O casamento de Spinoza em Amsterdam gecanceld

Spinoza (1632-1677) é o grande filósofo holandês. Aqui você encontra o Waterlooplein em Werd een symbool van vrije meningsuiting. Maar em Amsterdã com Spinoza gecanceld. Het Stadsarchief heeft zijn ‘banbrief’. Deze breve é ​​sinds 27 de julho de 2012 het ‘netwerk van de Canon van Nederland’.

Baruch Spinoza foi em 1632 geboren em Amsterdã. Lang werd gedacht da família em Vlooienburg woonde. Vlooienburg é a eilândia aangelegde em Amstel waarop nu het stadhuis (de Stopera) staat. Maar nu vindt men het waarschijnlijker dat de Spinoza’s aan de aangrenzende Houtgracht woonden, vlak bij waar nu de Mozes em Aäronkerk staat. Zijn ouders waren uit Portugal gevluchte Joden.

De rechthoek em het midden é Vlooienburg. In deze buurt groeide Spinoza op.

De Houtgracht em 1867. Tegenwoordig gempt. Aqui você encontra o Waterlooplein.

Handel

De Moeder van Baruch Spinoza overleed en werd op de Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel begraven. Toen ook vader overleed, nomeie Baruch e zijn broer Gabriël de handel em wijn, olijfolie, vijgen en amandelen over.

Tolerância no pragmatismo

Amsterdam estava em 17e eeuw waarschijnlijk de meest vrijzinnige stad ter wereld. Het katholieke stadsbestuur foi afgezet en de protestantse bestuurders waren voor die tijd extreem tolerante.

Het bestuur wilde geen goddienstconflicten in de stad, dus de katholieken konden min of meer hun gang gaan in schuilkerken. Ook de Joden, die op veel plekken vervolgd werden, konden hier veilig leven. Ze bouwden zelfs 2 grote synagogen de Jonas Daniël Meijerplein.

De economie van de stad draaide om handel en dat leidde tot pragmatisch bestuur. Handel, tolerante, pragmatismo, oportunismo e winst gingen samen. De stad werd steenrijk en werd een vrijplaats para belangrijke filosofen, schrijvers e drukkers.

READ  Preço do Bitcoin em busca de mais volatilidade na parte inferior »Crypto Insiders

De Bijbel als mensenwerk

De razend intelligente Spinoza werd hierdoor gevormd. Spinoza ainda era “racionalista” em geloofde daarom niet dat God zich aan een profet had geopenbaard. Hij dacht dat de Bijbel porta mensen geschreven era. Dat God Mozes de Tien Geboden persoonlijk gaf, vond hij ook onzin. Spinoza dacht dat alles in het universum 1 Natuur vormde, die hij ook God noemde. De mens é dan een klein onderdeel van het heelal en zeker niet de ‘kroon op de schepping’. Deze ideeën gingen ook in het vrijzinnige Amsterdam te ver.

Baruch Spinoza

Espinosa verde

Spinoza werd aangevallen door een man met een dolk en vluchtte naar Ouderkerk. Daarna volgde em 1656 de beroemde ban van Spinoza door de Joodse gemeenschap. Ele foi een extreem harde banvloek:

‘De Heren van de Raad van Ouderlingen delen u mee dat zij onlangs op de hoogte zijn gebracht van de slechte meningen en handelingen van Baruch de Espinoza en geprobeerd hebben hem op verschillende manieren e com os comentários de diversos Belterugtenj. Aangezien zij echter geen verbetering bereikten integendeel dagelijks meer belas informações ontvingen over the verschrikkelijke ketterijen the hij bedreef e onderwees en van de monsterlijke handelingen die hij beging.

Vervloekt zij hij bij dag en vervloekt zij hij bij nacht; vervloekt zij hij bij zijn uitgang e vervloekt bij zijn ingang. Deus zal hem niet vergeven. Gods tourn en gramschap zullen tegen deze man ontbranden en alle vloeken over hem uitstorten die in het Boek van de Wet beschreven zijn. En God zal zijn naam van onder de hemel uitwissen. Wij verordenen dat niemand mondeling of schriftelijk contact met hem onderhoudt, niemand hem enige gunst bewijst, niemand onder een dak met hem slaapt of binnen vier el bij hem in de buurt komt, nieverge vare een sch ven door hem

READ  “Bilhões precisam investir em infraestrutura” - D-Standard

Canon van Holanda

A origem de van deze banvloek está na parte de trás do Stadsarchief no ano passado, com 2 outros zaken van ons Stadsarchief deel uit van het ‘netwerk van de Canon van Nederland’. Os outros 2 dias e uma lijst encontraram madeira em Sranantongo, muitas vezes no Suriname, e também em De Bazel, waar het Stadsarchief in zit.

De banbrief

Denk Zelf na

Spinoza começou em Rijnsburg e depois em Den Haag. Hij werd een van de belangrijkste filosofen ter wereld. De teruggetrokken Baruch werd beroemd en leefde van het slijpen van lenzen. Op zijn 45e stierf hij aan TBC. Tijdens zijn leven werd heel weinig van zijn werk gepubliceerd; em feite foi hij zelfs in de tolerante Republiek der Nederlanden min of meer gecanceld.

Hoewel zijn filosofie moeilijk é, staat hij bekend als vrijdenker, racionalista e verdediger van de menselijke vrijheid. Hij foi een ‘mantido van de geest’. Spinoza liet zijn gedachten niet afhangen van de macht en mening van anderen, maar dacht zelf na. Daarvoor betaalde hij een hoge prijs.

Beeld van Spinoza bij de Stopera. ‘Het doel van de staat is de vrijheid’, staat op de sokkel.

Niet vanzelfsprekend

Veja no hedendaagse Amsterdam spreekt de veelgeroemde ‘tolerantie’ niet voor zich. Zo werd 2 de novembro de 2004 de vrijdenker Theo van Gogh juist em Amsterdam vermoord. En ook nu worden mensen gecanceld en uitgesloten als ze niet de ‘juiste mening’ hebben.

De Britse schrijver George Orwell zei het zo: ‘Als vrijheid iets betekent is het het recht anderen te zeggen wat ze niet willen horen.’

READ  As vendas de máscaras FFP2 estão crescendo exponencialmente: eis o que você deve prestar atenção ao usá-las

George Orwell (1903-1950). Orwell waarschuwde tegen de ‘gedachtenpolitie’.

No livro ‘Denk vrij!’ uit 2021 geven 11 Amsterdamse raadsleden hun visie op het vrijdenken. Em de inleiding schrijft burgemester Femke Halsema: ‘Ok nu nog betalen echte vrijdenkers vaak een te hoge prijs voor hun eigenzinnigheid. Ze worden geïntimideerd, bedreigd en het beste geval belachelijk gemaakt als hun eigenzinnigheid zich slecht met de tijdgeest verdraagt.’

Halsema roept op om ook verdraagzaam te zijn naar onwelgevallige meningen. slogans Koketteren met mooie is niet genoeg; ze moeten ook nageleefd worden. Vrijuit denken en spreken é niet vrijblijvend. Nós zijn het Spinoza verplicht.

Spinoza está em um jato de 1.000 florins.

Mais molhado

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info