroomproductie hangt af van het weer en de tijd van de dag.

Também temos overschot aan energie van zon en wind kunnen opslaan, e dan gebruiken als er een tekort aan groene energie is, kunnen nós helemaal van de fossiele markstoffen afkomen.

De steden van de toekomst moeten groene energie echter niet alleen opslaan, maar ook zelf opwekken.

O melhor custo-benefício é de 0,5 centavos em menos de uma hora de energia para mais de 100 quilômetros de distância, é melhor.

Daarom ontwerpen Architecten nu al gebouwen com windturbines op daken, zonnecellen als gevelbekleding en ramen e também integrale energie-oplossingen.

Steden moeten ook zelfvoorzienend worden op een ander gebied: voedsel. Door in steden groenten te verbouwen, houden we landbouwgrond over, die dan kan verwilderen.

Tegelijk zijn de producten al dicht bij de consumer, waardoor we op transport besparen – en versere groenten krijgen.

Sla komt uit de kelder

Em een ​​Amerikaanse estudar uit 2020 keken onderzoekers naar de klimaatkosten van het vervoer van groenten en fruit.

De cijfers variëren al naargelang het vervoer via lucht, zee, vrachtwagen de spoor gaat, maar de tendens é duidelijk. Als je 1 kilo sinaasappels van Californië naar New York Brengt, stoot je 0,3 kilo CO2 uito. Komen de sinaasappels uit Mexico, dan stijgt dat cijfer tot 0,7 kilo CO2.

De grootste winst komt van groenten. Sla hoeft bijvoorbeeld niet op het land te worden gekweekt – dat kan ook in etages in een voormalige parkeergarage, com behulp van ledlampen.

Sla morre em de stad gekweekt wordt com groene energie en veel aandacht para a reciclagem de grondstoffen, stoot maar 0,16 kilo CO2 por quilo uit, aldus een estudar uit 2018. Ter vergelijking: sla van het land alavanca 0,54 kilo CO2 por quilo, waarvan 0,36 quilo afkomstig é van het vervoer.

Tegelijk hebben stadsgroenten 80 tot 90 procent minder water en 95 procent minder ruimte nodig.

Finse stad doet het voor

Veel van de technologieën die de steden van de toekomst klimaatneutraal kunnen maken, bestaan ​​​​al. Toch gebruikt nog geen enkele stad ze allemaal.

Maar sommige steden benaderen de visie van de toekomst. Een voorbeeld é de Finse wijk Kalasatama em Helsinki. Hier ligt een plan klaar om het gebied tegen 2040 koolstofneutraal te maken, en daarbij 30.000 mensen te huisvesten.

Stedenbouwkundigen willen daartoe een ontwikkeling stimuleren waarbij de stedelingen alle dagelijkse voorzieningen op loopafstand kunnen bereiken.

Kalasatama é bem feito com een ​​afvalsysteem zonder vuilniswagens. De bewoners scheiden het afval en gooien het in een stortkoker, die het leidt naar de recicl of energieterugwinning.

Kalasatama não é nada parecido com o plano de zijn, mas com o projeto hoeft ook niet bij de eerste poging te zijn geslaagd. De wijk dient eerder também een ​​proeftuin voor nieuwe groene technologieën.

Als het plan slaagt, kan het over heel Helsinki worden uitgerold en misschien ook over de rest van de wereld – en de toekomst in de stad waar je woont.

READ  De griepepidemie está começando na Holanda

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info