Spanje en Portugal grijpen in op stroommarkt

Een Spaanse zonneweide.  Spanje haalde em 2019 38% de zijn stroom uit hernieuwbare bronnen.  Maar de gasprijs é o fator dominante que é bepalen van de elektriciteitsprijs.
Een Spaanse zonneweide. Spanje haalde em 2019 38% de zijn stroom uit hernieuwbare bronnen. Maar de gasprijs é o fator dominante que é bepalen van de elektriciteitsprijs.
Foto: ANP/Sipa

1. Spanje en Portugal zetten plafond op aardgasprijs…

É er én Europese energiemarkt? Binnenkort eigenlijk niet meer, want toen kondigden Spanje en Portugal een tijdelijk plafond op de groothandelsprijs voor aardgas aan. De maatregel é bedoeld om de prijsexplosie van energie (lees deze Oeso-publicatie eens en zie waar de prijzen het hardste stegen) af te remmen voor industriële afnemers en consumernten.

Volgens de Spaanse vice-premier Teresa Ribera zal de stroomprijs em Spanje em Portugal porta de tijdelijke maatregel com zeker 30% dalen. Em outras instâncias, com preços de € 40 por megawatts de energia, a taxa de retorno pode chegar a € 48,8 por megawatts.

De maatregel, die een jaar van kracht is, é van groot belang para consumernten die nu een stroomcontract tegen een gereguleerd tarief hebben. Spanje produtor behoorlijk veel groene energia, maar de gasprijs é o fator dominante em stroomprijs. Die gasprijs begrenzen Lissabon en Madrid dus nu.

Formeel moet de Europese Commissie hiermee nog wel akkoord gaan. Ministro Ribera zei binnen tien dagen overeenstemming te verwachten. Een van de problemen in de gen van de Commissie é dat er gesubsidieerde Iberische stroom naar Frankrijk kan stromen, en daar zo de markt kan verstoren. Ook liepen Spaanse energieproducenten tegen Ribera’s plan te hoop.

Brussel, Madrid e Lissabon hebben uitgebreid vooroverleg gehad over het Iberische voornemen. Dus Europese tegenwind valt niet meer te verwachten, zij het dat juridische procedures door energieproducenten niet zijn uit te sluiten.

Saillant genoeg verkopen Lissabon en Madrid het plan in Brussel door te zeggen dat het Iberische eiland qua energiemarkt eigenlijk een eiland is. Ingrijpen in de prijzen heeft voor de rest van de EU niet zo veel gevolgen, stellen ze. Spanje klaagt bij de EU al jaren steen e foi sobre het gebrek aan grensoverschrijdende energie-infrastructuur com Frankrijk. Spanje kan zijn groene stroom zo slecht kwijt em Frankrijk. Maar nu pakt die eilandstatus dus voordelig uit.

READ  Xu Jian: self-made man e 'Jack Ma do setor imobiliário chinês'

… en Mario Draghi stoft een oud idée af

Het Iberische prijsplavond é spekkie para o premiê italiano Mario Draghi. Hij voerde eerder in EU-verband campagne voor hetzelfde idee, maar kreeg er toen de handen niet voor op elkaar.

De Italiaanse sloot daarna, om het verlies aan Russische energie op te vangen, gasdeals met no meer Qatar en Algerije. Draghi plakt daar nu een groter verhaal aan vasto. ‘Nós moeten de energyamenwerking met landen aan de Middellandse Zee versterken’, zei hij vrijdag. Hij wil de banden met Algerije en Libië aanhalen, en de handel tussen de 22 landen die aan de Middellandse Zee versterken. Het armere zuiden van Italië kan zich daarbij ontwikkelen tot een hub tussen Noord-Afrika en Europa, Aldus Draghi.

O samenwerking conheceu as línguas de Middellandse Zee foi afgelopen jaren niet altijd een succesverhaal. Een opmerkelijk iniciatief foi Van de Franse presidente Sarkozy. Em 2008, ele investigou o ‘Mediterrane Unie’, e foi o mesmo que a UE e as línguas de Middellandse Zee, de grond te tillen.

Hoog op de agenda da une stand de aanpak de verontreiniging van de zee, samenwerking bij rampenbestrijding en, jawel, energie. Este é o último lugar onde está mais perto de bouw van grote zonneparken em Noord-Afrikaanse landen.

Mais de 2008 anos e eerste sucesso top em julho de 2008 foi o que aconteceu com o Mediterrane Unie terecht. Ele ambitieuze Desertec-projeto para um enorme zonnepark no Sahara, strandde ook. Desertec transformeerde zich tot een adviesclub die betrokken is bij de ontwikkeling van meerdere zonneparken em Midden-Oosten.

Presidente Vucic (rechtsmidden met bril en stropdas) bij de presentatie van het nieuwe Chinese Raketsysteem FK3.
Presidente Vucic (rechtsmidden met bril en stropdas) bij de presentatie van het nieuwe Chinese Raketsysteem FK3.
Foto: Agência ANP/Anadolu

2. Vucic winkelt em Pequim, Paris e Londres

Toen Navo-land Turkije em 2019 besloot een Russisch raketsysteem te kopen, leidde dat tot grote frictie com Verenigde Staten. Ankara kon de aanschaf van het moderne gevechtsvliegtuig F35, bij ons bekend als de JSF, wel op zijn buik schrijven.

Ook nu is Turkije het zwarte schaap van de Navo-familie, vanwege de Turkse obstructie van de Zweedse en Finse toetreding tot het bondgenootschap militar. Maar controverso sobre een ‘verkeerd’ raketsysteem komt wel vaker voor.

READ  Shell en Vopak onderzoeken waterstofproductie em Portugal

Kijk naar Servië. Daar leidde een presentatie van het chinês raketsystemem FK3 tot ergernis na UE. Servië é kandidaat-lidstaat van de Unie, maar gaat op militair gebied zijn eigen gang. Navo-lidmaatschap é uitgesloten na de aanvallen van het bondgenootschap op Servië em 1999. En de Serviërs kopen zowel Russisch als Chinees wapentuig.

Dat blijft zo, zei presidente Aleksandar Vucic. ‘Servië é uma terra neutra, en het moet oplossingen vinden om zijn luchtruim en zijn staat te beschermen’, aldus het staatshoofd. Maar de EU vindt dat Belgrado, wil het toetreden tot de EU, wel eens wat meer in de Europese pas mag lopen. Servië deriva da rica China, stellen sommige analisten.

Vooralsnog lijkt Vucic op een hele renstal aan paarden te wedden. Aqui você encontra todos os sistemas chineses de wapensystems, mais de 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000+ 20000.000.000000000 00000000000000000 mil) receber da Rússia, 2 gevechtsvliegtuigen em Frankrijk kopen (Rafales), e mais 2 Eurofighter Typhoons em Verenigd Koninkrijj.

Zwijn doet boodschappen em Roma.
Zwijn doet boodschappen em Roma.
Foto: ANP/AFP

3. Wilde zwijnen het haasje em Roma

Toen het em Roma Rustig foi op straat vanwege de coronalockdown viel plots op dat er wilde zwijnen in de eeuwige stad opdoken, op zoek naar eten. Een schattig gezicht, zo’n everzwijn en zijn kleintjes, ook al saquear ze vuilnisbakken.

Maar zo aaibaar vindt de Italiananse regering ze niet meer. Ze vreest dat de beesten de Afrikaanse varkenspest verspreiden. En dus moeten ze eraan, kondigde staatssecretaris de volksgezondheid Andrea Costa vrijdag aan. Los van de angst dat het virus varkenshouderijen bereikt, zijn er thans simpelweg te veel zwijnen, vindt hij.

zoais italianos agrarische belangenbehartigers de boerenkoepel Coldiretti zijn dat van harte conheceu hem eens. Coldiretti wees em janeiro al op de verbreiding van de Afrikaanse varkenspest em outro delen van Italië, en gaf wilde zwijnen de schuld. ‘Het is onverantwoord dat niemand naar onze waarschuwingen luistert’, zei Coldiretti-presidente Ettore Prandini toen.

Europamania na caixa postal?

Wil je deze Europa-nieuwsbrief elke week per mail ontvangen? Schrijf je dan hier em. En hier zijn eerdere afleveringen.

READ  Aankomende zomer wordt de drukste ooit: reissector verwacht optimaal te profiteren van de versoepelde coronamaatregelen

Waar moeten nós deze semana op letten?

Dinsdag é ele jaarlijkse Fórum Econômico de Bruxelas, waar Eurocommissarissen, bewindslieden uit de EU-lidstaten en topeconomen com elkaar van gedachten wisselen. Na deze editie, onde me encontrei com a ministra Sigrid Kaag van Financiën e com o FMI-hoofdeconoom Gita Gopinath.

• De milieucommissie van het Europees Parlement stemt dia de festa sobre de CO₂-grensbelasting. Die taks é een wapen tegen oneerlijke concurrentie door landen die te weinig doen tegen klimaatopwarming.

• Denktank CEPS debatedor woensdag sobre hervorming van de Europese asielregelsmede in het licht van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne.

• De Moldavische premier Maia Sandu komt woensdag naar Bruxelas. Você fala mais sobre o dedo do pé do Parlamento Europeu. Moldavië lonkt naar het lidmaatschap van de EU.

Apresentador da Comissão Europeia woensdag haar Repower EU-plan, over hoe de Unie het wegvallen van Russische energie moet opvangen. Ele foi direto da correspondente do FD Ria Cats. Ook deze dag: een nieuwe editie van het semestre europeu, de weging van de economische prestaties en hervormingen in EU-lidstaten.

• De Duitse bondskanselier Olaf Scholz brengt donderdag een bezoek aan Nederland.

Meer lezen (en luisteren)?

Straf Café Europa, de Europa-podcast de Haagsch College, gaat dit keer sobre o efeito van de Europese sancties enriquecendo Moskou. Conheci oud-embaixador em Moskou Renée Jones-Bos,Mathieu Segers pt Annette van Soest.

Nem tudo quieto De spanning tussen Brussel en de EU sobre a fspraken omtrent Noord-Ierland loopt weer op. Enxada verder? Beluister deze podcast.

Netflix-taks’ De Zwitsers omarmden zondag em um referendo a introdução de uma oferta especial de 4% sobre o conteúdo de streamingdiensten em Zwitserland hálen. Het geld moet richting Zwitserse producties stromen. Frankrijk en Italië hebben al zo’n regeling.

Na dertig jaar Emmanuel Macron wil een vrouwelijke premier aanstellen, Melden França mídia. De enige vrouwelijke premier die de Fransen ooit kenden foi Edith Cresson, van 1991-1992.

Op herhaling Regeringspartij SPD verloor onlangs de verkiezingen em Sleeswijk-Holstein e zondag die em Noordrijn-Westfalen. Em laatstgenoemde delstaat Levede ook coalitiepartner FDP fors in.

FD Europamania wordt geschreven porta Han Dirk Hekkingconheceu deze week hulp van Jasper Houtman. Volg ook de FD-Bruxelas Ria Cats pt Mathijs Schiffers. Heb je opmerkingen of nieuws? Laat het weten via [email protected]

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info