‘Laat risicogroep snel vacinaren’ – NRC

Em Amsterdam fez veel huisartsen zich zorgen over de apenpokken, weet Rob Hermanussen. ‘Er é veel em ferrugem.’ Hij leidt een grote huisartsenpraktijk (7.200 pacientes) em Amsterdam waar veel mensen komen uit de risicogroep: mannen met wisselende seksuele contacten met mannen. Afgelopen pode organizar a Soa Aids Nederland e um webinar sobre apenpokken para zorgverleners. Er waren zó veel geïnteresseerden, achthonderd, dat de digitale bijeenkomst mais worden herhaald.

Agora você pode ver o RIVM bekend dat antal bevestigde gevallen van apenpokken sinds de recente uitbraak in Nederland is gestegen naar bijna 550. zoals bijvoorbeeld bij knuffelen of seks.

Volgens Hermanussen ligt het werkelijke aantal besmettingen veel hoger. „Veel mensen hebben beperkte sintoma en gaan niet naar de dokter. Ik vermoed ook dat sintoma vaak zo leve zijn dat wanneer iemand wél naar de dokter gaat, die niet aan apenpokken denkt. Daarbij heeft Belgisch onderzoek inmiddels aangetoond dat het ook voorkomt dat mensen geen sintoma hebben. Ook deze gevallen komen niet in de cijfers terecht.” Daarbij lopen de cijfers „per definitie achter de feiten aan” omdat de incubatietijd van apenpokken meestal op ruim een ​​week ligt.

Hermanussen roept ministro Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) op te erkennen dat de cijfers slechts „het topje van de ijsberg” tonen. Hij wil meer urgente zien om sneller te vacinaren. Hij spreekt names de adviesgroep seksuele gezondheid van het Nederlandse Huisartsen Genootschap, de seksHAG, en names veertien collega-huisartsen die veel werken com risicogroep.

‘Voorbereiding in volle gang’

Bij de GGD Rotterdam-Rijnmond vragen veel cliënten wanneer het vaccin beschikbaar komt, mailt arts Hannelore Götz. En dat hoort ze ook van andere centra seksuele gezondheid (soapoli’s). „Een begrijpelijke vraag. Tegelijkertijd weet ik dat de voorbereidingen voor deze campagne complex zijn en in volle gang.”

READ  Trombectomie bij herseninfarct veiliger door Nederlands onderzoek

Op 7 juli schreef Kuipers „zo spoedig mogelijk” te willen beginnen met vacinas – antes de Amsterdam, waar nu de meerderheid van de infecções plaatsvindt. Maar anderhalve semana depois weet de GGD Amsterdam não neet wanneer de eerste preventieve prik kan worden gezet, zegt een woordvoerder. “Er wordt nu een plan van aanpak geschreven.” Enkele honderden mensen kregen overigens al een vaccin omdat zij nauw contact hadden met een bevestigde apenpokkenpatiënt. De prik moet ervoor zorgen dat eventuele ziekte softer verloopt.

Definimos de doelgroep para as vacinas preventivas: mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die nu de hiv-preventiepil PrEP krijgen via de GGD, daarvoor op de wachtlijst stazian, of bij de soapverhoen beken bijvoorbeeld omdat ze lijk zijn gewaarschuwd voor recentemente soa de soa-klachten hebben gehad. Zo komen 32.000 mensen em um anúncio de vacinação preventiva, melhore uit twee doses. Nederland heeft 70.000 vacinas beschikbaar, net genoeg dus.

Hermanussen wijst erop dat volgens het ‘deskundigenberaad’, dat het advies schreef waarop Kuipers vaart, leden uit de risicogroep niet alleen bij de soapoli van de GGD komen, maar ook bij andere, zorgverleners zorgverleners. “Ik zou de minister willen oproepen zich aan dat advies te houden.” Hij erkent de schaarste aan vaccins, en wil daarom dat de minister in Europes verband aandringt op uitbreiding van de productiecapaciteit. De alavanca da vacina, dat nu nog wordt gemaakt door én Deens bedrijf, ligt volgens het deskundigenberaad op anderhalf jaar. Hermanussen ‘wil weten waarom dat zo is’. Met corona foi een vacina em anderhalf jaar bedácht.

READ  'Spookhart' gegroeid com steigers van een VARKENSORGAN em eigen van de patiënt kunnen binnenkort worden gebruikt bij menselijke transplantaties

Ook Soa Aids Nederland vem dat vacinas sneller moet beginnen e dat de vacinas diretas verstrekt moeten worden aan alle GGD’en. Het RIVM zegt “zo snel mogelijk” te willen beginnen, maar stelt dat de vaccinatiecampagne bem “zorgvuldig” moet verlopen. Een woordvoerder wijst erop dat nog niet bekend is hoe effectief het pokkenvaccin is: de fabrikant heeft het in Europe niet geregistreerd als preventief vaccin for apenpokken (wat in de VS en Canada wel is gebeurd). Daarom moeten ontvangers ervan extra toestemming geven. Er moet een registratiessystemem komen voor eventuele bijwerkingen en een paralelo onderzoek om de effectiviteit van de vacinas te meten. De total kosten bedragen naar schatting ruim 3 miljoen euro.

Ook moet er personeel worden „opgeleid en opgelijnd” em vakantietijd, aldus het RIVM, en gezien de schaarste aan vaccins moeten „uitnodigingen op een zorgvuldige manier worden verstuurd”. Een aantal personen uit de doelgroep é “om privacy-redenen niet onder de eigen naam geregistreerd” bij de soapoli, wat het wellicht moeilijker maakt hen te bereiken. Soa Aids Nederland geeft wel aan dat de vaccinatiebereidheid onde de doelgroep hoog é.

“Er moeten nu klappen gemaakt worden”, zegt huisarts Hermanussen. Volgens heerst beerst bet RIVM de angst „het niet perfect” o fez. “Ik denk niet dat je bang moet zijn dat je iemand te veel vacinaert.” Hij ruimt conheceu liefde enkele fim de semana em om zelf te prikken. „Mannen die seks hebben conheceu mannen leven echt niet op een outro planeta. Zij hebben ook contacten in the rest van de samenleving. Nós zien nu voornamelijk jonge, gezonde mensen die apenpokken krijgen, maar wat gebeurt er als het overslaat op ouderen? De creche? Nós hebben geen idee.”

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

DETRASDELANOTICIA.COM.DO PARTICIPE DO PROGRAMA ASSOCIADO DA AMAZON SERVICES LLC, UM PROGRAMA DE PUBLICIDADE DE AFILIADOS PROJETADO PARA FORNECER AOS SITES UM MEIO DE GANHAR CUSTOS DE PUBLICIDADE DENTRO E EM CONEXÃO COM AMAZON.IT. AMAZON, O LOGOTIPO AMAZON, AMAZONSUPPLY E O LOGOTIPO AMAZONSUPPLY SÃO MARCAS REGISTRADAS DA AMAZON.IT, INC. OU SUAS AFILIADAS. COMO ASSOCIADO DA AMAZON, GANHAMOS COMISSÕES DE AFILIADOS EM COMPRAS ELEGÍVEIS. OBRIGADO AMAZON POR NOS AJUDAR A PAGAR AS TAXAS DO NOSSO SITE! TODAS AS IMAGENS DE PRODUTOS SÃO DE PROPRIEDADE DA AMAZON.IT E DE SEUS VENDEDORES.
guiadigital.info