Na anderhalf jaar heeft Theo nog steeds dag en nacht zorg nodig: de impact van een ic-opname met corona is groot, blijkt uit onderzoek

Driekwart van de coronapatiënten die op de ic hebben gelegen, heeft een jaar na opname nog klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Theo van der Hulst é zo iemand. Bijna 2 jaar na dato ondervindt hij nog elke dag de gevolgen van corona.

Nietsvermoedend gengen de toen 69-jarige Theo en zijn vrouw Rina op vakantie, een busreis door Zwitserland. Helaas werd de goedlachse vrachtwagenchauffeur eenmaal thuis zo ziek door het coronavirus dat hij bijna 7 maanden op de terapia intensiva mais doorbrengen. Sinds anderhalf jaar é Theo weer thuis, maar progressie é er nauwelijks.

Verpleeghuis de thuis

“Tivemos een heel leuk leven, waren sportief, reisden veel. Helaas kan dat allemaal niet meer. De tennis- en skispullen heb ik deur uit gedaan”, disse Rina van der Hulst. Haar man ligt boven te slapen. Op de vraag of het beter met hem gaat sinds hij thuis is, antwoordt ze van niet.

“Na het verblijf in het ziekenhuis era de keuze: óf naar huis óf naar een verpleeghuis, Theo heeft nog steeds dag en nacht verzorging nodig.” Maar een verpleeghuis dat deze zorg kan bieden é ver weg van Hilversum, waar het echtpaar woont. Daarom besloten ze dat Rina Theo thuis zou verzorgen.

‘Artsen hebben geen idee’

‘s Nachts ligt Theo aan de beademing en als hij wakker wordt, moeten er elektroden worden bevestigd op zijn lichaam, om zijn spieren te activeren. Daarnaast bezoeken ze dagelijks een revalidatiearts die hen onder andereondersteunt in ademhalingstechnieken.

“Ik denk eerlijk gezegd niet dat het nog beter wordt”, zegt Rina. “Die hoop hebben we een beetje opgegeven. Het enige wat zou kunnen helpen é um longo transplante. Maar dat doen ze niet meer als je boven de 70 bent en dat is Theo inmiddels.” Rina heeft het gevoel dat zij en Theo aan hun muito worden overgelaten. “Artsen lijken ook geen idee te hebben wat ze met hem aanmoeten.”

READ  4 anos | 'Ok wie griep heeft, blijft beter zoveel mogelijk thuis'

Theo kreeg corona, lag 7 maanden op de ic en is nog lang niet hersteld – video

Bijna 7 maanden lag Theo van der Hulst vanwege corona op de terapia intensiva. Zijn vrouw Rina nam al vaker afscheid van hem. Eind oktober mocht hij naar huis, maar hij is nog niet hersteld. “Ik kan een stuk loopen met de rollator, that is het.”

Helft heeft langdurige klachten

Uit de studie van het Radboudumc blijkt dat 75 procent van de 246 ondervraagde ex-covid-patiënten een jaar na hun ic-opname nog klachten hebben. Dit zijn voornamelijk lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid. Maar ook een verminderde conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid.

Naast lichamelijke klachten, komen ook mentale klachten regelmatig para. Een op de vijf COVID-19-patiënten ervaart gevoelens van angst of posttraumatische stress. Daarnaast heeft één op de zes mensen last van cognitieve klachten, zoals geheugen- de concentratieproblemen.

‘Excesso de gene’

O primeiro de klachten binnen de estudo de Radboud verschilt por pessoa, vertelt hoofdonderzoeker Marieke Zegers. Maar Theo não é nada de novo, mas não há muito tempo, mas também não é o que há de novo em coroa, no começo da pandemia.

“De klachten variëren van blijvend reuk- en smaakverlies tot erge vermoeidheid en amper kunnen lopen en ademen. Dat laatste is helaas geen exces”, weet Zegers. “Deze studie laat zien wat een ongelooflijke impact een ic-opname heeft op het leven van voormalig covid-patiënten.”

Tudo bem

Goede nazorg

Dat Theo en Rina het gevoel hebben dat ze tussen wal en schip vallen, begrijpt Zegers maar al te goed. “Zij zijn zeker niet de enige, de mailbox van ons secretariaat stroomt op het moment vol met reacties van patiënten die niet weten hoe ze verder moeten, die zich niet gehord voelen.”

READ  China registrou dois novos casos de gripe aviária H5N6 em humanos

Er is nog zo weinig bekend over de gevolgen op de lange termijn na een ic-opname door corona, vervolgt ze. “Met dez studie hopen we zorgverleners, zoals huisartsen, greenr te informaren zodat zij goede nazorg kunnen leveen aan mensen zoals Theo, kunnen doorverwijzen naar het juiste portaal. Maar daar gaheen tijd.”

Niet meer vooruitkijken

Mede met behulp van het zogeheten MONITOR-IC onderzoek onde ler o Radboudumc moet er uiteindelijk een duidelijk beeld komen van hoe voormalig covid-patiënten die op de ic hebbenegen de juisten hoe hulp gelp.

Hoe het Hilversumse echtpaar verdergaat? “Vooruit kijken doen we niet meer, we zien wat de dag on brengt. We hebben daarin geen keuze”, zegt Rina. Em haar stem klinkt wanhoop, maar ook vastberadenheid. Ze houden zich sterk, zo met z’n tweeën.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info