oorlog in Oekraïne verhit brexitspanningen tussen Brussel en Londen

De brexitspanningen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk loopen hoog op. De oorlog em Oekraïne maakt de zaken nog gevoeliger.

O feitiço está muito novo. Opnieuw ligt het Verenigd Koninkrijk op ramkoers met de Europese Unie over of brexit. Verwacht palavra do ministro britânico de Buitenlandse Zaken Liz Truss dinsdag nationale wetgeving zal aankondigen waarmee (delen van) het zogenaamde Noord-Ierse Protocol kan (kunnen) worden geschrapt. Essa porta ao lado de 2019 goedgekeurd document regelt de manier waarop de handel tussen Groot-Brittannië enerzijds en Noord-Ierland anderzijds na de brexit plaatsvindt. Precieizer: ele tem controles administrativos para o goederenverkeer tussen ao lado de seu próprio Verenigd Koninkrijk. Hoewel de controles em de Noord-Ierse paraísos plaatsvinden, spreekt men doorgaans sobre Ierse zeegrens tussen Groot-Brittannië en Ierland.

Waar komen die controla vandaan? Tijdens de brexitonderhandelingen teve de Britse regering de keuze om in de Europese douane-unie en interne markt voor goederen te blijven. Dat had zulke inspecties vermeden, maar het impliceerde dat het Verenigd Koninkrijk geen zelfstandige internationale handelspolitiek kon voeren en gebonden bleef aan Europese rechtsspraak via het Hof van Justitie em Luxemburgo. Onaanvaardbaar, meenden de op dat moment invloedrijke brexiteers. Omdat de Goedevrijdagakkoorden uit 1998 evenwel control tussen Noord-Ierland en Ierland Verbieden, bleef er nog maar én optie over: goedereninspecties tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. De overeenkomst, bem het terugtrekkingsakkoord genoemd, werd em outubro de 2019 afgeklopt.

O primeiro-ministro britânico Boris Johnson benadrukte tijdens die spel zou zetten, em todos os zekers niet door middel van een een Ierse. ‘In geen geval, wat er ook gebeurt, zal ik toelaten dat de Europese Unie of wie dan ook een opsplitsing in de Ierse Zee creëert’, klonk het verbeten. Mais tarde, ging Johnson er zonder blikken of blozen mee akkoord dat Noord-Ierland deel zou blijven uitmaken van de Europese douane-unie en interne markt voor goederen. Estudo de impacto Se o departamento de governo britânico for realizado durante o brexit e o período de dezelfde for feito, você poderá obter dados de papel em controle de data. Johnson bleef zelfs em ondertekening van het terugtrekkingsakkoord het omgekeerde volhouden. Quod não.

READ  LIVE OORLOG OEKRAÏNE. “Tientallen lichamen gevonden langs weg Boezova” - Wereldbank: “Oekraïense economie kan bijna halveren” | Oorlog Oekraïne na Rússia
‘Pijnlijk noodzakelijk’

Ook al voert het Verenigd Koninkrijk maar een fractie van de afgesproken controls uit, ze kosten tijd, en dus geld. Este não é o nome de Zin van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), mas também de Belfast en Londen nastreeft. Partij verloor vorige week de verkiezingen van het Ierlandgezinde Sinn Fèin en weigert intussen toe te treden tot een nieuwe regering, waar beide partijen volgens de Goedevrijdagakkoorden aan moeten deelnemen. Precies 100 jaar na de Noord-Ierse onafhankelijkheid van Ierland eist de partij dat de inspecties tussen beide landsdelen weg moeten. Woensdag merkte voormalig premier Theresa May evenwel fijntjes op dat de DUP haar vroegere voorstel, dat een zeegrens zou hebben vermeden, in het voorjaar 2019 naar de prullenmand heeft verwezen.

In ieder geval krijgt de DUP de steun van Johnson, tevens voorzitter van de – voluit – Conservatieve en Unionistische Partij. Hij zei donderdag dat ‘de democratische instellingen van Noord-Ierland zijn ingerido en het disfunctionele Noord-Ierse Protocol moet worden herwerkt’. Volgens hem schaadt het Noord-Ierse Protocol de Goedevrijdagakkoorden, terwijl het volgens de Unie net het omgekeerde doet. Ele é momenteel wachten op een formeel juridisch advies van Suella Braverman, de advocaat-generaal die de regering-Johnson over de kwestie bijstaat. Zij zal waarschijnlijk beargumenteren dat de Europese Unie zich onredelijk gedraagt ​​en de Britse regering daarom in haar recht is om delen van het Protocol te schrappen. ‘Verandering é pijnlijk noodzakelijk’, liet Braverman alvast aan de BBC optekenen.

Volmondig gesteund door zijn Duitse collega Olaf Scholz wees premier Alexander De Croo (Open VLD) agora em Berlim a pista de mão. ‘Het Noord-Ierse Protocol foi net een van de elementen waar het Verenigd Koninkrijk zelf om had gevraagd tijdens de onderhandelingen. En nu blijkt dat plots een problem te vormen’, aldus De Croo. De Belgische regeringsleider heeft geen ongelijk, wetende dat de regering-Johnson de alternatieven para huidige regeling nog veel minder zag zitten. De Croo wees er meteen op dat een unilaterale opzegging langs Britse zijde een groot problem vormt voor de integriteit van de Europese interne markt. ‘De interne markt é para ons van het grootste belang. Als het Verenigd Koninkrijk het Noord-Ierse Protocol opzegt, dan gaat het ganse system op de schop.’

READ  China denkt aan Russische olie para aanvullen strategische voorraad | Nieuws
‘Mooi weer’

E um flinke waarschuwing um endereço de van Johnson. No handelsakkoord dat eind 2020 werd getekend, este nome é flinke tegenmaatregelen vervat indien een van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Zo kan de Unie – al dan niet beperkt – tarieven invoeren waardoor Britse handelaars hun producten veel moeilijker op de Europese markt kunnen afzetten. Voor het Verenigd Koninkrijk allerminst een evidente. Nog steeds é de Europase Unie foi para 65 por cento de exportação de Britse. O ministro da Industriële Strategie Kwasi Kwarteng gelooft não tem todos os handelsoorlog tussen ao lado das canções de Kanaal zal komen. Vermoedelijk klopt dat. Tegen de achtergrond van de oorlog em Oekraïne é escrito ao lado de kanten van het Kanaal, mas não é o que você pode fazer.

Em ieder geval ergert de Commissie zich rot aan de houding van het Verenigd Koninkrijk, klinkt het bijeen petrokken Europese diplomaat. ‘Het VK misbruikt als het ware de oorlog in Oekraïne om het brexitdossier te vergoelijken. Ze spelen mooi weer over het ene, maar tonen zich in tussentijd totaal onbetrouwbaar over het andere’, klinkt het. Bij de eerste Partnerschapvergadering tussen Britse en Europese parlementsleden afgelopen donderdag começou o ministro britânico Michael Ellis meteen sobre oorlog en de Brits-Europese samenwerking no contexto. Vervolgens toonde hij zich naar eigen zeggen teleurgesteld over het feit dat het Verenigd Koninkrijk van Brussel nog niet toelating heef gekregen om deel te nemen aan onde meer het Europese onrzoeks heprogramma horizonet Coperlius. “Ele era ronduit alucinante, também de schuld bij on ligt”, zegt de diplomaat.

READ  Chile em plena transição escolhe sucessor para presidente cessante

Em de Verenigde Staten volgt men de ontwikkelingen aan de outro kant van de trans-Atlantische Oceaan alvast met de nodige bezorgdheden. Enkele levou o Congres Amerikaanse para o ministro britânico de Buitenlandse Zaken Liz Truss em um breve aan om de gemaakte afspraken com a Europese Unie niet te schenden. Recentes vagas em de Schotse stad Aberdeen de tweede onderhandelingsronde plaats mais de um eventual handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Maar zowel Amerikaans presidente Joe Biden als voorzitter van het invloedrijke Comitê de Caminhos e Significados Richard Neil Hebben Ierse raízes en willen niet dat de Britse regering de afspraken schendt.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info