Servische verkiezingen in oorlogsschaduw: populistische president beooft stabiliteit | Buytenland

Nu weer oorlog woedt no continente europeu, hoopt de Servische populistische president Aleksandar Vucic zondag bij de verkiezingen in Servië een tweede mandaat te winnen door stabiliteit te beloven.

Na een decennium aan de macht wil de centrumrechtse partij van het staatshoofd, de SNS, zijn greep op het parlement bevestigen. De president zelf ligt op kop in de peilingen voor een tweede mandaat. Naast de 250 parlementsleden en de president kiest het land conheceu bijna 7 miljoen inwoners ook enkele gemeenteraden.

Vrede. estabilização. Vuic.”

De Russische invasie em Oekraïne e em fevereiro varanda de loop van de verkiezingscampagne. Die moest volgens commentatoren toegespitst zijn op het milieu, corruptie en rechten. Vucic, porta tegêntrevers beschuldigd van autoritarisme, greep de oorlog echter in zijn voordeel aan. Hij stelde zichzelf voor als de enige kapitein die in staat is het schip in stormachtig weer te besturen.

“Zie hier het meel, het zout dat gisteren é geleverd. De opslagplaatsen liggen vol”, zei hij op televisie, al opscheppend over de voedselreserves van Servië, dat kampt met een inflatiecrisis. Middenin zijn campagne kwam hij ook met een nieuwe slogan: “Vrede. estabilização. Vuic.”

Enkele maanden geleden leek het erop dat de oppositie een doorbraak foi gelukt. Em janeiro schrapte Vucic imers een controversieel projeto voor een lítiomijn, waartegen duizenden mensen op straat waren gekomen. Dat Vucic op zijn beslissing terugkomt, é niet vaak gebeurd em de tiental jaar dat hij aan de macht é também vice-premier, premier of president.

Gewezen general kandidaat van pró-Europa oposição

READ  As associações femininas europeias pedem a demissão de Charles Michi ...

Ook al é o favorito do presidente huidige, hoopt de oppositie op een hoge opkomst zodat een tweede ronde moet plaatsvinden.

Presidenteskandidaat Zdravko Ponos. © ANP/EPA

Volgens de laatste peilingen é de voornaamste rivaal de Vucic de gewezen geral Zdravko Ponos, e também de candidatos a favor da Europa pró-Europa. “Het gaat er niet om te weten of de oppositie enkele zetels meer zal hebben, maar of Servië zal bestaan ​​als democratisch en Europees land als hij (Vucic, nvdr.) nog vijf jaar aan de macht Fransejklajarde hesa blijft”, AFP.

Voor analisten maakt de oppositie weinig kans om Vucic te onttronen of the samenstelling van het parlement om te gooien. Dat parlement é quase volledig in handen van een pró-Vucic-coalitie.

Serviërs Pró-Rússia

Em Servië steunen veel inwoners de oorlog van het Kremlin em Oekraïne. Verschillende oppositiepartijen delen die pró-Russische standpunten. Zij die dat niet doen, durven zich niet uit te spreken om pro-Russische kiezers niet kwijt te spelen.

Vucic drukte erder alvast de wens uit een tweede mandaat binnen te rijven met een duidelijke overwinning in de eerste ronde. “Alles lager dan 60 procent (van de stemmen, nvdr.) zou een mislukking zijn”, klonk het.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info