Mais ou menos como você está estudando no esporte!? “Het is een en-enverhaal” | ander nieuws

Ann Wauters, Kim Gevaert de Evi Van Acker. Ele tem tudo para voar de volta ao topo e outras funções no sportwereld bekleden. De drie maakten op Internationale Vrouwendag deel uit van de (vele) sprekers over vrouwen in de sport tijdens een zogenaamde rondetafel, waaruit bleek dat er toch nog wel wat vierkant draait.

41 procent van de leden van sportclubs em Vlaanderen zijn vrouwen. Mais de 16 anos de idade nas federações esportivas de Vlaamse é mais de 16 anos. Minder em 1 op de 5 dus. Tegelijk blijkt uit een bevraging dat 70 procent of federaties graag meer vrouwen wil op centrale posities om hun werking te verbeteren.

“Waarom we zo’n avond als deze organiseren? De cijfers nopen ons ertoe”, disse Philippe Paquay, administrador geral do Sport Vlaanderen. Onder de noemer “meer vrouwen aan het stuur in de sport” ou de avond de Internationale Vrouwendag een balans opgemaakt in het luchthavengebouw em Zaventem.

Korte getuigenissen en voorbeelden uit de praktijk waren in de eerste plaats een aanzet om het thema ook echt te gaan aanpakken. Van Evi Van Acker bijvoorbeeld: olympisch medaillewinnares in het zeilen en nu diretor técnico de Wind- en Watersport Vlaanderen.

Van topsporter naar topfunctie

“Als topsporter werd ik nooit met genderongelijkheid geconfronteerd, in het level na de sport gebeurde dat wel”, getuigt Van Acker. Voor alle duidelijkheid: niet binnen haar eigen federatie.

“Maar in het algemeen tinha ik soms het gevoel dat ik als vrouw minder au sérieux genoman werd. Dan dacht ik: “Het zal wel aan mij liggen”, maar eigenlijk is het natuurlijk heel verkeerd om zo te denken.

“Het is en blijft een moeilijk thema, maar ik heb heb het gevoel dat we stappen in de goede richting zetten. Nu moeten we niet alleen praten, maar het ook echt gaan doen en ik ben blij als ik daarin het goeie voorbeeld kan geven, al dan niet als rolmodel.”

Em het algemeen tinha ik soms het gevoel dat ik als vrouw minder au sérieux werd genoman.

Evi Van Acker

Rollmodel zijn

Een rolmodel, dat kan je zeker ook zeggen over Ann Wauters, ex-topbasketbalspeelster: “Als atleet is die rol soms moeilijker, je moet focussen op je sport. Nu kan ik daar bewuster mee bezig zijn.”

Isso foi feito para Wauters bijvoorbeeld toeted tot de atletencommissie do BOIC e todos os seus dados de voo em Raad de Bestuur de seu BOIC zetelen. “Ik leer er veel van bij en hoop dat ik een meerwaarde kan zijn, maar zo wil ik ook wel het goeie voorbeeld geven.”

Dat wil ze ook fez a porta do treinador assistente na WNBA em Chicago Sky. “Ook in zo’n rol zien we weinig vrouwen doorstromen, dus ook op dat vlak hoop ik een voorbeeld te zijn.”

Pijnlijke vastatelling

Wauters é a tampa lisa de “Game Changers”: e muito mais fácil de ver no esporte. Game Changers organizou o encontro com as Mulheres a Bordo (e também as organizações da rua que vêm de cima para baixo) na direção do Sport Vlaanderen.

“Dat bijvoorbeeld bestuursraden ook representatief moeten zijn, ik denk dat de meesten daarvan wel overtuigd zijn”, zegt Wauters. Maar hoe pak je het aan?

“Ele é een en-en-verhaal, er is niet én oplossing. En het zeker van onderuit gedragen worden, maar tegelijk zie ik dat het van bovenuit gestimuleerd moet worden. Anders gaat het gewoon nog veel te lang duren.”

Hoe doet haar esporte het? “In de raad van bestuur van Basketbal Vlaanderen zit helaas geen enkele vrouw. Isso é toch een pijnlijke vaststelling op een dag als vandaag. Maar zo kan er misschien meer sociale druk komen. En ik ben er zeker van dat dit een momentum is, waarin we well allemaal onze veranwoordelijkheid moeten dragen.”

É ze zelf eigenlijk gevraagd para een rol binnen de federatie. “Nenhum. Em bijvoorbeeld die selectieprocedures, dat zou toch wat transparanter mogen. Het is mijn sport, maar weten er zo weinig van. Isso é iets wat in de toekomst misschien bekeken moet worden.”

Rolmodel blijven: Jolien D’hoore als voorbeeld

Ciclismo Vlaanderen é een federatie waar er wel wat beweegt, dat zegt toch director Frank Glorieux. “Van de dertien bestuursleden zijn er twee vrouwen. Dat kan inderdaad nog beter. Maar bij de vaste medewerkers é er veel aandacht voor gendergelijkheid.”

“In de vijf jaar dat ik er nu ben, heb ik veel zien veranderen. Zo é er bijvoorbeeld een coordenador vrouwenwielrennen gekomen, die een eigen commissie onde haar heeft met heel wat vrouwen.”

Nog een verandering é de komst van Jolien D’hoore. “Ik heb ervoor geijverd om haar binnen te halen en ze é voor ons een fantastische aanwinst. Zij foi een rolmodel en kan dat blijven. Daar heeft ze het soms wel wat moeilijk mee, want ze had gedacht dat ze mesmo wat naar de achtergrond kon. Maar wij willen ook dat ze die taak op zich neemt, dat ze een rolmodel blijft.”

“Zeft ook de expertise en weet hoe moeilijk het is também vrouw om aan de top te komen. Dat é van onschatbare waarde om meisjes te motiveren de stap te zetten. En ze duet dat heel goed.”

Jolien D’hoore weet hoe moeilijk het é também vrouw om aan de top te komen. Dat é van onschatbare waarde om meisjes te motiveren de stap te zetten.

Frank Glorieux, diretor Ciclismo Vlaanderen

Tot slot kunnen ook sportieve prestaties vrouwensport een duw in de tapete geven. Mais recente voorbeeld: de zege van Lotte Kopecky na Strade Bianche. “Isso foi para seu sublime. Lotte está sempre olhando de soslaio para a topsportschool, ze passeerde elke dag aan ons bureau. Om dan te zien dat ze een kampioene wordt, dat é ongelofelijk. En dat bewijst dat de vorming die men kan krijgen op Vlaams niveau wel degelijk waardevol genoeg is om met de wereldtop te kunnen meespelen.”

Kopecky vence na Strade Bianche.

READ  Quadra Esportiva: Botic van de Zandschulp cai lugar no ranking mundial | Esportes

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info