Oekraïense veiligheidsdienst pakt ‘verraders’ op: “Ik ben van gedachte veranderd” | Buytenland

De Oekraïense geheime dienst (SBU) é op zoek naar Russische colaboradores. In de regio rond Charkiv zijn bijna 400 mensen opgepakt. Viktor é daar een van. Volgens de Oekraïense autoriten prees hij Russisch president Poetin op sociale media. “Ik heb veel geschreven”, zegt eenneruze Viktor tegen de agentn van de geheime dienst. “Maar ik ben van gedachte veranderd.” Também de man vraagt ​​​​water met hem zal gebeuren, antwoorden de agentn enkel met: “Alles gebeurt volgens de Oekraïense wet”.


Redação


Última atualização:
13:49

Viktor é een Oekraïner van middelbare leeftijd. De Oekraïense geheime dienst (SBU) kwam hem op het spoor via mídia social, waar Viktor de kant van de Russische presidente Poetin koos. “Ja, ik steunde de Russische invasie erg. Ele me espetou. Ik ben nu van mening veranderd”, zegt Viktor conheceu o caule trillende. De SBU nam hem mee omdat hij de anticollaboratiewetten overtrad. Die gingen al snel na de invasie van Rusland in Oekraïne in voege. Viktor riskeert tot 15 jaar cel. Wie colaborado com Russen em daarbij doden op zijn geweten heeft, kan levenslang krijgen.

Ook de 86-jarige Volodymyr Radnenko kreeg bezoek van de Oekraïense veiligheidsdienst em zijn flat. Zijn zoon Ihor foi dan al aangehouden op verdenking van collaboratie met de Russen. De rookgeur hing er nog van bombardementen van een kwartier geleden waarvoor de Russische troepen de hulp zouden hebben gekregen van Ihor. De balans in de regio: twee doden en minstens negentien gewonden. Toen de agente weg waren, zei Radnenko aan AP: “Hij denkt altijd maar dat Rusland alles is wat er is”. De man voegde eraan toe dat als hij aan zijn zoon zegt dat niet hun eigen volk maar Russische fascisten hen beschieten, Ihor “daar alleen maar boos om wordt”.

READ  Kyle Rittenhouse, o adolescente que esfaqueou dois manifestantes nos Estados Unidos

“Verantwooding afleggen voor collaboratie é onvermijdelijk. Dat morgen de overmorgen zal gebeuren, é een andere vraag”, stelde de Oekraïense presidente Volodymyr Zelensky eerder. “Het belangrijkste is dat gerechtigheid onvermijdelijk zal geschieden.” Er wordt een “register van cooperaurs” obgesteld dat openbaar zal worden gemaakt, zei Oleksy Danilov, hoofd van de Oekraïense veiligheidsraad. Hij weigerde te zeggen hoeveel mensen em het hele land het doelwit waren.

Oekraïense veiligheidsdienst pakt cooperators op © AP

Steun for Russen komt vaker for bij Russischsprekende inwoners van de Donbasregio. Nog voor Rusland een oorlog começou em Oekraïne waren daar al meer dan 14.000 dodelijke slachtoffers gevallen de Strijd tussen pró-Russische rebellen e Oekraïense troepen.

“Een van onze hoofddoelen is dat niemand onze strijdkrachten in de tapete steekt”, zei Roman Dudin, hoofd van de SBU-afdeling van Charkiv.

Net als in ons land liggen beschuldichingen van collaboratie met de vijand historisch gevoelig in Oekraïne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwelkomden sommigen in de regio de invasie van nazi-Duitsland en werkten er zelfs mee samen. Dat teve que conhecer de jaren van stalinistische onderdrukking, zoals de opzettelijk veroorzaakte hongersnood die aan meer dan 3 miljoen Oekraïners het leven zou hebben gekost. De Russen hebben die vermeende link van sommige Oekraïners conheceu de nazi’s in het verleden vaker gebruikt als voorwendsel om democratische verkozen Oekraïense leiders te demoniseren, en dat ze ook nuido voor de Oreloge Russen.

Em Boetsja, o símbolo da gruwelijke Russische geweld in de orlog, dado cooperadores de binnenvallende troepen de name e endereçados por um ativista pró-Oekraïense e funcional na cidade de Kiev, volgens burgmeester Anatoly Fedoruk. Daarbij werden honderden burgers doodgeschoten met hun handen op de tapete gebonden, of hun lichamen werden verbrand door Russische troepen. “Ik zag zulke executilijsten, ingefluisterd verraders de porta. Natuurlijk zullen de Oekraïense autoriten deze mensen zoeken en straffen”, aldus Fedoruk.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info