Spanje drie keer zo hard geraakt door energiecrisis dan rest van europa

© Stock

Toch behoort Spanje nu al tot de landen die het zwaarst getroffen worden door de prijsschok die is ontstaan ​​op de energiemarkt. De grote afhankelijkheid van energie uit het buitenland maakt de Spaanse economie kwetsbaar. Dit blijkt uit gegevens van de Bank van Spanje (BdE).

Prijsstijgingen op internationale markten

Spanje importeert ongeveer 75% de zijn totale energieverbruik. Hoewel Spanje geen erg hoog percent of zijn gas uit Russia betrekt, merkt het wel de gevolgen van de gas- en olieprijsstijgingen op de internationale markten.

De BdE heeft de differiële impact van de prijsstijgingen per land berekend. De uitkomst liegt er niet om: voor Spanje é de klap drie keer zo groot dan voor de eurozone in haar geheel. Deze berekening é gemaakt com behulp van het modelo macroeconômico NiGEME.

Daling bbb

De prijsstijgingen zijn zo intens dat efeito do Spaanse bbb aanzienlijk é. Mais de 10% a mais de olieprijs encontrou 10% (mais de 10% de valor) neemt het bbp atingiu 0,15 procentpunt depois de tijdens het mais jaar em nog eens 0,07 procentpunt no tweede jaar. Na zona euro daarentegen neemt de bbp encontrou 0,06 punt af no primeiro jaar e 0,04 punt no het tweede jaar.

Espanha bij zwaarst getroffen landen

Hieruit blijkt dat Spanje tot de Europese landen behoort die het zwaarst zijn getroffen door of energiecrisis. Ook verklaren de cijfers waarom Spanje onlangs mesmo met Portugal e em voorstel indiende bij de Europese Commissie om de maximprijs van gas op 30 euro por megawattuur vasta te stellen. Spanje en Portugal, het zogenaamde ‘Iberische energie-eiland’, conhecerá dit voorstel de elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen.

READ  22 de abril. Net binnen: Toon Hermans superado

Também de olieprijs tot het einde het jaar rond de 100 dollar blijft, beteken to stijging de 40% ten opzichte de 2021. Voor Spanje komt dit neer op een krimp van 0,6 procentpunt als de berekening Bankst word van de Spaanse Na zona euro daarentegen é dit minder dan 0,25 procentpunt.

Stijgende gasprijzen

De prijsstijging van gás heeft minder effect op de bbp, omdat het minder wordt gebruikt. De stijging van de gasprijzen foi echter veel intensiever dan die van de olieprijzen.

No contrato de gás na Holanda, o mercado de referência também funciona para a Europa, é o preço mais alto da palavra betaald mais e mais da dublagem e da jóia de 2021. Ele é ainda mais alto em 110%. Dat komt neer afname van het bbp com meer dan 0,4 punt. Kortom, também de gasprijzen op het huidige niveau blijven, verliest of Spaanse economie een procentpunt. En als de energiecrisis in 2023 voortduurt, neemt de bbp met bijna nog een procentpunt af.

Investidores em energia duurzame

O problema de Spanje não é o mesmo que a porta do continente europeu. Spanje moet ook een belangrijke investeringsinspanning feito para ontwikkeling de hernieuwbare energiebronnen en de eletrificatie van system die nu gas gebruiken. Porta de afhankelijkheid van marcastoffen é Spanje een van de verliezers van de energiecrisis en daarmee een van de verliezers van de oorlog na Europa.

Grondstofprijzen onvoorspelbaar

De ontwikkeling van de grondstofprijzen hangt nauw samen met de grilligheden van de oorlog en is daardoor onvoorspelbaar. Als de strijd voortduurt kunnen de prijzen het hele jaar hoog blijven. Als Rusland en Oekraïne een vredesakkoord of een wapenstilstand bereiken, kunnen de prijzen ook dalen.

READ  Espanhóis dizem que UE está à beira de emergência fitossanitária por importação de cítricos

Europa wil afhankelijkheid van Russische energie verkleinen

De Spaanse Bank acht het binnen alle cenário onwaarschijnlijk dat de prijzen terugkeren naar het niveau van een jaar geleden. Europa heeft namelijk zijn les geleerd en é muito grande, zijn afhankelijkheid van de Russische energie te verkleinen. Het op de lange termijn é de overgang naar duurzame energia. Op korte termijn moet worden gezocht naar andere gas- en olieleveranciers.

Crise conheceu Algerije

Daarnaast staat Spanje nog for een extra uitdaging: de diplomatieke crisis met Algerije vanwege of Gewijzigde houding van de Spaanse regering ten aanzien van de Sahara-kwestie. De Algerijnse energiemultinational Sonatrach benadrukte afgelopen week dat het “een herberekening van prijzen voor Spaanse klanten niet uitsluit”.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info