Niet gastekort, wel torenhoge gasprijzen zijn het grootste gevaar nu Rusland de kraan steeds meer dichtdraait

Tal van Europese landen bereiden noodplannen for nu Rusland de gaskraan steeds meer dichtdraait. Ook em België worden afschakelplannen op punt gesteld. All lijkt een greenre stijging van de gasprijzen het grootste gevaar te worden. ‘Het resterende gas zal verkocht worden aan de hoogste bieder.’

Jorn Lelong

“Als de situatie blijft zoals ze nu is, dan mogen we voor de meerderheid van de Europese landen spreken van een gascrisis. Niet dat we nu zonder gas komen te zitten, maar tegen komende winter moet er toch dringend wat veranderen om tekorten te vermijden.” De Nederlandse energie-expert Cyril Widdershoven ziet hoe Rusland Europa onde druk weet te zetten door de gaskraan almaar verder dicht te draaien.

Toen e mei energiereus Gazprom stopte met gás te alavancar aan de belangrijkste Nederlandse gashandelaar, reageerde energieminister Rob Jetten dat que geen impacto teve op Nederlandse huishoudens. Widdershoven verbaasde zich toen al over die ‘laconieke reactie’. Nu Gazprom vorige semana besliste om de gasleveringen mais perto da Itália na Holanda aanzienlijk te verminderen, moet Jetten zijn kar keren.

“Er is geen acuut tekort nu, maar we zien dat steeds meer en grotere landen worden afgeknepen”, zei Jetten. “Dus het é corcéis onzekerder de we onze opslagen genoeg kunnen vullen. Dat baart ons zorgen.” Net als Duitsland e Oostenrijk gaat Nederland weer meer electriciteit uit vervuilende steenkoolcentrales halen, om te vermijden dat de energievoorziening in de problemen komt. Daarnaast keert zowel Duitsland als Nederland bonussen uit bedrijven die hun gasverbruik weten te verminderen en sporen ze hun burgers aan om minder gas te verbruiken, bijvoorbeeld door korter te douchen. “Elke kuub gas telt”, aldus Jetten, die sprak sobre ‘het eerste niveau van de gascrisis’.

READ  Comissão Europeia gaat em beroep para miljardenboete Intel para benadelen AMD - IT Pro - Nieuws

Em Bélgica?

Staat dat ons land ook te wachten? Die kans é kleiner. Waar Duitsland bijvoorbeeld een der de zijn gas na Rússia haalde, komt in België slechts 4 tot 6 procent van het gas uit Rusland. België haalt zijn gás vooral uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, e ook vloeibaar gas (lng) vanuit landen als Qatar speelt een belangrijke rol. Dankzij de grote lng-terminal em Zeebrugge é België zelfs een belangrijke doorvoerhaven voor Europees gas. Van het gas dat em Zeebrugge aankomt, é slechts een derde voor de Belgische markt. Twee derde gaat naar het buitenland, zoals Nederland en Duitsland.

null Beeld Bundesnetzagentur

Beeld Bundesnetzagentur

Ook positivo: de gasvoorraden zijn op dit moment al voor 60 procent gevuld. Vorig jaar rond hetzelfde tijdstip zaten we pas aan 45 procent. “Nós zijn goed op weg de EU-doelstelling te halen om tegen de winter onze voorraden met 80 procent te vullen”, zegt Rudy Van Beurden, woordvoerder van de gasnetbeheerder Fluxys.

Toch werkt ook onze federale regering aan de verfijning van noodplannen voor het geval er een gastekort zou ontstaan. Die noodplannen bestaan ​​uit verschillende fases. Antes de mais nada, as fases da palavra são usadas para abrir o mercado, a porta é aberta e feita com alavancas em netbeheerders uit naburige landen. Agora, derde fase, alarmfase, vraagt ​​​​de regering aan bedrijven en burgers on vrijwillig het gasgebruik te minderen. Volstaat dat niet, dan treden afschakelplannen para a indústria em trabalho.

Bevraging van bedrijven

Op vraag van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) doet de FOD Economie een bevraging bij meer dan duizend bedrijven, meldt De Tijd. Bedoeling é te weten te komen welke mogelijkheden bedrijven hebben om met minder gasverbruik te blijven functioneren. Dat verschilt nogal van bedrijf tot bedrijf, vandaar dat Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers, vraagt ​​​​especifieke richtlijnen por setor op te stellen.

“Glasovens en ammoniakproducenten zijn bijvoorbeeld erg afhankelijk van gas”, zegt algemeen diretor Peter Claes. Além disso, você pode criar um produto para verminderen. Je kunt niet één richtlijn voor al die verschillende sectoren hanteren.” Febeliec pleit er ook voor om, naar het voorbeeld van Duitsland en Nederland, bedrijven financieel te vergoeden als ze vrijwillig hun gasverbruik verminderen. O Ministro Van der Straeten irá dar-se conta de resultados de van de bevraging afwachten.

Anders dan bij de afschakelplannen voor elektriciteit, waarbij verschillende zones van het land om beurten tijdelijk zonder stroom worden gezet, is het bij aardgas niet de bedoeling dat de toevoer volledigt stil komgen Bovendien é um princípio solidário na UE, dat bepaalt dat als de gastoevoer voor essentiële diensten als ziekenhuizen en gezinnen in het gedrang zou komen, naburige lidstaten verplicht gastelikbajn.

Toch betekent dat niet dat België niets te vrezen heeft. Als Moskou doorduwt en tal van EU-lidstaten haastig op zoek moeten naar nieuwe bronnen, kunnen de gasprijzen in heel Europa sterk oplopen. “Zeker omdat China ook op zoek gaat naar gas nu het uit lockdown komt”, zegt Widdershoven. “En op veel extra gas uit de Verenigde Staten moeten we niet rekenen, want Biden zal het zelf willen houden om de midterm-verkiezingen te winnen. Het resterende gas zal verkocht worden aan de hoogste bieder. Het komt dus neer op de vraag: zijn wij in staat de hoogste prijs te betalen?”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info