Russische soldaten verkrachten ook mannen

“Ik heb berichten gekregen waaruit blijkt dat mannen en jongens in Oekraïne slachtoffers worden van seksueel geweld”, zei Pramila Patten, de speciale vertegenwoordiger van de VN die seksueel geweld in conflictgebieden bestude.

A semana começou em Irpin, e em Kiev, mas também na Rússia, no início da semana. Zo hebben soldaten er een colonne vluchtelingen onder vuur genoman com artilharia. Maar Patten era er om sobre seksueel geweld te praten.

De tientallen verhalen die ze al kreeg, zijn nog niet volledig nagetrokken. Patten verwacht dat er spoedig nog meer zullen volgen. “Dit is allicht maar het topje van de ijsberg”, zei ze.

Uit talloze getuigenissen bleek al dat Russische soldaten op grote schaal vrouwen misbruiken. Maar ook mannen worden dus het slachtoffer van verkrachting. De Oekraïense procurador-geral Iryna Venediktova zei dat ze intussen getuigenissen heeft van mannen en vrouwen van alle leeftijden, van kinderen tot oudere mensen.

Estratégia

De verkrachtingen zijn niet het werk van enkele losgeslagen soldaten, er zit een doelbewuste strategie achter. Rússia gebruikt de verkrachtingen em Oekraïne als een oorlogswapen. Vaak moeten família de dorpsgenoten zelfs toekijken. “Het is echt de bedoeling om een ​​hele gemeenschap te vernederen”, zegt Heleen Touquet (UAntwerpen/KU Leuven), die onderzoek doet naar mannelijke slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden.

Touquet sprak atendeu a slachtoffers uit Bosnië, Kroatië, Kosovo, Sri Lanka e outros países. De verkrachtingen van mannen em oorlogsgebied komen minder aan de oppervlakte. “Maar toch gebeurt het no conflito dos alces”, zegt Touquet. “Bij mannen deixou a ideia dat ze hun vrouwen moeten beschermen. Door zo’n verkrachting halen daders dat helemaal onderuit. Het is echt een manier om macht te tonen.”

Todos os anexos de Krim en de oorlog em het oosten van Oekraïne in 2014 kwamen er getuigenissen van seksueel geweld tegen mannen naar boven. Ook in de Tsjetsjeense oorlog gebeurde het. Na Síria, waar de Russen aan de zijde van Assad vochten, foi het in de gevangenissen schering en inslag.

De Russen nomen niet deel aan die gruwelijkheden, maar het is bekend dat bewakers van het Assad-regime gedetineerden verkrachtten bij wijze van marteling. “Als er mannen de gevangenis binnenkwamen, kregen ze een ‘welkomstfeestje’”, vult mensenrechtenexperte em Midden-Oosten-kenner Brigitte Herremans (UGent) aan. “Daaraan kwamen allerlei vormen van foltering en seksueel geweld te pas.”

Russische troepen in Moskou tijdens de viering van de Dag van de Overwinning in 2019. Op 9 mei viert Rusland de overwinning op nazi-Duitsland.Beld AP

Een van de mannen, die een getuigenis heeft afgelegd, é de cineast Feras Fayyad. Hij is on meer bekend van zijn Netflix-documentaire over de ‘Witte Helmen’ (Últimos Homens em Aleppo, 2017), een vrijwilligersorganisatie die aan noodhulp en civiele bescherming doet. Tijdens een proces in Duitsland tegen een Syrische inlichtingenofficier vertelde hij hoe hij in de beruchte El Khatib-gevangenis verkracht é encontrado een houten stok. Na zijn vrijlating foi er een operatie nodig om zijn verwondingen te genezen.

“In Syrië pasten de verkrachtingen in een breder systeem”, zegt Herremans. “De troepen van Assad bombardeerden conheceu de steun van de Russen burgerdoelwitten zoals ziekenhuizen en scholen. Ze lieten ook veel mensen ‘verdwijnen’ en paste in de gevangenissen die verkrachtingen toe. Die strategie foi een middel om de bevolking te breken.”

De gevolgen para slachtoffers waren volgens Herremans heel groot. Veel vrouwen die ermee te maken kregen, werden niet gehoord. De zelfs uit hun gemeenschap verstoten. “Na Síria é er sowieso al minder een cultuur om over trauma’s te praten”, zegt Herremans. “Velen bleven conheceu hun verhalen zitten. Bij mannen era o taboe nog groter dan bij vrouwen. Omdat er niet over gesproken werd, bleven de daders buiten schot.”

Rechtszaal

Met de oorlog in Oekraïne lijkt er op dat vlak iets veranderd. Al meteen na de start van de invasie heeft de wereld er aandacht voor en wordt er geluisterd naar de slachtoffers. Mensenrechtenorganisaties zijn op het terrein al bezig met zoveel mogelijk getuigenissen te verzamelen, die ooit in een rechtszaal gebruikt kunnen worden als bewijs.

Dat foi ok de oproep de VN-vertegenwoordiger Patten: zij spoort slachtoffers aan om met hun verhalen naar buiten te komen. “Wat vandaag op papier komt, kan morgen vervolgd worden”, zei ze.

Ook het Oekraïense gerecht é intussen volop bezig com bewijsmateriaal te vergaren. Zij hebben al getuigenissen over groepsverkrachtingen, aanrandingen terwijl een slachttoffer onde schot werd gehouden tambémok verkrachtingen in het bijzijn van kinderen. Sommigen zijn echter sceptisch over de uiteindelijke vervolging, omdat Moskou zijn soldaten de hand boven het hoofd zal houden.

In het verleden zijn er wel al daadwerkelijk dads vervolgd, tijdens het Joegoslavië-tribunaal. “De eerste veroordelingen voor dat tribunaal gingen over mannelijke slachtoffers van seksueel geweld”, zegt Touquet. “Er waren veel getuigenissen over hoe kampbewakers hen hadden misbruikt. Slachtoffers en getuigen herkenden hen, omdat ze uit dezelfde streek afkomstig waren.”

READ  Franse 'vrijheidskonvooien' beginnen tocht naar Paris en Brussel | Buytenland

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info