Manen beroven Jupiter van wat misschien wel het mooite ringenstelsel ooit was geweest

Saturnus heeft een prachtige ringenstelsel. En Jupiter zou – afgaand op zijn omvang – een nog groter ringenstelsel moeten hebben. Maar dat é niet zo. En dat komt door zijn manen.

Dat stellen onderzoekers em een nieuwe estúdio morrer binnenkort em het blad Ciência Planetária verschijnt. O baseen zich op computersimulations.

Geweldige ringen
Saturnus heeft een geoweldig ringenstelsel dat ruimtesonde Cassini op onnavolgbare wijze in kaart heeft gebracht. Maar dat prachtige ringenstelsel zou eigenlijk moeten verbleken bij de ringen van Jupiter. Júpiter é namelijk groter en zou dus een nog indrukwekkender ringenstelsel moeten bezitten dan Saturnus. En omdat Jupiter dichterbij staat dan Saturnus, zouden die ringen vanaf de aarde bewonderd, ook nog eens veel holderder lijken e die van Saturnus. Maar dat é dus allemaal niet het geval. Quer Júpiter heeft geen ringen. Tenminste: geen indrukwekkonde ringen.

Een de geweldige photo’s the badtesonde Cassini van de ringen van Saturnus heeft gemaakt. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

Uitgezocht
“Het zat me lang dwars”, disse o onderzoeker Stephen Kane. “Waarom heeft Jupiter niet nog geweldigere ringen dan Saturnus?” Hij besloot het te zoeken. En al snel ontdekte hij dat de manen van Jupiter een sleutelrol spelen in de kwestie.

Modelo
Kane en zijn colega Zhexing Li pode fazer para você estudar gebruik de computermodellen todos os outros baan de Júpiter, mas também de zijn vier grootste manen beschreven. Met behulp van die modellen – en informatie over de tijd die het kost om ringen te vormen – probeerden de onderzoekers na te gaan waarom Jupiter geen indrukwekkend ringenstelsel bezit en of dat in het verleden misschien anders is geweest

READ  Gerucht: PS5-versie van Cyberpunk 2077 com data de halverwege fevereiro uit - Gaming - Nieuws

Te groot
Grappig genoeg wijzen de simulaties uit dat juist de enorme omvang van Jupiter – die aanvankelijk deed vermoeden dat deze toch ook een omvangrijk ringenstelsel zou moeten bezitten – de planet ervan weerommen ring heefte vor “Grote planeten vormen grote manen, en die voorkomen dat ze substantiële ringen krijgen”, aldus Kane.

Hoe zit dat precies?
Além disso, kijken naar de ringen van Saturnus, dan zien nós dat deze grotendeels uit ijs bestaan. Die ijsdeeltjes bevinden zich in een baan rond Saturnus en vormen zo het bekende ringenstelsel. Maar grote manen kunnen daar conheceu hun imenso zwaartekracht een stokje voor steken; de zwaartekracht van de manen kan de ijsdeeltjes uit hun vertrouwde baan schoppen of die baan in ieder geval zodanig wijzigen dat het ijs in botsing komt met de manen zelf. “Nós ontdekten dat de Galileïsche manen (de vier grootste manen van Jupiter, red.), waarvan eentje de grootste maan in ons zonnestelsel is, heel snel elke grote ring die gevormd zou kunnen worden, vernietigen.” Afgaand op die conclusie stellen de onderzoekers dan ook dat Jupiter nooit een machtig ringenstelsel heeft kunnen ontwikkelen en dus ook in the verleden niet zo’n ringenstelsel heeft gehad.

Overigens wil dat zeker niet zeggen dat Jupiter helemaal geen ringen kan ontwikkelen; de planet heeft – net als Neptunus – heel dunne, en daardoor lastig waar te nemen, ringen. “We wisten niet die ringen bestonden, totdat Voyager (em 1979, red.) de planet passeerde, want we konden ze daarvoor niet zien”, aldus Kane.

James Webb levantou recentemente nog enkele beelden van Jupiter gemaakt waarop de dunne ringen zichtbaar zijn. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, e STScI.

Urano
Hoewel Saturnus veruit de bekendste omringde planet é, é er nog een planet met een redelijk omvangrijk ringenstelsel. En dat é Urano. Sommige onderzoekers denken dat Uranus em botsing é gekomen met een ander hemellichaam en daarbij is omgerold (de planet heeft een gekantelde as). De ringen zouden dan ook weleens kunnen bestaan ​​uit puin dat tijdens die botsing is ontstaan. Kane hoopt Uranus’ ringenstelsel binnenkort ook nader te onderzoeken en bijvoorbeeld uit te vinden hoelang deze ringen nog stand zullen houden.

READ  Dica de Disco Elysium-ontwikkelaar no novo jogo de férias

O que você acha de ringenstelsels de planeten em ons zonnestelsel é muito bem-vindo, omdat de vorm, omvang e o mesmonstelling de ringen ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de planeten die zij omringen. “Voor ons astrônomo zijn het bloedspetters op de muur van een plaats delict”, aldus Kane. “Wanneer we kijken naar de ringen van grote planeten, is dat bewijs dat er iets rampzaligs is gebeurd dat dit materiaal daar gebracht heeft.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info