noodkreet sobre zorg aan mensen com dementie

“Het kan een mooi beroep zijn, maar alleen als je erkent dat het óók lelijke en pijnlijke kanten heeft.” Dat zegt ouderenpsycholoog Sarah Blom sobre de zorg aan ouderen met dementie. Ze schreef een artikel sobre een sterfgeval mevrouw Maat, die dementie had, dat veel stof deed opwaaien.

‘Onze hulp é helaas te laat gekomen. Mevrouw Maat é superado como um gevolgen van uitdroging, algehele verzwakking. Ze está em coma geraakt. Nader onderzoek naar haar doodsoorzaak zal niet plaatsvinden, net als bij vele anderen die op deze manier de dood vinden.

Maar wij weten de doodsoorzaak maar al te goed, een pijnlijk besef dat mij al 2 dagen flinke buikpijn bezorgt: een total gebrek aan vaardigheden en kennis in de omgang met de mens met dementie. Hoe pijnlijk ook, dit komt in nog veel te veel gevallen neer op leven of de dood.’

Dit fragment komt uit het persoonlijke verhaal ‘Rust zacht mevrouw Maat Het spijt mij, onze hulp komt para u te laat’ van ouderenspycholoog Sarah Blom, dat ze onlangs publiceerde. Het gaat over een vrouw met dementie die alle hulp weigerde en niet wilde eten. Ze zei overal ‘nee’ op. Haar verzorgers zaten conheceu de handen em het haar.

Algehele verzwakking

De patiënt werd ‘die agressieve vrouw’ waar geen land mee te bezeilen viel. Op zeker moment, constateert Blom, lag ze ‘al 21 uur zonder eten, drinken, medicijnen en verzorging op bed’. Maar ja, eigen keus van de patiënt, dat moest gerespecteerd worden. Ze stierf ‘aan uitdroging en algehele verzwakking’.

Blom: “Dat ‘nee’ werd verstaan ​​​​als: ‘Ik wil niet drinken’. Maar het betekende eigenlijk: ‘Ik begrijp je vraag niet’.”

© Aangeboden porta RTL Nieuws


Haar ‘inbox explodierde’ na publicação de het verhaal, zegt ze. “1,4 miljoen mensen hebben het gelezen. Dit voorbeeld is namelijk geen uitzondering. Iedereen in de zorg herkent het”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Zorgverleners herkennen zich no verhaal van mevrouw Maat. Ook de Alzheimer Nederland em Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland tem problemas (zie kaders verderop in dit verhaal).

READ  Minder verkoudheids- en griepklachten em 2021

De zorg voor mensen met dementie é – em tegenstelling tot het ideale plaatje – vaak moeizaam en frustrerend. Veel verzorgers beginnen eraan conheceu onrealistische verwachtingen en te weinig kennis. Juist daardoor loopt de situatie vaak uit de hand, é o stellige overtuiging de Blom e seus conselhos consulentes geeft aan dit soort zorgverleners.

Ideal plaatje klopt niet

Dat zorgverleners vastlopen, é eerder regel e uitzondering, volgens Blom. Alleen krijgen nós dat zelden te horen. Dat moet anders, vindt ze. Mede daarom publiceerde ze het verhaal over mevrouw Maat.

Een belangrijke oorzaak é volgens haar ‘het ideaalbeeld’. De zorg kampt conheceu een ernstig tekort aan personeel. Om nieuwe krachten te werven, stuurt de sector een ideal plaatje de wereld in. “Je kent ze wel, de photo’s van verzorgenden met patiënten. De armen innig om elkaar heen geslagen. Iedereen vrolijk lachend. Kom erbij, de zorg voor deze mensen is fantastisch!”

Estrutura da zona de ferrugem

Helaas é dat een nogal eenzijdig beeld, vindt ze. “De zorg voor mensen met dementie zit in een moeilijke, zorgwekkende phase. De scholing schiet tekort. Het beleid is er steeds meer op gericht dat iedereen de regie over zijn eigen leven Weft behout orgal Zolt. met een zekere vrijheidsbeperking. Maar dat kunnen mensen” conheci dementie vaak niet meer zelf. Dus je moet hun wensen respecteren.”

Terwijl, vindt Blom, mensen com dementie vaak juist baat hebben bij structuur. “Net als bijvoorbeeld mensen met autismo. Als grenzen en structuur wegvallen, kunnen ze juist angstig en onrustig worden.”

Tegelijk vertonen mensen com dementie steeds meer afwijkend gedrag, zegt de psycholoog. Heftiger gedrag ook. “Je wordt uitgescholden voor kuthoer. Mensen kunnen seksueel ontremd zijn en je betasten. Sommigen willen de hele dag eten, anderen weigeren juist te eten.”

READ  A gonorreia de uma DST pode ser tratada com o antibiótico Ertapenem

Zorgverlener totalmente exagerado

Mantelzorgers en zorgpersoneel komen onvoldoende voorbereid in the situatie terecht. “Ze zijn er meestal totaal door overdonderd. Op school leren ze vooral technische handelingen. Maar omgaan met moeilijk of extreem gedrag, dat kennen ze niet. Dan blokkeer je.”

“Ik zie het zelf bijna dagelijks”, vertelt Blom. “Het gebeurt vaker dan je denkt. Ik speel de theatervoorstelling Dag Mama, die gaat over de zorg voor deze ouderen, door het hele land voor mantelzorgers en zorgprofessionals. Henderden mensen spreken me aan’ be zejingdel’s en zejingdel. : ‘Ik heb vanavond meer. geleerd dan tijdens mijn hele opleiding’.

Reaja Julie Meerveld, Alzheimer Nederland:

“Nós herkennen het beeld dat Sarah Blom schetst e nós zijn het erg met haar eens. Ele é van groot belang dat verzorgenden e verpleegkundigen die werken met mensen met dementie, daadwerkelijk weten hoe ze om met hennen dementieten complicate vertonen

Dat geldt para huidige groep medewerkers die beter geschoold moet worden tijdens het work, maar ook para toekomstige medewerkers. Ele é crucial que omgaan conheceu o homem com a demência e uma vasta palavra de estudo sobre o currículo de preenchimento para verzorgenden e verpleegkundigen.

Daarnaast moet in het verpleeghuis meer persoonsgericht gewerkt kunnen worden. Ieder mens é anders en verdient de bejegening en verzorging die bij hem of haar passado.”

Bijkomend problema é dat het ‘bijna niet meer benoemd mag worden’, sinalizador Blom. “Ele é natuurlijk gewoon probleemgedrag, maar dat mag je niet meer zeggen. Je moet het tegenwoordig onbegrepen gedrag noemen. Dus dan ben jij, de mantelzorger of verpleegkdelige, degene die het niet de niet niet begrijjer.”

Stress bij verzorgers

En zo drijven de wereld van mensen com dementie en de wereld van hun verzorgers verder en verder uit elkaar, meent ze. Alle partijen zijn het slachtoffer. A pessoa conheceu dementie krijgt onvoldoende kwaliteitszorg, de verzorger heeft last van spanning en stress, en zorgpersoneel zoekt zijn heil elders, waardoor de werkdruk verder toeneemt. “Terwijl ze vaak zó goed zijn in hun werk. Ze willen juist iets betekenen voor andere mensen.”

READ  Parece que o vírus do Nilo Ocidental desapareceu de nosso país

“En vergeet niet”, benadrukt de psycholoog, “verzorgers zijn zelf ook vaak kwetsbare mensen. Daar denken we niet genoeg over na. Velen kampen zelf met issues als mishandeling, verlating en kinderwonden. verliezen vaak hun gevoel voor empathie. Ze kunnen vaak erg kwetsende dingen zeggen. Die frustratie komt er nog bovenop.”

Een eenvoudige oplossing é er niet, erkent Blom. “Er moet meer geld voor scholing worden vrijgemaakt. Scholing die aansluit bij de praktijk. Want veel kennis bereikt die mensen niet, en dat is doodzonde. En: benoem ook de problemen. Want het kan een mooi beroep jear zijent. dat het óók lelijke en pijnlijke kanten heeft.”

Reactie belangenvereniging verpleegkundigen

“Het grote probleem is dat er steeds meer mensen met dementie zijn en steeds minder personeel”, zegt Thijs den Otter van Verpleegkundigen e Verzorgenden Holandade belangenvereniging van verpleegkundigen.

Den Otter benadrukt dat het zwaar werk é dat onderschat wordt. Hij geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat personeel grote behoefte heeft om bij te scholen en meer les te krijgen in hoe je het gedrag van mensen met dementie beter kunt begrijpen.

Volgens hem worden mensen conheceu corcéis dementie mais tarde opgenomen. Dan zijn patronen er al ingesleten en é het voor personeel moeilijker om hen te doorgronden. “Er is nu onvoldoende tijd voor.”

Ook zijn er veel wisselingen in personeel, wat het contact niet beter maakt. Een oplossing para problemas de ziet hij niet direct, maar een budget para opleiding zou volgens Den Otter een begin zijn.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info