Michelingids gaat digital, verzamelaars balen: “De charme gaat toch wel een beetje verloren”

Pode ler a palavra de nieuwe Michelingids voorgesteld, al zal die enkel nog digital te raadplegen zijn. De culinaire bijbel groeide in 122 jaar tijd uit tot een culinair icon, maar die straks fysiek in handen nemen, zal niet langer mogelijk zijn. Daardoor kan verzamelaar Pieter Verheyde ook geen nieuwe jaargangen aan zijn imposante collectie toevoegen. “Ik begrijp de switch wel, maar de papieren versie was één en al charme.”

Ele montou boekje dat de Franse bandenproducent Michelin em 1900 durante a sua época na eigen land publiceerde – sinds 1904 ook in België – está em 122 anos uitgegroeid tot dé houvast voor bourgondiërs en fanaten van de betere keuken.

Begin twintigste eeuw lanceerden de broers André e Edouard Michelin de eerste, toen nog, beknopte gids om chauffeurs handige tips te geven. “Aanvankelijk foi een verzameling van adressen om de toen amper 3.000 automobilsten in Frankrijk te ondersteunen”, legt Pieter Verheyde (45) uit.

Hij runt, mesmo conheceu zijn echtgenote Caroline Pruvost, o restaurante Bekende Terminus em Watou, amigo op de grens conheceu Frankrijk. Een kleine twintig jaar geleden começou hij Michelingidsen te verzamelen.

“De eerste edities verzamelden garagens, Michelinverkooppunten, maar ook hotéis e restaurantes. Zo é simplesmente uma referência de um dos melhores ícones culinários autoriten de deze wereld.”

Maat de elenco

Em zijn restaurant heeft Pieter een volledige wand aan het in het oog springende montou boekje gewijd. “Hoeveel ik er exact heb, kan ik niet zeggen”, blaast hij. “Maar het zijn er zeker meer dan tweeduizend. Ik heb zelfs een speciale kast op maat laten made. Ik koester mijn collectie enorm.”

Ik ben nog altijd op zoek naar een gids uit 1900, het jaar dat Michelin het levenslicht zag

Pieter é gepokt en gemazeld in de horecawereld en deed ervaringen op bij liefst zes driesterrenrestaurants. “Ik werkte onder mais de Alain Ducasse em Parijs, Mônaco e Nova York, foi um de escória de Comme Chez Soi em Bruneau em Brussel e em Los Angeles stend ik mee aan de wieg van Bastide, waarmee we in amper zes maanden tijd een Michelinster behaalden.”

READ  Alliantie van webontwikkelaars wil dat Apple e outros webengines toestaat op iOS - IT Pro - Novos

De Michelingids beschouwt Pieter als een van dé bepalende factoren in zijn carrière. “Een drijfveer, zelfs. Ook conheceu Terminus staan ​​erin vermeld. Twee keer zelfs: in de Bib Gourmand e in de gewone gids. Onze no-nonsense-aanpak en uitgebreide wijnkelder worden erin vermeld. Elke keer ik hun korte beschrijving van onze zaak lees, palavra ik meteen contente.”

Daarin schuilt ook net de sterkte van het merk, vindt Pieter. “Objectiviteit gekoppeld aan vakkennis. Mais: o produto zit ook erg entrou em elkaar. Al járin. Mijn oudste exemplaar dateert van 1929 – een Belgische gids – en ook in die edities zie je al die vaste aanpak.”

Supergenoma de coleção

Pieter bezit Michelingidsen uit alle Europese windstreken. “Uiteraard veel Franse, maar ook de Benelux is fors vertegenwoordigd, net als Groot-Brittannië, Portugal, Spanje, Duitsland, Ierland…”

“Waar ik die haal? Mijn verzameling é organisch gegroeid, maar enkele jaren geleden kreeg ik de kans om van een collega-restauranthouder zijn collectie over te nemen. Die was zo’n duized gidsen groot en gaf me een enorme boost.”

De Michelinmuur no restaurante Pieters staat ondertussen afgeladen vol. “Een deel van mijn verzameling kan ik zelfs niet uitstallen, daarom wissel ik die af en toe. Maar nagelnieuwe edities zal ik helaas niet meer kunnen toevoegen.”

© JOKE COUVREUR

A digitalização completa de Michelingids vem de Pieter een spijtige, maar tegelijk logische evolutie. “De app en website hebben de voorbije jaren de bovenhand genoman, terwijl de papierprijs door het plafond geschoten is. Ik blader nog regelmatig in mijn papieren edities, maar om een ​​zaak op te zoeken, val ook ik op het digitale terug.”

READ  Aumento do preço do Bitcoin, recuperação de $ 50 mil, Cardano Lead »Crypto Insiders

“Está bem positivo o que é Michelin geëvolueerd. Zo blijf je actueel. Het enige spijtige é que conheceu o verdwijnen de papieren versie ook een deel van de charme verloren gaat. Die gids vastnemen, er wat in bladeren, jezelf verliezen in de veelheid aan restaurantes… Heerlijk, toch? Maar: niets é eeuwig, hé.”

Toonangevend blijven

Pieter blijft evenwel zijn verzameling verder uitbouwen. “De zoektocht alleen al maakt het zo leuk”, vertelt hij met pretoogjes.

“Ik krijg af en toe ook een gids geschonken. Veel mensen weten ondertussen dat ik er een passie voor ontwikkeld heb. Er is ook altijd nog een exemplaar dat ik te kort heb. Zo ben ik nog altijd op zoek naar een editie uit 1900, het jaar dat Michelin het levenslicht zag.”

“Al zijn die allesbehalve goedkoop. Open veiling kocht een Franse chef onlangs nog zo’n ride gids voor liefst 33.549 euros.”

Maar ook zónder de fysieke gids zal Michelin toonaangevend blijven binnen de culinaire wereld. “De expertise en het netwerk dat zij hebben opgebouwd, valt niet te evenaren. Elk jaar opnieuw é het uitkijken welke nieuwkomers, stijgers en dalers er boven water komen.”

Michelin beloonde vorig jaar 139 restaurantes na Bélgica e no Luxemburgo encontraram uma série de outras estrelas, mais de ambitie koestert Pieter niet. “Laat ons maar onze huidige koers vasthouden: lekkere en betaalbare gerechten vanuit een keuken zonder veel blá blá. Dat wordt ók gewaardeerd door de recensenten van Michelin.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info