‘Love Island’-bewoner Sunita onthult zeldzame stemstoornis: “Volledig genezen kan helaas niet” | Nina

Op sociale media kwam er al bikkelharde commentaar op de stem van ‘Love Island’-deelneemster Sunita, maar sinds gisterenavond zingen die critici een tontje lager: tijdens een date met Merijn vertelt ze moedig dat ze eendische stemstoornis hee spa O que é de aandoening precies? En hoe vaak komt het voor? Patrick Bauwens van de Belgische Vereniging para Dystoniepatiënten geeft tekst en uitleg.

Um grande momento foi registrado em ‘Love Island’: Sunita vertelt tijdens een date met Merijn openhartig over the anding the een impact heef op haar stem: spasmodische dysfonie. Een moedige zet, waar Merijn dan ook begripvol op reageert.

“Ik heb een soort stemstoornis, het is een soort spasme dat in je stembanden zit. Soms hoor je dat gekraak, toch? Als ik moe ben of stress heb, dan wordt het heel heftig”, zo vertelt Sunita. “Normaal als je stem geluid maakt, dan gaat het (de stembanden, nvdr.) calcanhar mooi op elkaar. Maar bij mij komt er lucht tussen en daardoor hoor je dat gekraak. Als ik er heel erg last van heb, dan voelt het tambémf er hele tijd iemand in je keel knijpt.”

(Lees verder onde de vídeo.)

Nada de afgelopen week heel wat kritiek kwam op het stemgeluid van Sunita foi er vervolgens até mesmo radiostilte op sociale media. “Mensen die eerst aan het klagen waren over Sunita haar stem, waar zijn jullie nu hé?”, Deelde kijker Lena no Twitter.

(Lees verder onder de foto.)


Van het kastje naar de muur

Dat ‘spasmodische dysfonie’ geen belletje doet rinkelen é niet onlogisch: ele é dan ook een zeldzame neurologische aandoening. “Spasmodische dysfonie is een vorm van dystonie”, duidt Patrick Bauwens, vrijwilliger e redacteur bij de Belgische Vereniging voor Dystoniepatiënten. Patricks vriendin kampt zelf conheceu a distonia. “Bij dystonie is er sprake van oncontroleerbare spiercontractities, oftewel spasmen”, vervolgt hij. “Dat kan op verschillende plaatsen in het lichaam gebeuren. Cervicale dystonie is de meest voorkomende vorm: daarbij worden de nek- en halsspieren door spierkrampen getroffen.

READ  Samantha Barbie de Young foi levada para o hospital após a morte de seu namorado Show biz


Citar

Vaak doorloop je eerst een heleboel consulta bij terapeuta e especialista em vooraleer er gedacht wordt aan dystonie.

“Bij spasmodische dysfonie gaat het om spasmen in het strottenhoofd of van de stembanden: je hebt dan geen goede controle meer over de anasturing ervan”, zo duidt hij. De aandoening uit zich bij elke patiënt anders. Dat is ook een van de redenen waarom een ​​diagnostice vaak zo lang op zich laat wachten, en het niet duidelijk is hoeveel mensen precies kampen met spasmodische dysfonie.

“Vaak doorloop je eerst een heleboel consulta bij therapeuten como especialista em voordat er gedacht wordt aan dystonie. Bezoeken aan de logopedist, psycholoog, neuroloog … Je wordt soms een hele tijd van het kastje naar de muur gestuurd. Dat maakt de zoektocht alleen maar slopender. Met onze vereniging proberen we daar het verschil in te maken: door mensen door te verwijzen naar neurologen die gespecialiseerd zijn in of extra aandacht hebben voor de stemafwijking.”

Estresse e gatilhos de vermoeiidheid zijn

Bauwens benadrukt dat je het aantal fysieke en psychische klachten niet mag onderschatten. Sunita spreekt em ‘Love Island’ sobre het gevoel dat je keel dichtgeknepen wordt, vooral também ze moe de gestresseerd é. “Dat zijn inderdaad sterke triggers”, vertelt Patrick.


Citar

Praten é vaak erg vermoeiend en dat kost veel kracht. Vooral worden die beginnen conheceu een klinker zijn moeilijk om uit te spreken.

Praten é vaak erg vermoeiend en dat kost veel kracht. Het normale spraakritme raakt verstoord door de staccato-achtige uitspraak”, vervolgt hij. “Voral woorden die beginnen conheceu een klinker zijn moeilijk om uit te spreken. Reflexmatige vocale uitingen, zoals geeuwen, lachen of huilen, gaan dan weer een pak beter: je voert die handelingen onbewust uit en je stembanden ontspannen meer. Als je fluistert, zingt of van stemhoogte verandert, neemt het kenmerkende stemgeluid ook af.”

Mentaal heeft dat grote gevolgen: mensen met een stemstoornis zijn daar vaak beschaamd over of erg onzeker om gesprekken te voeren. Je kruipt in je schulp, met alle gevolgen van dien.

Medicijngebruik kan oorzaak vormen

Over het ontstaan ​​van spasmodische dysfonie is weinig geweten. Ele começou a partir de uma palavra que vaak geassocieerd conheceu een stressvolle gebeurtenis de verkoudheid. Ele até mesmo vaak voor bij mannen als vrouwen, start vaak met heesheid en ontwikkelt zich meestal geleidelijk aan binnen het jaar. Bij slechts 15 procent van de patiënten wordter een oorzaak gevonden, de overige mensen provei in het duister. “Het kunnen knobbels zijn, of andere afwijkingen van de stembanden”, vertelt Patrick. “Maar ook medicijngebruik speelt een rol: onderzoek heeft uitgewezen dat antidrepressiva en antipsychotica een oorzaak vormen.”

Onderzoeken naar erfelijkheid zijn nog volop gaande, zegt Patrick Bauwens. “Maar tot nu toe ziet het ernaar uit dat spasmodische dysfonie zelden genetisch is: de kans is gering.”

Spuitjes in de stembanden

Spasmodische dysfonie volledig genezen kan helaas nog niet, vertelt Patrick. “Wel zijn er allerlei behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen. De eerste stap é meestal logopedie, gecombineerd met psychotherapie. Maar die resultaten zijn wisselend.”


Citar

Elke drie maanden wordter Botulinetoxine, een type botox, in de stembanden gespoten, wat de spasmen doet afnemen.

Patrick Bauwens

Je kan ook spierontspanners nemen, maar vaak wordt er gekozen voor Botulinetoxine-injecties in de stembanden. “Elke drie maanden wordt er een type botox in de stembanden gespoten, wat de spasmen tijdelijk doet afnemen.”

Die injectie moet heel precies gebeuren. “Anders loop je het risico dat er rond de stembanden andere delen verlamd geraken en je quase niet meer kan praten.” A mais recente tecnologia é uma operação, waarbij er een laser een deel van de stembandspier wordt weggehaald of een stemband wordt vastgezet. Al werd die techniek nog niet vaak in de praktijk toegepast.

Meer aandacht = meer begrip

Nós nos encontramos com een ​​dystoniepatiënt kent, weet dat het leven helemaal anders wordt, zo zegt Patrick. Maar voor de buitenwereld é dat niet altijd duidelijk. Daardoor é er vaak sprake van onbegrip, en zelfs bikkelharde oordelen. Zoals Sunita, o amigo kritiek kreeg op haar stemgeluid. “Mensen conheceu a distonia krijgen ook soms het verwijt dat ze ‘te veel gedronken’ hebben omdat ze spasmen hebben. Dat doet pijn, wetende dat ze daar niets aan kunnen doen.”

Patrick vindt ele dan ook erg moedig dat Sunita openlijk vertelt over haar aandoening. Het sluit mooi aan bij de acties die de vereniging zelf onderneemt: ze doen er alles aan om de aandoening onder de aandacht te brengen. A organização trouxe o lotegenoten samen zodat ze hun bevindingen en ervaringen kunnen delen, organize evenementen rond dystonie, informe sobre ontwikkelingen die gaande zijn en bieden ook medische steun. Ze werkten ook een Europese medische samenwerking uit.

“Onbekend é onbemind. Hoe meer mensen de aandoening kennen, hoe meer begrip er zal komen. En ook: hoe meer prioriteit de ziekte zal hopelijk krijgen wat onderzoek en extra middelen betreft.”

Mais molhado? Je vindt alle informatie over de aandoening en ondersteuning op de local na rede Internet van de Belgische vereniging voor Dystoniepatiënten.

Olhar:

3 mannen sobre hun onzekerheden. “Ok wij zijn bezig conheceu ons uiterlijk, maar we komen er minder mee naar buiten”

Love Islander Gideon openhartig over zijn huidaandoening: “Het leven begon pas nadat ik vitiligo kreeg” (+)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info