Lichaamsbeweging verkleint de kans op dementie. Maar een extra familiebezoekje doet ook wonderen

Dementie eist zoveel slachtoffers dat wetenschappers over de hele wereld naarstig op zoek zijn naar factoren, die de ziekte kunnen voorkomen. Chinese onderzoekers wijzen nu opnieuw op de gunstige effecten van vooral lichaamsbeweging. Maar er é simples.

Niet alleen lichaamsbeweging verkleint de kans op dementie, ook het doen van huishoudelijke takeed het bezoeken van familie en vrienden heeft een gunstig effect, schrijven de wetenschappers in vakblad Neurologiaonderdeel van medisch tijdschrift Academia Americana de Neurologia. “Door vaker gezonde fysieke en psychische activiteiten te ondernemen, verminderen mensen hun kans op dementie, ongeacht of ze erfelijk belast zijn of niet. Este é o potencial de prevenção de demência”, legt epidemiologieprofessor Huan Song van de Universidade de Sichuan uit em gesprek met Scientias.nl.

Lekker bewegen
De studie keek niet alleen naar deze activiteiten, maar onderzocht ook het gebruik van telefoon en tv bij mensen met en zonder genetische aanleg voor dementie. “Nós wilden meer weten over een groot aantal specifieke leefgewoonten en hun potentie om dementie te voorkomen”, aldus Huan Song. “Daarbij kwamen we erachter dat vooral lichaamsbeweging, huishoudelijk werk en social contact de kans op verschillende vormen van dementie verkleinde.”

Naar de kroeg
De estudar omvatte dados de mais de 500.000 Britten conheceu een gemiddelde leeftijd de 56 anos. Zij moesten aan het start van de studie vragenlijsten invullen waarin onde meer werd gevraagd wat ze aan sport deden, of ze veel wandelden, wat ze in het huishouden deden en of ze wandelden of fietsten naar hun werk. Dez tweede beantwoordden ze vragen sobre psychische activiteiten: hun opleidingsniveau, of ze nog cursussen volgden, hoe vaak ze vrienden en familie bezochten, naar de kroeg gingen de naar de kerk. Tenslotte werd gevraagd naar computer-, tv- en telefoongebruik. Kanttekening é wel dat zelfrapportage normal gesproken niet wordt beschouwd als de meest betrouwbare manier van informatie vergaren: je moet er op vertrouwen dat iedereen alles correct invult en nog weet wat hij.

READ  Principais pesquisas sobre sistemas de alarme de epilepsia infantil em casa

Verder deu de respondente ook aan em hoeverre ze directe familieden hadden met dementie. Zo konden de wetenschappers de fator genético de Alzheimer bepalen. Deelnemers werden elf jaar lang gevolgd. Aan het eind van het onderzoek tinha 5185 mensen dementie.

Meer praten com mensen
Na correção para tal van factoren, zoals leeftijd, inkomen en roken, ontdekten de onderzoekers dat de meeste fysieke en mentale activiten een link hadden met de kans op dementie. Mensen morre em het algemeen een actief leven leidden stonden er beter voor. Wie regelmatig lichaamsbeweging kreeg, tinha 35 procent minder kans op dementie, veel in het huishouden doen verkleinde het risico conheceu 21 procent en wie dagelijks família de vrienden zag tinha 15 procent minder kans, meden de vergente de hegeleken.

Dat betekent dat van de mensen die regelmatig sportten er 0,45 per duizend ‘patiëntjaren’ dementie kregen, terwijl dat cijfer bij de mensen die zelden bewogen op 1,59 lag. Deze ‘patiënt- of persoonsjaren’ houden rekening conheceu het aantal mensen dat meedoet aan een studie en de hoeveelheid tijd die is verstreken tijdens het onderzoek. Mais de 1,02 vezes de grupo de huis lag de antal op 0,86 por pessoa, ele encontrou 1,02 gevallen bij de groep nauwelijks iets na escritura de huishouden. Voor de mensen die slechts contact hadden met family of vrienden lag het cijfer op 0,62, terwijl het onder degenn die slechts eens in the pair maanden family zagen 0,8 bedroeg.

Kleine moeite
“We tonen aan dat mensen zelf hun kans op dementie kunnen verkleinen door regelmatig gezonde fysieke en mentale activiteiten te ondernemen”, legt Song uit. “Meer onderzoek is nodig om de bevindingen te bevestigen, maar onze resulten zijn hoopgevend: enkele kleine leefstijlaanpassingen kunnen al voordeel opleveren.”

READ  Uma dieta vegana saudável é uma questão de equilíbrio delicado

Todos os resultados são ótimos para o efeito de beschermende da atividade física e mental, no geacht de ze erfelijk mais belos waren com dementie. Waarom lichaamsbeweging zo’n grote invloed heeft, blijft ongewis, vertelt Song. “Er zijn meerdere mogelijke verklaringen. Zo kan het zijn dat er bij lichaamsbeweging neurotrofines worden afgegeven in hersenen, dat de bloedtoevoer van en naar de hersenen verbetert of dat er antioxidante effecten een rol spelen.” Maar het mecanismo e kan ook meer zijn indireto. “Fysieke activiteit vermindert ook de kans op obesitas, bloeddruk, depressie en diabetes, wat allemaal gelinkt wordt aan een hogere kans op dementie”, verklaart do professor chinês em um deze site. Ook het efeito de contato social kan op twee manieren ontstaan. “O isolamento social leidt tot cognitieve achteruitgang e indiretamente beïnvloedt het de hersenfuncties doordat weinig social contact het risico op hart- en vaatziekten en depressie vergroot.”

Hoe het ook zij: lichaamsbeweging en social contact zijn eenvoudige manieren om je kans op dementie te verkleinen.

Dementie voorkomen
Este é niet de eerste studie die een verband vindt tussen leefstijlfactoren en dementie. O site de Alzheimer Nederland staat zelfs dat 30 procent van de gevallen é a porta de entrada e de gezondere leefstijl. De zeven belangrijkste risicofactoren zijn een lage mentale activiteit, rocken, weinig bewegen, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte. Eerder werd ook wel gedacht dat een slecht gehoor een rol zou spelen, onde meer omdat daardoor de geestelijke activiteit afneemt (er komen minder prikkels binnen), maar daar is ever nog. geen voen hardor gel

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info