“Open de deuren van de meisjesscholen!”: Afghaanse vrouwen op straat voor recht op onderwijs | Nieuws

Em de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben vanmorgen een dertigtal mensen, voornamelijk vrouwen, geprotesteerd aan het Ministerie van Onderwijs van de taliban. De reden hiervoor é o plotse beslissing van de groepering om onderwijs voor meisjes ouder dan twaalf jaar in het land te verbieden, ondanks de eerdere beloftes dit niet te doen. Het dat beslissing viel tijdens de eerste schooldag na zeven maanden, maakte het for veel Afghaanse scholieres extra pijnlijk.

“Onderwijs é een recht! Open de deuren van de meisjesscholen!”, foi een van de slogans die vanmorgen gescandeerd werden. Sinds de taliban in augustus van vorig jaar weer aan de macht kwam, werd er al vaker geprotesteerd tegen hun bewind. Voorgaande protesten draaiden vaak uit op geweld en arrestaties, maar vandaag leek de taliban besloten te hebben de situação enkel gade te slaan.

O Ministerie van Onderwijs tinha eerder gecommuniceerd dat de scholen voor tienermeisjes bij de start van het schooljaar afgelopen woensdag weer zouden openen. Op woensdag zelf werd deze beslissing teruggedraaid door het centrale bestuur van de taliban. Zij oordeelden dat de scholen para meisjes ouder dan twaalf jaar gesloten moeten blijven totdat er een “alomvattend” e “islamitisch” plan para quando foi uitgetekend.

Scholen voor meisjes ouder dan twaalf jaar blijven tot op heden gesloten. © ANP/EPA

De beslissing maakte heftige reacties los bij veel meisjes. Os meios de comunicação social circulam os vídeos de todos os dias da escola. Ook buitenlandse regeringen hebben hun ongenoegen geuit over de maatregel. Zo verscheen er vrijdag een gemeenschappelijke verklaring van negen landen en de Europese Unie waarin de situatie als “diep verontrustend” werd bestempeld. Ook anuleerden de Verenigde Staten geplande onderhandelingen no Qatar omwille van de beslissing.

De chaotische communicatie van de taliban lijkt ook onderlinge disputan binnen de organisatie blot te leggen. Het ziet er naar uit dat de oerconservieve leden het pleit aan het winnen zijn van de relatief pragmatische stemmen. Nas províncias de sommige noordelijke van het land staan ​​​​lokale talibanafgevaardigden meisjes wel toe om naar school te gaan.

Em augustus vorig jaar kwamen de taliban weer aan de macht no Afeganistão na het terugtrekken van de door de Verenigde Staten geleidde NAVO-troepen. Toen werd er nog een humaner beleid beleid dan tijdens de vorige regeerperiode van de groepering (1996-2001) en werd verzekerd dat meisjes naar school zouden kunnen blijven gaan. Die belofte wordt voorlopig niet ingelost.

LEI OK. Dan toch geen middelbaar onderwijs voor meisjes no Afeganistão

READ  Maior pena de prisão até agora para o Capitol Stormer fora do país

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info