Ivo Victoria é schrijver van Alles está ok. Hij woont en werkt em Amsterdã. Zijn coluna verschijnt tweewekelijks.
Natuurlijk voelt het niet goed wanneer je vlucht naar Barcelona van 24 euro wordt gecanceld vanwege een staking, maar in wezen is het een uitstekende zaak. Ola! Rustig aan conheceu os dreigmails, me ouça.
Er heerst al enige tijd een grote schaarste aan personeel. Waar zijn die mensen naartoe? Hebben ze collectief de lotto gewonnen? Waren het allemaal wappies en wonen ze nu em Portugal? Niemand fez xixi. Maar eindelijk hebben de overgebleven werknemers het in de smiezen: schaarste is macht.
Ele trabalha. Em Schiphol kreeg het personeel na ‘wilde’ apostando een zomertoeslag die kan oplopen tot 850 euro (!) por maand. Ook na de zomer zullen ze for meer verdienen. Bom para eles.
Dat ook in andere sectoren, zelfs in België – een land dat tot verbijstering van de rest van de wereld nog steeds een automatische loonindexering kent – werknemers die macht gaan uitspelen, geeft aan dat het water menigeen esten aanat de. De oorlog, de energie- en stikstofcrisis: niet leuk natuurlijk, maar ze zetten wel op scherp wat al veel langer misgaat.
Hoe vaak é de afgelopen jaren immers niet bewezen dat de enorme economia groei van de voorbije decennia er nauwelijks toe heeft geleid dat het inkomen van een regulier huishuden explode steeg? Ondertussen werd de positie van de werknemer uitgehold via flexcontracten, schijnzelfstandigheid, en wat al niet meer. Allemaal aangetoond en dryubbel uitgelegd.
Maar de miljoenenbonussen en de dividenden bleven de poucos sortudos om de oren vliegen en onze regeringen dado geen krimp. De groei foi heilig en het plebs stemt toch wel weer op jou zolang je op tijd en stond wat wat catchy oneliners over migranten en de maximumsnelheid op de snelweg debiteert.
Nu lijkt er iets veranderd. Bij PostNL weten ze intussen dat je niet meer ongestraft werknemers kan (laten) uitknijpen. De Nederlandse regering heeft anangkondigd dat Schiphol estrutura moet krimpen – een sensacional ommezwaai nadat de luchtvaartlobby diezelfde regering jarenlang em haar binnenzak had.
Cortom. Als nu ook de consumidor zich eens gaat realizado dat een vlucht van 24 euro geen mensenrecht is, maar wel betekent dat iemand anders de prijs betaalt. Dat het para je levensgeluk niks uitmaakt wanneer een pakketje niet binnen 24 uur geleverd is. Om maar te zwijgen van de onderbetaalde verpersoonlijking van onze eigen luiheid, genaamd de flitskoerier.
Sim, também é melhor zou indalen bij ons allemaal dat de woede van de uitgeknepen werknemer die het vuile werk opknapt en nu zijn kans ruikt, dat die terecht is? Welnu, wie weet vinden we onszelf dan straks, wanneer alle ellende voorbij is (dedos cruzados) zomaar terug in een net iets rechtvaardigere wereld – het idee!
Maar ja, om dat te zien moet je willen accepteren dat jouw particuliere situatie niet ‘de werkelijkheid’ is, en durven kijken naar het totaalbeeld. Hé, verdomme, altijd dat totaalbeeld. Waarom is er nooit iemand die daar op voorhand eens wat langer over nadenkt?
“Pakar media sosial. Ahli kopi pemenang penghargaan. Penjelajah umum. Pemecah masalah.”