MS-patiënte Marga ziet op tegen komende hitte: ‘Ik kan en doe niks meer’

Marga Hemmes (57) conheceu argusogen naar de weersverwachting durante a semana de komende. Als MS-patiënt kan ze hoge temperaturen niet verdragen. Warmte-intolerantie komt vaak voor bij mensen met a esclerose múltipla. Bij het grote publiek é o relatief onbekend. “Het is een regelrechte ramp, de komende dagen kunnen voor mij niet snel genoeg voorbij zijn.”

Thuis in Bavel blijft Marga nu zoveel mogelijk binnen. “Ik zie echt heel erg op tegen de warmte. Ik kan niet functioneren en ik ben niet vooruit te branden. Ik heb last van mijn ogen, moeite om mijn arm op te tillen en dingen te onthouden. Ik doe soms mesmo boodschappen om acht uur’s morgens maar de rest van de dag kom ik niet meer buiten. Je voelt je daardoor geïsoleerd.”

Er zijn em Nederland zo’n dertigduizend mensen met MS. Door deze chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel hebben patiënten onde meer moeite met bewegen, zien of praten. Deze klachten nemen tijdelijk toe wanneer de termômetro omhoog schiet.

Niet iedereen ervaart dezelfde klachten
Goed nieuws é volgens Jeroen Musters van de MS vereniging Brabant West dat de extra sintoma zoals vermoeidheid, gevoelloosheid van de ledematen, wazig zien en concentratieproblemen weer verdwijnen wanneer de temperatuur daalt: “Ok niet iedereen ervaart dezelfde klachten. Er zijn patiënten die zelfs geen last hebben van warmte-intolerantie.”

Marga kreeg 28 jaar geleden de diagnostic MS, kort na de geboorte van haar jongste dochter. “Mijn wereld stortte in, totdat ik werd uitgekozen om mee te doen aan een proef met het allereerste remmende middel. Dat heef gered. Ik heb een aantal jaar geleden nog een serieuze schub (terugval, vermelho.) gehad. Maar nu é de situatie stabiel en heb ik mijn draai weer gevonden.”

READ  Tecnologia de inteligência artificial para combater doenças causadas por picadas de mosquitos

IJskoude ducha com água uit een bierkoeler
Eigenlijk net zoals voor iedereen geldt ook para MS-patiënten de komende dagen het advies om veel te drinken, verkoeling te zoeken en wat vaker een ijsje te eten. Marga besloot daar in het verleden nog een stapje bovenop te doen. Ze nome een ijskoude douche conheceu água uit een bierkoeler.

“Isso foi um método alternativo. Kraanwater foi niet koud genoeg dus daar moesten we wat op verzinnen. Nós konden bijeen café een oude bierkoeler op de kop tikken. Mijn handige man heeft dat ding in de badkamer aangesloten op de kraan. Nadat ik mezelf conheceu a água extra que gesproeid tinha, voelde ik me als herboren. Ik kon weer een aantal uurtjes vooruit want helaas was het maar een tijdelijk effect.”

Baat bij begrip
Naast fysieke middelen zoals een koude douche of het dragen van een koelvest hebben MS patiënten volgens Marga vooral ook baat bij begrip. “MS é, em tegenstelling tot een gebroken been, vaak onzichtbaar. Patiënten raad ik daarom aan om aandacht te vragen voor hun situação. Benoem het bijvoorbeeld em een ​​werkoverleg conheceu collega’s. Je bent nu eenmaal sneller vermoeid maar daardoor zeker niet zielig.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info