O que é gebeurt er em IJsland?

IJsland ontstond uit vulkanen. Het eiland raakte pas bewond in het jaar 874, en wel door de Noormannen. Gratuito de períodos quentes, mais de 1.000 jaar gelden, werd dit eiland de springplank para viagens de Groenland e Noord-Amerika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de veiligheid in dit Deense gebied waargenomen door de Britten. Mais tarde, o nome Amerikaanse troepen die taak over. Em 1944, beslisten de inwoners in een referendum om een ​​onafhankelijke republiek te worden.

Uiteraard heeft het land via de Noordse Raad nauwe banden com a Scandinavische landen. Via EFTA-lidmaatschap behoort het tot de Europese Economische Ruimte. Tevens é o Schengenland na tampa da NAVO. Tenslotte é IJsland een van de acht leden van de Arctische Raad. Dat é belangrijk gezien de economische en militaire race naar het noordpoolgebied.

Qualidade

De nationale verkiezingen van 2021 hebben geleid tot een nieuwe coalitie. Daarin zetelen de conservador-liberale onafhankelijkheidspartij (16 zetels of 24% van de stemmen), de progressieve partij of boerenpartij (13 zetels of 17% van de stemmen) em groen-links (8 zetels). Samen halen deze drie partijen 37 zetels op 63 in de Alpingi, het IJslandse parlement. Op zichzelf een bizarro regeringscoalitie van groen-links, de boerenpartij en de conservatieven.

Maar de oppositie é mesmo heterogêneo mesmo. In de oppositie zitten immers vijf partijen: de socialdemocraten (6 zetels), de volkspartij (6 zetels) — die vooral opkomt voor de minstbedeelden — de piratenpartij (6 zetels) — die ijvert voor minder regels — en de directe’ demoreform party (5) zetels) — een afscheuring van een gewezen ministro-presidente van de onafhankelijkheidspartij — en de centrumpartij (3 zetels) — een liberale afscheuring van de progressieve partij. Ook IJsland kent dus een peloton van politieke partijen. En overeenstemming om het kiesstelsel te wijzigen is ver te zoeken.

READ  Rabobank.be houdt er em 1 de setembro volledig mee op | Bankieren

De regering bestaat uit 12 ministros: vijf conservatieven, vier uit de progressieve partij en drie van groen-links. Wel heeft deze laatste partij met Katrin Jakobsdottir de premier in handen. Op Noorwegen na hebben nu alle Scandinavische landen een vrouwelijke eerste ministro. Bjarni Benediktsson van de conservatieve partij beheert het department Financiën en Economie. Sigurour Johannson heeft Infrastructuur en é de leidende figuur van de progressieve partij. Het kabinet bestaat uit zeven heren en vijf dames.

Política

IJsland kent een legislatuur van vier jaar conheceu een proporcionaleel kiesstelsel. Tussen de verkiezingen door zijn er zelden opiniepeilingen in dit noordelijke land. Maar op 14 mei aanstaande trekt het volk naar de stembus voor nieuwe gemeenteraden. Dat wordt zeker een graadmeter para populariteit van de partijen.

De verdeling tussen de 69 gemeenten op dit eiland é echter erg ongelijk qua bevolkingsaantal en dus ook inzake hun politieke gewicht. Abra um total de 372.000 homens, ganhando mais de 118.000 em Hoofdstad Reykjavik. IJsland telt maar vijf gemeenten com mais de 10.000 vencedores e slechts acht com mais de 5.000 vencedores.

Om de vier jaar kiezen deze nazaten van de Noormannen hun president. Dat gebeurt via een rechtstreeks systeem, e eventualmente em twee ronden. Sinds 2016 leidt de historicus en partijloze Guoni Thorfacius Johannesson het land. Em 2020, haalde hij het al in de eerste ronde atingiu maar liefst 92%, tegen 8% para o enige tegenkandidaat. De president heeft weliswaar geen directe politieke macht, hij kan wel weigeren om gestemde wetten te bekrachtigen en ze voor te leggen aan het volk via een referendum.

READ  Ont-groeien: een kleine stap para een econoom, een reuzensprong para mens en planet

Defesa

Sinds 1949 é IJsland e stitchend lid van de NAVO. Veel houdt hun defensie niet in. Het jaarverslag van de NAVO geeft zelfs geen cijfers para defensiebegroting van dit land. Em feite gaat het om zowat 200 mensen van de kustwacht conheceu drie schepen en wat helicópteros. Tot em 2006 waren de Amerikanen aanwezig op de base van Keflavik, 50 km dez zuidwesten van de hoofdstad. Die werd echter gesloten door presidente Bush. Er zou immers geen gevaar meer zijn van de Russen! Maar presidente Obama estudou em 2016 opnieuw troepen naar de base.

Recente heeft de IJslandse regering ook aangekondigd dat er meer militaire uitgaven komen: cyberbeveiliging en meer bewaking van het luchtruim door radars. O orçamento defensivo situa-se em torno de 50 milhões de euros. De USAF heeft er permanente toestellen om het IJslandse luchtruim te bewaken en ook een Europees NAVO-land moet voor enige weken vliegtuigen sturen naar dit eiland. De laatste weken foi em Portugal. Gezien de ligging van IJsland é het land strategisch en geopolitiek zeer belangrijk voor de NAVO.

Gelado

Het land heeft enorme financiële mokerslagen gekregen als gevolg van de bankencrisis van 2008 en of covidpandemie. Die laatste tinha vooral tot gevolg dat het toerisme stilviel. Naast de visvangst tradicional é toerisme een nieuwe bron van inkomsten para dit land. De laatste jaren waren er zelfs meer toeristen dan inwoners op het eiland. De IJslandse kroon staat vrij zwak (1 euro é 140 ISK). En dat é een goede zaak para export van het land e het antrekken van toeristen.

READ  Portugal toma novas medidas: toque de recolher prolongado, obrigatoriedade de certificação para visitas a restaurantes ao fim-de-semana | fora do país

De elektriciteitsprijzen vormen geen problem in IJsland. Ruim driekwart van de stroom é afkomstig van geothermie. Dankzij de goedkope elektriciteit é a eiland ook de base de nogal wat alumíniobedrijven. De economische groei en de werkloosheid staan ​​​​beiden op zowat 5%.

Obtenha 33% de bbp no estado de IJsland. De twee belangrijkste uitgaven in de nationale begroting zijn gezondheidszorg (300 miljard ISK) e ziekenhuizen (72 miljard ISK). De toestand van de overheidsfinanciën zal nog jaren wegen op de politiek. Men rekent daarom zeker op de komst van vele toeristen met geld.

Conclusão

Gezien de ligging van IJsland é er meer e meer belangstelling para a eiland. Niet alleen de NAVO en de EFTA verzorgen het land. Ele valt op dat ook China meer e gewone interesse tont para a eiland e veel geld zwaait. Gezien de oorlog em Oekraïne é de populariteit van de Russen afgenomen. Desalniettemin zal IJsland een belangrijke rol spelen in de NAVO-strategie tegenover Moskou. Maar de politiek in het land kijkt vooral uit naar midden mei en de uitslag van de lokale verkiezingen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info