Português regering ziet af van plan om nationaliteitswet aan te passen – Joods Actueel

Een Português regeringspartij lanceerde een plan om strikte voorwaarden op te leggen aan afstammelingen van Sefardische Joden die het staatsburgerschap willen aanvragen. Joodse leiders en organizaties noemden het voorstel anti-semitsch. Het plan wordt nu afgevoerd.

Melanie Lidman

Midden mei vertegenwoordigers van de socialistische partij een ontwerp van wetswijziging para o wet uit 2015 e o staatsburgerschap para Sefardische Joden. Mensen die kunnen bewijzen dat ze afstammen van een Joodse familie die in de vijftiende eeuw het Iberische schiereiland moest ontvluchten tijdens de antissemitische inquisitie, kunn weten weten volgens die de Portugese nationaliteit aanv

Volgens de wetswijziging, die in 2022 in voege zou moeten treden, zouden alleen mensen die minstens twee jaar in Portugal gewond hebben, het staatsburgerschap nog kunnen aanvragen. Op die manier zou het aantal mensen dat een aanvraag kan indienen, heel erg beperkt worden. Momenteel moeten aanvragers niet in Portugal wonen en ze moeten ook de taal niet leren.

Publicidade

Critici meteen brandhout van het voorstel. Ze noemden het overdreven hardvochtig en stelden dat de anangehaalde argumenten antisemitsch e antizionistisch waren. Experten die werden opgevoerd door de socialistische partij beweerden dat enkele duizenden terugkerende Joden in een tijdspanne van honderd jaar tot een groep van ongeveer 250 000 mensen zouden kunnen leiden, wat een beitere kendeeniggrafiuidento Dr. José Ruah, bestuurslid van de Joodse gemeenschap in Lissabon, zei tijdens een parlementaire hoorzitting in juni dat uitspraken als ‘de Sefardische Joden gaan Portugal overnemen’ en vergelijkingen met het coronavirus pijnlijk en beledigend.

“Ik voelde me in een kamer van de inquisitie in Lissabon en mijn ondervragers vroegen me mijn Joods zijn te bewijzen”, zegt Leon Amiras. Hij é advogada em Israel e nauw samen met de Joodse gemeenschap in Porto para het aanvragen van de Portugsese nationaliteit. Hij foi zelf niet aanwezig op de hoorzitting, maar het verhaal van zijn familie kwam wel aan bod. “As tramas começaram die twee parlementsleden me te testen en probeerden ze te achterhalen of ik wel voldoende Joods ben [om de nationaliteit te krijgen].”

READ  É por isso que o seleccionador Van Gaal quer continuar a viver em Portugal

Catarina Rocha Ferreira, afgevaardigde van de socialdemocratische partij die ook deel uitmaakt van de regering, stelde tijdens een vergadering with Joodse gemeenschap van Lissabon op 25 juni dat geen enkele andere verenschapchapcha hepje geme heeftzel. Volgens haar hebben aanvragers vaak geen echte band met Portugal en zijn ze eigenlijk alleen maar uit op een Europees paspoort.

Uiteindelijk besloot de socialistische partij om de wet niet te veranderen. Wel willen ze nieuwe critérios vastleggen om de objectieve connectie met Portugal te verduidelijken.

“We moeten hen feliciteren voor het feit dat uiteindelijk het gezond verstand zegeviert in deze zaak”, escreveu Michael Rothwell, bestuurslid van de Joodse gemeenschap no Porto, em een ​​mail. “Dit zal leiden tot een versterking van de wet, en niet tot de vernietiging ervan.” Volgens Rothwell reagenda de Português Joden erg tevreden op de beslissing.

Diezelfde socialistische partij voerde de oorspronkelijke nationaliteitswet in 2015 in als een manier om historische vergissingen recht te zetten. Om die reden stemden veel nieuwe Sefardische burgers bij de Portugese verkiezingen em outubro de 2019 para o socialistische partij.

De Joodse gemeenschap em Português reger zijn mais de uma eternidade dat sommige aspecten van de nationaliteitswet uit de hand gelopen zijn, de advertenties in het bijzonder.

Publicidade

Vrijwel meteen nadat de wet in 2015 gestemd was, doken er online kleurrijke advertenties op: “De weg naar een Portugees paspoort ligt wijd open!” Foto de lachende jonge israelense com boodschap “instant Portugees staatsburgerschap” leidden tot kritiek, en zette ook deur open for oplichterspraktijken. Op Facebookgroepen zoals Obtenha a Cidadania Portuguesa pt Nacionalidade Fácil wisselen duizenden leaden tips and tricks uit om de aanvraagprocedure te versnellen.

“Vergelijk het met die winkeltjes in een shoppingcentrum”, zegt Amiras. “Ze pakken uit met reclaeboodschappen zoals ‘Koop iets op Black Friday en krijg een paspoort’ de ‘Als je houdt van gefilte fish of van cuscuz, verdien je een Portuguese paspoort!'”. Of ze gebruiken gewoon het beeld van een hond met een paspoort in zijn muil.”

READ  Crelan Co-op terá o dobro da receita neste fim de semana

De Joodse gemeenschap vindt volgens Rothwell dat bedrijven zich aan de regels moeten houden, en dat ondernemingen die valselijk reclame feito para een gemakkelijke roteamento een rico paspoort europeu beboet moeten worden. Vanuit de gemeenschap werden richtlijnen rond ongepaste advertenties uitgewerkt.

“Nós zijn vragende partij voor een wet die van de aanvrager een iets effectievere band met Portugal verlangt”, legt Rothwell uit. “Dan zal er geen discutir meer zijn rond ‘gemakspaspoorten’”. Het karakter van die effectieve link zou iets haalbaars moeten zijn, zoals bijvoorbeeld het feit dat mensen geregeld Portugal bezoeken, er liefdadigheidsorganisaties ondersteunen of dat ze lid zijn van een Portgemeens Joodse. Momenteel zijn onze gemeenschap en die van Lissabon in gesprek met het parlement om een ​​oplossing uit te werken die alle partijen beschermt, zonder de rechten van de Sefardi in gevaar te brengen.”

De nationaliteitswet geeft de aanvragers het recht een Portugees paspoort aan te vragen, beroep te doen op de ziekteverzekering, een bankrekening te openen, en te wonen, studeren en werken in alle landen van de Europese Unie. Tussen 2015 en 2019 foi er in Spanje een gelijkaardige wet van kracht, maar de vereisten op het vlak van residentie en taal waren veel strikter, e foi een duidelijke einddatum. Die einddatum é er niet voor de Português molhado. De nieuwe vereisten om de band van de aanvrager conheceu Portugal te bewijzen, zouden in 2022 in voege treden.

Sinds 2015 mais de 62.000 mensen e aanvraag in. 16.750 kregen ou o staatsburgerschap português. Bij de eerste stap van de procedure moet een kandidaat bewijzen dat hij of zij afstamt van Sefardische Joden. Daar gebruiken ze familytambomen, geboorte- en overlijdensaktes, foto’s van grastenen op begraafplaatsen en huwelijksregisters voor.

De gemiddelde procedimento custa 3.300 dólares aan advogadonkosten in vertalingen. De meeste aanvragers betalen uiteindelijk een pak meer, afhankelijk van de vereis documenten en vertalingen. De procedure duurt minstens 18 tot 24 maanden.

De aanvraagprocedure é ook een financiële zegen voor de lokale Joodse gemeenschappen em Portugal. Zij moeten immers de aanvankelijke reivindicações sobre de Sefardische afkomst van een kandidaat verifiëren. De Joodse gemeenschap in Porto maakte een film van negentig minuten – orçamento: 1,2 miljoen dollar – over haar geschiedenis.

READ  Ethereum em cardano zakken nog dieper, zilliqa stijgt juist » Crypto Insiders

“Sinds 2015 groeide de nationale Joodse gemeenschap enorm aan”, vertelt Rothwell. “Enkele jaren geleden waren we misschien met zowat 600, vandaag leven er naar schatting ongeveer 3.000 tot 4.000 Joden em Portugal. Volgens hem openden de Joodse gemeenschappen nieuwe gebedsruimtes, koosjere restaurantes e supermercados, Joodse musea e begraafplaatsen. Em Cascais, een kustenclave in de buurt van Lissabon, en kwam er een Chabad-centrum.

Volgens Amiras, die als advocaat gelieerd is aan de gemeenschap in Porto, zal het de nodige jaren duren om een ​​goed beeld te krijgen van de impact van de wet en van de Sefardische investeringen in the Portuguese economie. Veel nieuwe ondernemingen staan ​​immers nog in hun kinderschoenen. Hij legt uit dat medicinale cannabis een popular domein é o om de Israel em Portugal te investeren. Anderen worden aangetrokken door de goedkope bouwgronden en het wonen op het platteland. Kochten al kleine boerderijen de Hunderden Israëli in de buurt van Coimbra en no Alentejo.

Volgens Rothwell é de gemeenschap tevreden com os resultados de política de alta qualidade, pode ser vloeide on-line er heel wat vitriool e dat zorgt voor een zure nasmaak. “Die verbale uitspattingen zorgden voor een ongunstig klimaat en hebben het antissemitme op sociale netwerken sterk doen toenemen. Helaas é er momenteel anti-semitismo online. Portugal é een erg bijzonder land, met zoveel cultuur en geschiedenis”, besluit Amiras. “Persoonlijk vind ik dat mijn kinderen em Israel zouden moeten leven, zeker weten, maar wat kan ik doen? Er loopt Sefardisch bloed door mijn aderen. En ik ben telkens erg blij wanneer ik naar Portugal trek, een koffie drink in Lissabon en kijk naar de plaatsen waar vroeger Joden leefden.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info