‘Loonsverhogingen zijn niet het problem, maar net de oplossing voor de crisis’

‘In tegenstelling tot wat sommigen beweren, wordter er vandaag niet te veel aandacht besteed aan de koopkracht van de werkende mensen, maar juist te weinig’, schrijft PVDA-voorzitter Raoul Hedebouwied in de a nationaleg nag act.

“We schenken te veel aandacht aan de koopkracht”, beweren de werkgeversorganisaties. De premier op zijn beurt heeft “geen begrip” para zij die actievoeren para hogere lonen en lagere facturen. Tijd por een realitycheck.

“Ik ben weduwe, 47 jaar oud en heb twee kinderen. Met de stijgende levensduurte houd ik het hoofd niet langer boven water. Vroeger lukte het nog net, nu volstaat mijn inkomen niet langer om de uitgaven te dekken. Meu valor de entrada é de € 1550, o valor do meu valor é de cerca de € 600 por mês e até o momento em que o valor é de € 200 € neertellen (mijn auto heb ik nodig om naar het werk te gaan). O preço do tanque de volle é em setembro de 74 € a € 124,00 até € 124,00, e o meu custo-benefício é de € 50,00 por mês e a partir de € 145,00. Semana Vorige mais ik geld lenen van mijn ouders om de tandarts te kunnen betalen. Na jarenlang gewerkt te hebben, ben ik nu gedwongen mij in de schulden te steken, ik kan het niet meer aan.”

Dergelijke getuigenissen ontvangen we dagelijks. Ze staan ​​ongetwijfeld em contraste conheceu o leven nos salões de Wetstraat. Maar voor steeds meer mensen é o que há de melhor em realidade.

Een realiteit die zich ook in de cijfers van a última versão do Nationale Bank da Bélgica vertaalt: de reële lonen daalden de afgelopen twee jaar (atingiu cerca de 2% em 2021, atingiu mais de 2% em 2022). En dit is slechts een gemiddelde waar een veel harde realiteit achter schuilgaat. De prijsstijgingen – die veel hoger zijn dan 2% – hebben immers in de eerste plaats betrekking op basisbehoeftes zoals energie, marcastof en basisgoederen: allemaal uitgaven die dagelijks zwaar op het gezinsuitbudegestel wegenk word en ugen

READ  UE-lidstaten lijken op weg naar akkoord over noodplan gas | Buytenland

Em tegenstelling tot wat sommigen beweren, wordt er vandaag niet teveel aandacht besteed aan de koopkracht van de werkende mensen, maar juist te weinig.

O que encontrou o argumento dat de automatische loonindexering “een historische loonhandicap” creëert, dat de werkgeversorganisaties van onder het stof halen? De feiten tonen iets heel anders. De Centrale Raad para o Bedrijfsleven (CRB) berekende hoe de lonen in onze buurlanden tussen 1996 e 2019 vier procent méér stegen dan in België. Deze kloof in het nadeel van de Belgische lonen nam in 2020 en 2021 – dankzij ons engine and van automatische loonindexering – een beetje af, maar niet van die aard dat het de opgebouwde achterstand voor de Belgische lonenhttrekt. Dit is bovendien slechts tijdelijk, anangezien de vakbonden zich overal in Europa mobiliseren om deftige loonsverhogingen af ​​te dwingen. Na Holanda, Holanda, Groot-Brittannië, Itália, Espanha, Portugal: overal komt de werkende klasse op straat om hogere lonen te eisen. Você também pode encontrar o Duitse em um vakbond IG Metal para obter mais informações e obter mais informações em 8%.

De ongemakkelijke waarheid é: vandaag zijn niet de lonen het problem, wel de (historische) winstmarges. “Belgische bedrijven halen hoogste winstmarges ooit”, kopte de pers onlangs. Ze behoren tot de hoogste na Europa. De cijfers over de Kosten van het Kapitaal spreken para zich: de beursgenoteerde bedrijven alleen al boekten vorig jaar 21 miljard euro winst, de dividendos aan de aandeelhouders verdubbelden bijna, en de CEO’s van diezelfdeven salteven grotek 1

De tegenstellingen zijn stuitend. Abra o momento da compra de 1,9 milhões de euros, ganhe 1,2 milhões de dólares e também de dividendos na hora de pagar por Engie gaat. As ofertas de desconto de overstromingen não são mais altas e mais de 750 miljoen euro winsst. Laten nós ook misschien de bewoners en het overwerkte personeel in de rusthuizen eens vragen wat zij ervan vinden dat Orpea 58 miljoen euro aan dividendo uitkeert aan de aandeelhouders? De huishoudhulpen, você terá que pagar mais de 20 milhões de euros para ganhar 20 milhões de euros no dienstenchequesector? Hoezo, er é geen geld voor loonsverhogingen?

READ  Bel20 deve começar muito mais baixo

Dat loonsverhogingen de economie zouden schaden, não é nog zo’n riedeltje die het grootbedrijf graag bovenhaalt. Em werkelijkheid é het net omgekeerd: het is door of lonen te blokkeren dat de economie vertraagt ​​​​en recessie om de hoek loeren, zoals we onlangs in Griekenland zagen. De consumptie zal de komende jaren de belangrijkste motor van groei zijn, stelt de Nationale Bank da Bélgica em haar laatste Verslag. Dat brengt ons bij de tweede ongemakkelijke waarheid van het moment: wie raakt aan de lonen, verstikt de economie. De lonen zijn de zuurstof voor onze economie. Zij feito mogelijk om te consumeren de bestelbonnen van de bedrijven te vullen.

De druk rond de koopkracht van de werkende mensen neemt in het hele land toe. Op 20 juni komen de vakbonden op straat voor hogere lonen en lagere facturen. Het ziet ernaar uit dat het een mobilisatie wordt van een omvang die we sinds jaren niet meer hebben gezien. De boodschap é unaniem: de wet van 1996 moet dringend worden herzien. Ele é tijd om de loonblokkering op te heffen een einde te stellen aan een wet die para komende vierjaar een maximale reële loonstijging para stellen van… 0%. Dat é onhoudbaar. Niet op economisch vlak, niet op social vlak. Isso é boodschap de hele werkende klasse, haar vakbonden e haar politieke vertegenwoordiger uitdragen. Ele é tijd dat deze boodschap gehoord wordt. Bom dia.

Raoul Hedebouw é PVDA-voorzitter e federaal volksvertegenwoordiger.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info