regering-De Croo verwerpt Europese energieplannen

Porta de oorlog em Oekraïne wil de Europese Commissie sneller van Russische fossiele markstoffen af. Maar bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS) vem dat de centen niet eerlijk verdeeld worden.

Minder verbruik, outras terras importadas e meer groene energie. Dat zijn ruwweg de drie manieren waarop de Europese Commissie van Russische fossiele markstoffen af ​​wil. Voorzitter Ursula von der Leyen e Green Deal-comissários Frans Timmermans stelden de plannen, REPowerEU genaamd, afgelopen woensdag em detalhes para. Plannen die door de lidstaten moeten worden goedgekeurd.

Ter onderteuning trekt de Commissie 300 miljard euro uit. Nu ja, het gaat om 20 miljard aan nieuwe middelen en 280 miljard euro aan budgetverschuivingen. En dat é niet helemaal naar de zin van de federale regering. «Het wordt precies een gewoonte dat de Commissie honderden miljarden aankondigt, terwijl het in werkelijkheid nauwelijks om vers geld gaat», zegt bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS).

Coronaherstelfonds

REPowerEU é gerado aan het coronaherstelfonds dat no zomer van 2020 werd overeengekomen. Van de lidstaten wordt verwacht dat ze de bestaande herstelplannen actualiseren om aanspraak te maken op de nieuwe middelen. Een addendum, noemen ze het em Bruxelas. Daarin moeten de lidstaten dus verduidelijken hoe ze sneller dan vandaag van Russische energiebronnen willen af ​​geraken.

Veel beter zou het zijn om naar de energieafhankelijkheid van de lidstaten te kijken.

Thomas Dermine

Staatssecretaris for Relance (PS)

De centen komen voornamelijk uit drie potjes. Uit het coronaherstelfonds zijn er nog 225 miljard euro aan goedkope (maar impopulaire) leningen over – enkel Griekenland, Spanje e Roemenië hebben alle leningen aangevraagd. Daarnaast verschuift de Commissie ruim 34 miljard aan cohesie- en landbouwmiddelen en é o plano de 20 miljard euro aan bijkomende Europese uitstootrechten te verkopen. Met zulke uitstootrechten moeten bedrijven een prijs betalen voor elke ton CO₂ de equivalenten die ze uitstoten.

READ  Espanha e Portugal acima do primeiro obstáculo para obter dinheiro do fundo de recuperação
Verdeelsleutel

Zoals wel vaker vormen de centen een struikelblok. Ook para a Bélgica. ‘Eerst en vooral dreigen de regio’s zulke cohesie- en landbouwmiddelen door de verschuiving te ontlopen. Ten tweede zijn leningen niet interessant omdat ze onze schuld de hoogte induwen, terwijl het dezelfde Commissie is die België vraagt ​​​​zijn schuldtraject te herzien. Em dez derde betekenen meer uitstootrechten gewoon meer uitstoot e lagere uitstootprijzen’, legt Dermine uit, o benadrukt dat hij bem volledig achter de doelstelling de REPowerEU staat.

Tot slot gaat België niet akkoord met de nationale verdeelsleutel die de Commissie wil hanteren voor de 20 miljard aan nieuwe middelen. Die is dezelfde também die van het coronaherstelfonds e neemt de economische gevolgen van de pandemie met referentiejaar 2021 também uitgangspunt. ‘Isso não é relevante para REPowerEU. Veel beter zou het zijn om naar de energieafhankelijkheid van de lidstaten te kijken. Op die manier zou België meer dan 500 miljoen em plaats van de voorziene 270 miljoen euro krijgen. De voorgestelde rekenwijze é para nós niet aanvaardbaar’, também Dermine.

Belasting op grote vermogens

Dermine denkt dat de Commissie net – zoals bij het Europese herstelfonds – nieuwe gemeenschappelijke schulden moet anangaan zodat de lidstaten bijkomende subsides voor de versnelde omslag kunnen ontvangen. ‘Dat vormt geen problem’. De gemiddelde schuldgraad van de EU ligt aanzienlijk lager dan die van de VS, Japan of het VK.’

Hoe moet het dan wel worden terugbetaald? ‘Met nieuwe Europese inkomstenbronnen, zoals een Europese belasting op grote vermogens, een belasting op de grote technologiebedrijven of het enginee voor koolstofcorrectie aan de grens’, klinkt het.

READ  Ok de Belgische piloten van Ryanair stake op 24, 25 e 26 juni - Bedrijven

Pode encontrar as estatísticas europeias e regeringsleiders, bem como abrir o pontmoeting especial em Brussel, esperando o REPowerEU-voorstel verder wordt besproken. «België is er van plan om akkoord te gaan met de basis van het voorstel, maar niet met de inhoud ervan», vertelt een regeringsdiplomaat. Een akkoord tussen de 27 lidstaten ligt dus nog niet binnen handbereik.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info